Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 19 august 2010

Editorial Napocanews: Prostia nu este efemeră, o dovedeşte Marko Bela!

de George Bara

La Cluj-Napoca se desfăşoară în aceste zile un fel de festival maghiar combinat. Spun combinat pentru că este o combinaţie de manifestări culturare, combinate cu altele şovine şi cu unele de spălări de bani. Sub înaltul patronaj al extremistului nr.1 din România, Tokes Laszlo, un preot-exemplu şi un soţ-model, acest festival a debutat exact cum mă aşteptam.

Desigur, scepticismului meu legat de Festivalul Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, festival făcut pe banii statului român dar organizat de diferite ONG-uri ungureşti faimoase pentru aspiratul de bani publici, nu a putut fi zguduit nici când am fost asigurat că festivalul are un caracter pur cultural. Desigur, aveam să nu mă înşel, căci la deschiderea acestui eveniment aspirator de bani publici, Marko Bela, Tokes Laszlo, Gergely Balazs şi Laszlo Attila (care în timpul liber este cel mai incompentent viceprimar al oraşului nostru, dacă nu ştiaţi cine e…) au început să facă declaraţii tipice, condamnând epoca comunistă, când oraşul şi-a primit binemeritatul nume de Cluj-Napoca sau epoca funariotă, când oraşul era împânzit de bănci tricolore, dar măcar era curat şi boom-ul imobiliar nu transformase cartierele oraşului în nişte favele braziliene. Deci au transformat, în nicio oră, un festival cultural într-unul politic! Perfect previzibil!

Dar cel mai tare a fost vicepremierul României, Mako Bela, care cu toate că s-a născut în România şi trăieşte de atunci, din păcate, tot în România, a dovedit că nu este în stare să înveţe limba română. De altfel, eu nu am văzut până acum vreun ungur care să vorbească vreo altă limbă în afară de maghiară.”Culorile naţionale dispar, dar Clujul rămâne efemer”, a declarat Marko Bela ieri, pe scena din Operei Maghiare de Stat. Cu alte cuvinte, chiar dacă naţiunile mai dispar, nici oraşele nu rămân o veşnicie. Dovadă o fac aztecii, asirienii, Babilonul şi Atlandida. Fără să vrea, citind probabil vreun discurs scris de vreo somitate maghiară pe post de secretar, vicepremierul României a spus un adevăr crunt, dar care nu a fost probabil realizat de ungurii din sală, ale căror cunoştinţe de limba română nu cred să le depăşească pe cele ale lui Marko.

Dar şi mai interesante au fost magyar- happeningurile de după! Un exemplu este concursul “Să cucerim Clujul!”, pe tema cunoştiinţelor generale. Un fel de concurs “Să cucerim Polonia”, pe teme folclorice hitleriste. Câtă perfidie se poate ascunde în aceşti oameni, care pe faţă declară că vor să conlocuiască cu românii, dar în realitate le-ar băga cuţitul în spate aşa cu au făcut-o de atâtea ori! Eu aş organiza şi nişte concursuri româneşti, cu nume la fel de interesante: “Să punem pământ pe ei!”, concurs de geologie, “Să punem opinca pe parlamentul Budapestei!”, concurs de etnografie, “Să scoatem ungurii afară din ţară!”, concurs de cunoştinţe generale cu premii în croaziere pentru maghiari. Dar dacă aş face aşa ceva, aş deveni brusc şovin, extremist şi ne-multicultural. Şi să nu uităm de alte ediţii ale Zilelor Culturii Maghiare, de la Ip şi Trăznea din 1940, festivaluri prin care vasta cultură maghiară de tip european a rămas de-a pururi în istorie!

Integral in Napocanews

Lansare de carte la Negotin in Timoc: “O tara inconjurata de romani”

Nigotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News/joi, 19 august 2010/ - Pe 20 august, orele 12:00, la Nigotin, Agenţia de presă TimocPress, Fundaţia SCRISUL ROMÂNESC, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ şi TELE U Craiova vă asteapta la lansarea cărţii “O tara inconjurata de romani” – Reacţii jurnalistice la problematica românilor din jurul graniţelor a scriitorului şi jurnalistului craiovean Liviu Andrei. Evenimentul editorial va fi găzduit de sala de conferinţe a Comitetului pentru Drepturile Omului Nigotin.

Constituită într-un document obiectiv şi necesar, cartea conţine interviuri de marcă extrase din talk-show-ul Verba Volant şi din emisiunea informativă Reportajul Săptămânii, ambele difuzate la postul de televiziune Tele U Craiova.

Mai mult, prin publicarea acestor interviuri, „reacţiile” s-au transformat în luari de poziţie.Fiind, de altfel, şi prima realizare de gen, cartea tratează pe larg situaţia tuturor românilor din jurul graniţelor. Un loc aparte îl ocupă însă problematica vlahilor/românilor din Timocul sârbesc. De altfel, scriitorul şi jurnalistul Liviu Andrei cunoaşte prin deplasări în teren, realitatea concretă în care convieţuieşte minoritatea română din fosta Iugoslavie.

Aşadar, cartea oferă o imagine obiectivă asupra problematicii acestei minorităţi, cu obsevaţia că atitudinea autorităţilor belgrădene faţa de conaţionalii noştri din Voivodina (Banatul sârbesc) diferă totalmente faţă de românii din Timoc. Această carte este rezultatului jurnalismului fără compromisuri. Astfel, distinşii Tudor Nedelcea, Dan Lupescu, Valentin Băluţoiu, Sorin Fira, Duşan Pârvulovici, Milan Anghel Cosoveanu şi – nu în ultimul rând – Boian Alexandrovici sunt cei alături de care am aprins flacăra românismului, într-un mic platou de televiziune. Alături de autor, prezentarea cărţii va fi făcută de: DUŞAN PÂRVULOVICI – Director Federaţia Rumânilor din Serbia. Preşedinte Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin. Director TimocPress. DAN LUPESCU – Director Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ. BOIAN ALEXANDROVICI – preot paroh de Malainiţa şi Remesiana, protopop al Protopiatului Dacia Ripensis.

Romanian Global News

miercuri, 18 august 2010

Trafic şi consum de droguri în tabăra EMI de la Gheorghieni

Trafic şi consum de droguri în tabăra EMI de la Gheorghieni

Doi adolescenţi din Târgu Mureş, participanţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (“Erdely Magyar Ifiak” – EMI), desfăşurată săptămâna trecută în apropierea oraşului Gheorgheni, au fost prinşi cu droguri pe care intenţionau să le comercializeze.

Şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Harghita a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Poliţiei Judeţene din Miercurea Ciuc, că sâmbăta trecută s-a primit o sesizare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, conform căreia în cadrul taberei EMI un tânăr a încercat să comercializeze fragmente vegetale, suspecte a fi droguri.

Poliţiştii antidrog au mers în tabără şi, cu sprijinul poliţiştilor din Gheorgheni, au identificat doi tineri de 16 şi 17 ani, ambii din Târgu Mureş, care deţineau în vederea comercializării şi a consumului propriu cantitatea de 67,3 de grame de cannabis.

În timpul audierilor, adolescentul de 16 ani le-a spus poliţiştilor că, în cursul lunii iulie, a recoltat plantele de cannabis dintr-o floră spontană şi apoi le-a depozitat acasă.

El le-a povestit anchetatorilor că, la începutul săptămânii trecute, a venit de la Târgu Mureş, împreună cu prietena sa de 17 ani, în Tabăra de la Gheorgheni, intenţionând să comercializeze şi să consume drogurile acolo.

Cei doi adolescenţi sunt cercetaţi în libertate pentru trafic de droguri de risc, fără drept, şi deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

Totodată, procurorul DIICOT a dispus măsura obligării celor doi tineri de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani.

sursa: Mediafax

Aurelian Pavelescu cere Ungariei să restituie bunurile Fundaţiei Gojdu

Aurelian Pavelescu cere Ungariei să restituie bunurile Fundaţiei Gojdu

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a anunţat, marţi, la Cluj, că partidul său repune în discuţie problema Fundaţiei Gojdu şi recuperarea bunurilor acesteia de la statul ungar.

Pavelescu a precizat că pentru demersurile sale va avea şi o întâlnire cu ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

“O întâlnire pe care o să o am astăzi cu ÎPS Bartolomeu Anania are drept scop informarea mitropolitului de la Cluj că PNŢCD va repune problema Fundaţiei Gojdu şi va relua demersurile pentru restituirea bunurilor aflate în Ungaria, dar şi pe teritoriul României”, a declarat Pavelescu.

Liderul PNŢCD a lansat şi un apel către ministerul de Externe şi Preşedinţia României.

“Fac apel la ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la preşedintele României, Traian Băsescu, să pună în operă tratatul din 1937 prin care Ungaria se obliga să cedeze către statul român, în vederea restituirii, bunurile fundaţiei de pe teritoriul statului ungar. Fac apel către ministrul de Externe să ceară Guvernului ungar să respecte tratatul din 1937 care a fost ratificat de parlamentele celor două ţări”, a subliniat Aurelian Pavelescu.

Pavelescu susţine valoarea bunurilor Fundaţiei Gojdu se ridică la circa 6-7 miliarde de euro.

El a mai spus că, de asemenea, îşi propune să recupereze simbolic şi politic memoria fostului lider ţărănist Ion Raţiu şi a familei sale, precum şi a altor lideri ţărănişti.

El a avut o întâlnire şi cu Indrei Raţiu, fiul liderului ţărănist.

“Ion Raţiu a fost marginalizat pe nedrept şi a venit momentul ca memoria lui, a familei Ion Raţiu trebuie să fie recuperată, nu numai simbolic, ci şi politic, pentru că ceea ce a însemnat Raţiu după 1990 reprezintă un reper pentru linia politică a PNŢCD. Această linie politică Ion Raţiu va trebui recuperată pe mai departe. Am prezentat scuze familiei Raţiu, în calitate de preşedinte al PNŢCD, pentru nedreptăţile făcute lui Ion Raţiu de partid după 1990″, a spus Pavelescu.

El a spus că în urma discuţiilor cu Indrei Raţiu, PNŢCD şi Fundaţia Ion Raţiu vor avea o serie de colaborări.

Aurelian Pavelescu (foo) s-a arătat nemulţumit şi de faptul că în Cluj-Napoca nu există busturi ale marilor înaintaşi ţărănişti.

“Îmi exprim regretul şi protestul pentru faptul că în capitala Ardealului, la Cluj, nu există un bust al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Raţiu. Este dovadă nerecunoştinţei celor care s-au perindat la putere în Cluj faţă de valorile românilor. Această încercare de a trimite în uitare mari personalităţi ale României, dar şi de talie europeană, este inacceptabilă pentru PNŢCD şi dovedeşte că la Cluj nu s-a făcut politică naţională, nu s-a făcut politică în interesul românilor”, a afirmat Aurelian Pavelescu.

Dan Ban

Napoca news

Partidul Jobbik şi Rosza Flores, filiera iraniană şi rusă

Partidul Jobbik şi Rosza Flores, filiera iraniană şi rusă

Uciderea a trei persoane şi reţinerea a încă uneia de către trupele de securitate boliviene, care a avut loc anul trecut în luna aprilie, a făcut înconjurul lumii mai ales datorită faptului că respectivii au fost acuzaţi că pregăteau asasinarea preşedintelui Evo Morales, după ce se antrenaseră nestingheriţi în Munţii Ciucului din România.

Cele trei persoane ucise erau Arpad Magyarosi, Eduardo Rózsa-Flores şi Dwyer Michael Martin şi erau apropiate de organizaţiile de extremă dreaptă din Ungaria şi chiar de partidul maghiar Jobbik. La aproape un an după acest eveniment, presa din Croaţia a făcut o serie de dezvăluiri care nuanţează incidentul: cei trei nu numai că erau implicaţi în activitatea politică de extremă dreapta din Ungaria, dar avea legături cu diferite organizaţii musulmane suspectate de terorism.

Rozsa Flores şi Vona Gabor, o prietenie ideologică

Liderul celulei de terorişti maghiari era Rózsa-Flores, apropiat de partidul de extremă dreaptă Jobbik. O poză din 2008 (foto), dată publicităţii de către ATV, îl înfăţişează pe Flores alături de liderul Jobbik Vona Gabor, la o întrunire politică a partidului. Această imagine a început să circule prin mediile de presă din Ungaria şi Croaţia, iar sursa ei se pare că este ziarul croat Necenzurirano.

Războiul sârbo-croat, trafic de arme şi terorism islamic

La începutul anului 2010, publicaţiile croate au început să publice noi informaţii despre răspândirea organizaţiilor teroriste islamice în Europa, dar şi speculaţii despre activitatea acestora din Ungaria. Potrivit aceluiaşi ziar Necenzurinano, Al-Qaeda şi Iranul au început să acorde o atenţie specială Ungariei prin anul 2000, iar Eduardo Rózsa-Flores a jucat un rol important, ca legătură între radicalii islamici şi extrema dreaptă maghiară. Flores s-a născut în Bolivia, şi a participat la războiul din Iugoslavia, după care a primit cetăţenia croată. Cel mai important lucru din CV-ul teroristului “secui” este faptul că acesta a fost în perioada 1978-1982 traducătorul teroristului Carlos “Şacalul”, în perioada când acesta activa în Ungaria. Eduardo Rosza Flores este pe un sfert evreu, dar s- a convertit la islamism.

Istoria prezentată de ziarul croat este complicată, prezentând acţiuni de trafic de droguri, arme şi terorism internaţional. Bolivia este a doua ţară, după Columbia, care produce cele mai multe droguri din lume. Potrivit acelelaşi publicaţii, un grup de imigranţi croaţi, conduşi de un general ustaş, Vjekoslav Luburic, era implicat în trecerea drogurilor în SUA, prin Paraguay şi Argentina, pâna la partenerii lor din Canada, grupul neonazist Norvalska, implicat şi în traficul de arme. Grupul, care “importa” şi droguri din Afganistan, a devenit apropiat de unele grupări islamice radicale. Pentru a face legătura cu Flores, este prezentată povestea unui traficant din Sudan, Dr. Fatih el Hassanein, ajuns în Viena din Bosnia, sub protecţia guvernului bosniac. El Hassanein era membru al Frăţiei Musulmane şi apoi a fost suspectat că face parte din Al-Queda. Acest personaj se pare că a traficat arme în valoare de 100 de milioane de euro în timpul războiului bosnico-sârb, ajutând Bosniaş şi l-a întâlnit pe Flores în Croaţia, unde acesta lupta ca mercenar pentru croaţi.

Tabere paramilitare ale extermiştilor unguri, protejate de serviciile secrete

Mai mult, Flores avea legături şi cu László Toroczkai, liderul HVIM care a fondat şi în România filiale ale organizaţiei sale extremiste, organizând chiar anul trecut simpozioane în întreaga Transilvanie, nestingherit de autorităţile de la Bucureşti. Unul dintre apropiaţii lui Toroczkai este nimeni altul decât György Budaházy, aflat în închisoare sub acuzaţia de terorism. Dincolo de activităţile de propagandă şovină ale HVIM, Toroczkai a organizat în 1999 şi o tabără de pregătire militară, prilej cu care l-a cunoscut pe Flores. Potrivit lui Toroczkai, activităţile sale paramilitare au intrat în atenţia lui László Kövér, un lider al FIDESZ şi directorul serviciilor secrete maghiare, dar cu toate acestea a fost lăsat să se desfăşoare în voie. Toroczai i-ar fi spus lui István Csurka, preşedintele MIÉP, pe atunci aliat cu FIDESZ, că dacă nu era Csurka să îi protejeze, serviciile secrete maghiare “s-ar fi ocupat” deja de activităţile HVIM. Csurka însuşi a scris despre moartea lui Flores, recunoscând că Flores l-a contactat şi şi-a oferit serviciile către MIEP.

Liderul comunităţii islamice din Ungaria, redactor la Barikad

În Ungaria îşi desfăşoara activitatea Comunitatea Maghiară Islamică, condusă de Zoltán Bolek, un alt prieten al lui Flores. Cei doi au mers împreună în Irak, în cadrul unei acţiuni caritabile, moment în care Flores s-a convertit la Islamism. Bolek este unul dintre editorii ziarului Jobbik, Barikad, care zilele trecute a publicat o hartă a României fără Transilvania. Apropierea dintre Flores şi Jobbik a fost făcută publică chiar de către membri Jobbik, aceştia afirmând că “Flores le împărtăşea ideile”.

Jobbik, finanţat de Iran şi Rusia

Ziarul croat nu descrie exact modul în care Al-Queda sau Iranul ar fi finanţat Jobbik sau Legiunea Secuiască a lui Flores, însă clarifică legăturile dintre Vona Gabor, Toroczai şi Eduardo Flores. Se ştie însă că Von Gabor a vizitat Yemenul şi a cerut observatori iranieni pentru a supraveghea alegerile din Ungaria, dar şi că Jobbik este un puternic susţinător al cauzei palestiniene. Mai ciudat este faptul că, cu toate că Jobbik a criticat în diferite rânduri Rusia, liderul Vona a participat în 2008 la o conferinţă la Moscova, pe tema “legăturilor intelectuale” din Rusia şi occident, conferinţă unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali de la Kremlin. Această întâlnire a fost organizată de către consilierul Jobbik pe probleme externe, Bela Kovacs, un personaj cu un trecut comunist de pe vremea când se ocupa de comerţul exterior şi relaţiile economice dintre Rusia şi Ungaria.

De aici vin şi suspiciunile că Jobbik ar fi finanţat de către anumite cercuri de interese din Rusia şi Iran, pentru a susţine anumite atitudini antioccidentale, anti NATO şi anti UE. Procurorul general din Budapesta a şi demarat o anchetă pentru a stabili sursa finanţărilor Jobbik în perioada 2004- 2008. Veniturile partidului, făcute publice cu această ocazie, înregistrează în patru ani doar donaţii de la persoane private, însumând abia 10.000 de euro, cu toate că în campania electorală ar fi cheltuit peste jumătate de milion de euro. Cu toate că sursa banilor este încă cercetată la Budapesta, legăturile lui Vona Gabor cu Moscova, dar şi legăturile indirecte cu anumite cercuri islamice şi chiar participarea parlamentarului Krisztina Morvay la o conferinţă pentru drepturile omului din Iran, au determinat presa croată şi maghiară să speculeze că banii Jobbik-ului provin din Rusia şi Iran.

George Bara

Napoca news

miercuri, 11 august 2010

Ziarul partidului maghiar Jobbik a publicat harta României fără Transilvania

Harta României de la 1914 este ataşată unui material în care publicaţia îl critică dur pe parlamentarul român Bogdan Diaconu.

Barikad a publicat un material cu harta României fără Transilvania / FOTO: barikad.hu

În ziarul partidul extremist maghiar Jobbik a apărut un articol însoţit de o fotografie care reprezintă harta României de la 1914, când Transilvania era anexată Ungariei.

Articolul din Barikad este un atac la adresa politicianului român Bogdan Diaconu, considerat şovin, antimaghiar şi extremist. Acuzaţiile aduse parlamentarului român vin după ce Diaconu a cerut autoritităţilor statului să-l declare pe Szegedi Csanad, europarlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, persona non-grata în România, pentru declaraţiile sale privind ieşirea în stradă a etnicilor maghiari pentru ca aceştia să obţină autonomie.

Bogdan Diaconu a spus că materialul este un atac grav la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale unui stat membru al Uniunii Europene şi că va cere explicaţii autorităţilor ungare şi celor de la UE.

Sursa: realitatea TV

Vagon pentru biciclete pe ruta Bucureşti-Sibiu

Calatorii pe ruta Bucuresti-Sibiu isi vor putea lua gratuit, incepand de maine, bicicletele in tren, dupa ce conducerea CFR Calatori a decis sa introduca vagoane speciale pentru biciclete in perioada festivalului ARTmania, scrie green-report.ro

Vagoanele de biciclete vor fi disponibile doar pe durata "ARTmania Festival Sibiu-Music and Arts International Festival", in intervalul 10-20 august

"Nu este un serviciu fix, in sensul ca vagoanele pentru biciclete se introduc pe anumite rute si in anumite perioade, in functie de cerere, de dotarea trenurilor, de sezon, in urma solicitarilor si rezultatelor sondajelor pe care le facem. Daca a existat cerere, au fost introduse astfel de vagoane in zonele turistice", a declarat directorul CFR Calatori, Alexandru Dumitrescu. El a explicat ca accesul cu bicicleta este permis in orice tip de vagon, atat timp cat acest lucru nu ii deranjeaza pe calatori.

Potrivit reprezentantilor CFR Calatori, trenurile destinate calatorilor cu biciclete sunt 1621, 1622 Bucuresti Nord - Sibiu si retur si circula dupa urmatorul program: plecare Bucuresti Nord la ora 9.50, sosire Sibiu la ora 17.11 si plecare din Sibiu la ora 13.40 si sosire in Bucuresti Nord la ora 21.12. Transportul bicicletelor este gratuit.

Vagoane permanente pentru biciclete

In afara de trenurile spre Sibiu, cu vagoane de biciclete temporare, iubitorii de excursii pe doua roti au la dispozitie doua rute de transport

feroviar pe care isi pot lua oricand bicicletele. Cele doua accelerate au cate un vagon permanent prevazut cu spatii pentru biciclete si schiuri si circula de la Bucuresti Nord spre Satu Mare si Brasov.

Serviciu este gratuit, iar capacitatea de transport pe vagon este de opt biciclete si 24 de perechi de schiuri.

Potrivit reglementarilor CFR, in absenta vagoanelor speciale, un calator isi poate lua gratuit doar o bicicleta pliabila sau demontabila, cu conditia sa nu-i incomodeze pe ceilalti calatori. De asemenea, accesul cu o bicicleta fixa este permis, pe baza unei taxe, in functie de gabaritul acesteia.

Cu bicicleta I'Velo la ARTmania

Vizitatorii festivalului ARTmania vor putea sa imbine distractia cu miscarea folosind gratuit, in perioada 13-15 august, una dintre biciclete I'Velo puse la dispozitie special pentru ei.
In felul acesta, cei prezenti vor avea posibilitatea de a se deplasa cu usurinta de la un eveniment la altul, intr-un mod placut si prietenos cu mediul.

Initiativa apartine organizatorilor ARTmania Festival si Raiffeisen Bank, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution. In total, un numar de 75 de biciclete vor putea fi inchiriate gratuit de vineri pana duminica, din Piata Mica, intre orele 09:00 si 21:00.

Verde la biciclete in tot orasul

Sibiul va deveni in weekend-ul urmator un oras al evenimentelor culturale, dar si al transportului curat, oferind facilitatile necesare ciclismulului urban civilizat: spatii pentru parcarea

bicicletelor in centrul istoric, dar si o pista pentru biciclete. Mai mult, accesul cu biciclete este permis in tot orasul, inclusiv in cetatea medievala.

In urma cu o luna, Primaria Municipiului Sibiu a finalizat ultimul tronson al pistei pentru biciclete, care incepe de langa Stadionul Municipal si ajunge in apropierea Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Banda speciala are o lungime totala de 8,2 kilometri.
Raiffeisen Bank, in parteneriat cu asociatia Green Revolution, a lansat in acest an I'Velo, primul program de bike sharing gratuit, cu centre in Bucuresti, Targu Mures, Cluj, Iasi si Constanta.

Ajuns la cea de-a cincea editie, ARTmania Festival 2010 prezinta sase concerte in Piata Mare in zilele de vineri si sambata, dar si evenimente

alternative in weekend-ul 13-15 august, unde publicul are acces in baza biletelor sau a abonamentelor valabile pentru Piata Mare. In functie de perioada achizitiei costurile sunt: intre 1 iunie - 12 august: 90 RON pe zi si 160 pentru abonamente, iar intre 13-15 august: 110 RON pe zi si 180 RON pentru abonamente.

Sursa: www.green.report.ro (Raluca Petrescu)

Vrei un ban in plus? Poti sa devii rezervist voluntar in armata


Oficialii din Ministerul Apararii au constatat cu ingrijorare ca tot mai putini oameni pot sa puna mana pe arma si stiu sa o si foloseasca. Partea buna si cea mai atractiva pentru tineri este ca pe timpul instructiei, dar si a misiunilor vor fi platiti.

Cat timp sunt in Armata Romana, nu pot fi dati afara de la serviciu. Propunerea i-ar putea incanta pe multi, mai ales ca reducerea salariilor a diminuat veniturile multor familii.

Rezervisti voluntari pot fi tinerii, femei si barbati, intre 18 si 45 de ani, indiferent daca au facut sau nu armata.

Programul poate parea obositor sau nu, depinde de fiecare. Instructia s-ar face doua zile pe luna in weekend si in alte cinci zile din tot anul. Un sistem similar au si tarile membre NATO.

Daca proiectul intra in vigoare, doritorii ar putea incheia un contract cu armata pe 3 ani, ar castiga in jur de 1.000 de lei lunar in perioada in care ar face instructie si 30% in rest. In plus, isi poate pastra slujba actuala, iar daca armata il trimite in vreo misiune nu isi pierde locul de la primarie.

La finalul instructiei rezervistii vor depune un juramant, la fel ca soldatii, iar la nevoie isi vor ajuta si tara.

Harghita: Directorul adjunct al unei firme de pază, prins în timp ce încerca să spargă un seif

Lupul paznic la oi. Cam aşa s-ar putea traduce situaţia de la un complex comercial din Gheorgheni, judeţul Harghita.

Directorul adjunct al firmei care asigura paza complexului a fost prins în timp ce încerca să spargă un seif aflat într-unul dintre magazine. El era ajutat de un alt bărbat, însă cei doi au fost observaţi de un subordonat al directorului, agent de pază la complexul respectiv.

În seif erau 150.000 de lei, iar hoţii au fost reţinuţi pentru tentativă de furt calificat.

Un bărbat din comuna harghiteană Cârţa a descoperit trei grenade în gospodăria sa. Grenadele, aflate în stare activă, au fost distruse într-un poligon

Un bărbat din comuna harghiteană Cârţa a descoperit trei grenade în gospodăria sa. Grenadele, aflate în stare activă, au fost distruse într-un poligon de specialiştii ISU, informează Mediafax.

"Grenadele ofensive, de producţie Ungaria, provenind din Primul Război Mondial, erau în stare activă, aveau pârghiile de siguranţă şi, dacă cineva trăgea de ele, se putea produce o tragedie", a afirmat reprezentantul Serviciului Pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Adrian Bârnoagă.

În urmă cu o zi, un localnic din Cârţa a mers la postul comunal de Poliţie pentru a anunţa că a găsit sub acoperişul şurii pe care o demola trei grenade. Poliţiştii au anunţat la rândul lor Serviciul Arme, Muniţii, Explozivi.

Grenadele au fost distruse într-un poligon improvizat.

FOTO. Harta Romaniei fara Transilvania este promovata si in Romania chiar de catre un angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita!

Vad ca presa s-a sesizat abia azi in legatura cu promovarea, in mediile extremiste maghiare a unei harti a Romaniei fara Transilvania, cand portalul extremistilor maghiari din Jobbik din Ungaria a afisat harta Romaniei fara Transilvania pe internet. E bine si asa.
Reamintesc celor interesati dar si celor neinteresati faptul ca aceeasi harta este afisata si in Romania, de catre un cetatean roman, angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita, platit deci din fonduri publice.


In stanga, cel cu tricoul in care este reprezentata harta Romaniei fata Transilvania este Csibi Barna, angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita.


ONU le da cu flit extremistilor maghiari din UDMR si PCM. Romania, exemplu de respectare a drepturilor minoritatilor!

Cotidianul Romania Libera titreaza azi in editia sa electronica:

"Membrii Comitetului au apreciat eforturile depuse de România pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii, subliniind că aceasta este prezentă în toate statele europene şi că este necesară o abordare europeană şi combaterea politicilor discriminatorii ale "unor state europene", în condiţiile în care romii sunt cetăţeni europeni, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Franţa va trebui să dea explicaţii miercuri şi joi privind politica faţă de romi Comitetului ONU. În 2005, Parisul a fost criticat deja pentru situaţia romilor, iar experţii ONU au apreciat că recomandările de atunci nu au fost urmate. Comitetul a apreciat şi decizia Bucureştiului de a recunoaşte romii ca victime ale Holocaustului.

De asemenea, România a fost felicitată pentru că delegaţia sa, prezentă la lucrări, a fost condusă de un reprezentant al minorităţii maghiare, ceea ce arată că minoritatea respectivă nu este marginalizată. Atât delegaţia României, cât şi membrii Comitetului au subliniat că aspecte cum ar fi autonomia teritorială nu fac obiectul Convenţiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială şi nu corespund mandatului Comitetului."

Integral in Romania Libera

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/document-udmr-impotriva-romaniei.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/adevarul-oamenii-udmr-si-ai-lui-tokes.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/udmr-impotriva-romaniei-raportul.html

Sursa: blogul lui dan tanasa

S-au făcut puţine lucruri pentru românii de pretutindeni şi pentru români în general

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/miercuri, 11 august 2010/ - Senatorul pentru românii din diaspora în colegiul Europa - Asia, Viorel Badea, a declarat, miercuri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, că în ultima vreme s-au făcut destul de puţine lucruri nu numai pentru românii de pretutindeni, ci şi pentru români în general, precizând că România traversează o criză identitară.

‘Traversăm cu toţii o criză de neîncredere, o criză identitară, cum ar spune Ţuţea, nu mai ştim de unde venim şi unde ne ducem. (…) Din ce în ce mai mult este atacată autoritatea de stat, oamenii politici sunt anatemizaţi, Biserica e atârnată în cuie, tot ceea ce ar putea să însemne un pilon de încredere este pus la colţ (…), iar scopul este diluarea identităţii noastre naţionale şi spirituale. (…) De aceea cred că este absolut necesar ca semnalele noastre să fie cât mai intens mediatizate şi diseminate’, a precizat Viorel Badea.

Senatorul a precizat pentru AGERPRES că de când există parlamentari pentru diaspora a fost ridicată ştacheta reprezentării românilor atât în Parlamentul naţional, cât, mai ales, faţă de autorităţile statelor în care trăiesc.

În legătură cu faptul că românii din afară se plâng că ţara mamă nu le este atât de aproape pe cât ar trebui, senatorul Viorel Badea a spus că trebuie refăcută lista de priorităţi a politicii româneşti şi problema românilor de pretutindeni să fie situată în capătul de sus al listei.

‘Noi ca parlamentari trebuie să-i determinăm pe decidenţii politici să se aplece cu mai multă responsabilitate asupra problemelor comunităţilor româneşti din afara graniţelor. Din păcate, sunt puţini oameni politici români conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi mulţi dintre ei privesc mai mult spre latura materială a vieţii, decât cea spirituală. Sunt foarte puţini cărora le pasă de românii din afară, ei consideră aceste comunităţi în afara neamului românesc, nu în afara actualelor graniţe’, a mai spus senatorul Viorel Badea.

El a adăugat că cele mai mari probleme privind păstrarea identităţii le au românii din Valea Timocului (Serbia), din Ucraina, ‘asupra cărora se exercită o presiune de îndepărtare de studiul limbii, civiliaţiei şi culturii române’, dar şi aromânii din Balcani.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului se desfăşoară în perioada 11-15 august şi are ca principală temă ‘România Europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene’.

Gina Ştefan

Timoc Press

Reprezentantul românilor din Ucraina: Ucraina promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/miercuri, 11 august 2010/ - Reprezentanţii românilor din Ucraina au afirmat, miercuri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului că autorităţile din ţara în care trăiesc promovează o politică de deznaţionalizare.

Preşedintele Senatului Uniunii Interregionale ‘Comunitatea Românească’ din Ucraina, Vasile Tărâţeanu, care reuneşte 25 de organizaţii ale românilor din această ţară, a declarat că se duce o politică ‘perfidă’ de asimilare şi deznaţionalizare la fel ca pe vremea lui Stalin.

‘Ucraina, o ţară care doreşte să intre în Uniunea Europeană, promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor. Metodele sunt acum mai perfide. dar scopul este acelaşi - deznaţionalizarea minorităţilor, în special a românilor’, a spus Vasile Tărâţeanu.

Acesta a explicat că, în acelaşi timp, ‘ucrainenii promovează şi o politică de divizare a românilor în două minorităţi diferite - români şi moldoveni - aşa cum a făcut Stalin’.

Potrivit reprezentantului românilor din Ucraina, a scăzut numărul şcolilor în limba română şi se doreşte convingerea părinţilor copiilor români că nu trebuie să-i dea pe aceştia să înveţe în limba română pentru că nu au nicio perspectivă.

‘Am pierdut şcoli din satele care au fost cele mai puternic româneşti. Se deschid clase în limba ucraineană în şcolile noastre ‘ca un cal troian’. (…) Încet, încet scad temeliile românismului din zona noastră. Dacă vom pierde învăţământul în limba română, principalul pilon al românismului din Bucovina, vom ajunge, peste câteva decenii, în situaţia românilor din Ungaria care nu mai studiază decât româna în limba maternă şi copiii vorbesc prost româneşte’, a mai spus Vasile Tărâţeanu.

El a abordat şi problema nerecunoaşterii de către Ucraina a diplomelor tinerilor care au studiat în România, motiv pentru care aceştia nu găsesc un loc de muncă atunci când se întorc în ţară. În acest sens, Vasile Tărâţeanu a spus că Ministerul Educaţiei trebuie să fie mai ferm în relaţiile cu ministerul de resort din Ucraina, ‘nu să aibă relaţii de cedare’, iar România ’să dea dovadă de mai multă demnitate în politica ei externă, cu atât mai mult că este stat european’.

Acesta a subliniat, însă, că şi românii din Ucraina sunt vinovaţi pentru că s-a ajuns în această situaţie, întrucât s-au lăsat dezbinaţi şi manipulaţi şi nu au reuşit să-i convingă pe guvernanţi să respecte legile. El a făcut referire la minoritatea maghiară din Ucraina care este mult mai unită şi îşi cere drepturile.

‘Noi singuri suntem de vină, în primul rând, ne-am pierdut puterea noastră de rezistenţă, demnitatea noastră, ne-am lăsat să fim manipulaţi, dezbinaţi. Suntem noi de vină pentru că puteam şi noi să ne transformăm, aşa cum a făcut minoritatea maghiară. (…) În Maramureşul Istoric, pe toate şcolile, primăriile, casele de cultură, bibliotecile stă şi tricolorul maghiar şi ucrainean, în mod democratic (…) Tricolorul nostru nu este arborat, chiar dacă legea ucraineană ne permite să folosim simbolistica noastră, dar noi nu avem tăria să-i obligăm pe guvernanţi să le respecte’, a mai spus preşedintele Senatului Uniunii Interregionale ‘Comunitatea Românească’ din Ucraina.

Lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului continuă joi când se vor dezbate subiecte legate de situaţia din Basarabia.

Gina Ştefan

Senatorul Badea: trebuie refăcută lista de priorităţi a politicii româneşti în problema românilor de pretutindeni

viorel_im_2010.jpg

In cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, Vicepreşedintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Viorel Badea, a declarat că trebuie refăcută lista de priorităţi a politicii româneşti şi problema românilor de pretutindeni să fie situată în capătul de sus al listei.

„Traversăm cu toţii o criză de neîncredere, o criză identitară, cum ar spune Ţuţea, nu mai ştim de unde venim şi unde ne ducem. Din ce în ce mai mult este atacată autoritatea de stat, oamenii politici sunt anatemizaţi, Biserica e atarnată în cui, tot ceea ce ar putea să însemne un pilon de încredere este pus la colţ , iar scopul este diluarea identităţii noastre naţionale şi spiritule. De aceea cred că este absolut necesar ca semnalele noastre să fie cât mai intens mediatizate şi diseminate”, a declarat Viorel Badea.

„Noi ca parlamentari trebuie să-i determinăm pe decidenţii politici să se aplece cu mai multă responsabilitate asupta problemelor comunităţilor româneşti din afara graniţelor. Din păcate sunt puţini oameni politici români conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi mulţi dintre ei privesc mai mult spre latura materială a vieţii, decât cea spirituală. Sunt foarte puţini cărora le pasă de românii din afară, ei consideră aceste comnităţi în afara neamului românesc, nu numai în afara actualelor graniţe”, a mai spus senatorul Viorel Badea.

In opinia senatorului Badea cele mai mari probleme privind păstrarea identităţii le au românii din Valea Timocului, din Ucraina, „asupra cărora se exercită o presiune de îndepărtarea de studiul limbii, civiliaţiei şi culturii române”, dar şi aromânii din Balcani.

Sursa: Timocpress

marți, 10 august 2010

Uite cum sfidează Elena Băsescu regulile de circulaţie

Mezina familiei prezidenţiale, Elena Băsescu, a ieşit, singură, duminică după-amiază, la cumpărături, in zona pieţei Dorobanţi, parcand maşina, neregulamentar, în faţa brutăriei Paul. Ea a încălcat trei reguli de circulaţie dintr-un foc.

Ca o adevărată divă, fata cea mică a preşedintelui a venit la pâine cu supermaşina de fiţe, pe care a parcat-o cât mai aproape de magazin, ca să nu depună cumva vreun pic de efort. Deh, prinţesă...

Nimic nu mai contează pentru EBA atunci când are poftă de ceva bun. Aflată în buricul Capitalei, unde toţi “băieţaşii” cu bani îţi fac veacul, europarlamentarul Elena Băsescu (30 de ani) a ignorat semnele de circulaţie, lăsându-şi maşina, pe avarii, la doar câţiva metri de trecerea de pietoni (codul rutier interzice oprirea la mai puţin de 25 m de trecerea de pietoni), chiar lângă semnul care indică “parcarea interzisă” şi în apropierea unei staţii de autobuz.

EBA a fost nevoită să urce... o bordură până la brutărie Istovită, mezina familiei Băsescu a trebuit să care sacoşele vreo doi metri, de la magazin la maşină

Nu a contat nici faptul că EBA a blocat circulaţia, atât timp cât Range Roverul a fost lăsat exact în faţa brutăriei Paul, din Dorobanţi, pentru ca fiica preşedintelui să nu se deplaseze prea mult pe jos. După mai bine de 10 minute, Elena a ieşit din brutărie încărcată cu mai multe sacoşe, s-a urcat la volanul bolidului şi şi-a văzut de drum.

Anul trecut i-au fost îndoite ştergătoarele

Fata cea mică a preşedintelui este cunoscută pentru modul în care îşi parchează maşina pe unde nimereşte, fără a ţine cont de regulile de circulaţie. În urmă cu un an, felul în care şi-a lăsat autoturismul, undeva, în spatele magazinului Unirea, din Capitală, blocând alte câteva maşini, i-a scos din sărite pe şoferi. Se pare că unul dintre ei, nervos peste poate, i-a îndoit ştergătoarele.

Sursa: http://www.libertatea.ro/stire/uite-cum-sfideaza-elena-basescu-regulile-de-circulatie-299220.html

Extremiştilor de la Karpatia le place să cânte rock împotriva românilor, pe banii lor

  • Sebastian Dan

Karpatia, concert la Targu Secuiesc

Karpatia, concert la Targu Secuiesc

Consiliul Judeţean Harghita finanţează, pentru al doilea an consecutiv, tabăra organizată de „Tineretul Maghiar Ardelean" - „Erdelyi Magyar Ifjak" (EMI), în perioada 11-14 august, în apropierea municipiului Gheorgheni, manifestare care a fost acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremiste.


Suma pe care Consiliul Judeţean a alocat-o din buget este de 8.000 lei, cu 3.000 lei mai mare decât în anul 2009. În fiecare an, această tabără atrage atenţia opiniei publice datorită temelor abordate şi a mesajelor extremiste promovate dar şi a invitaţilor prezenţi, unii dintre ei extrem de controversaţi.
Printre aceştia se număr avocata austriacă Eva Maria Barki, declarată de două ori personna non grata în România, dar şi liderul Partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, iniţiatorul Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă scoasă în afara legii în cursul anului 2009. În clipul de promovare al taberei, postat pe site-ul manifestării, imaginile sunt prezentate pe fundalul hărţii Ungariei Mari.
La fel ca şi anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, consideră că nu e nimic neobişnuit să finanţeze o asemenea manifestare, precizând că şi tinerii din zona Gheorgheni au dreptul să fie susţinuţi de instituţia pe care o conduce, întrucât şi ei şi părinţii lor plătesc taxe şi impozite.

Pe Aceeaşi Temă

„Să fie cum a fost cândva"

„ Acesta este cel mai mare eveniment pentru tinerii din zona Ghergheni şi pentru că şi ei şi părinţii lor plătesc taxe pentru Consiliul Judeţean Harghita, atunci au acest drept ca şi ceilalţi", a afirmat Borboly Csaba.

Extremismul a debordat şi la concertul de la Trâgu Secuiesc

El a subliniat că, la fel ca şi anul trecut, nu a fost invitat la manifestare iar în situaţia în care va primi o invitaţie se va gândi dacă va participa sau nu.

Moto-ul taberei EMI din acest an este „Să fie cum a fost cândva" şi este preluat dintr-un vechi cântec ostăşesc care acum este interpretat de formaţia Transylmania.

Una dintre temele puse în discuţie, în chiar prima zi a manifestării, se referă la consecinţele Tratatului de la Trianon, dezbatere la care va fi prezent regizorul ungur Raffai Erno, cel care a realizat controversatul documentar intitulat chiar „Trianon". De asemenea, se vor aborda, din nou subiecte legate de autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, folosirea limbii maghiare în România sau evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş. Potrivit programului postat pe site-ul manifestării, în data de 14 august, invitatul zilei este preşedintele partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, formaţiune extremistă recent intrată în Parlamentul de la Budapesta. Prelegerea pe care el o va susţine se intitulează „Schimbare radicală în Ungaria"?

Vona Gabor a fost prezent şi anul trecut în tabăra EMI şi a fost urmărit de aproximativ 250 de persoane. El a recunoscut, atunci, că Jobbik duce o politică revizionistă, susţinând că „de 500 de ani, maghiarii, ca naţiune, nu au fost independenţi, tot timpul au depins de altcineva şi asta le-a intrat deja în genă". De asemenea, omul politic maghiar a spus că susţine autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic şi că „mingea este în terenul lor".

In ultima zi a taberei EMI va fi prezent Kover Laszlo, membru al Parlamentului de la Budapesta, care va vorbi despre proiectele de politică naţională ale noului guvern ungar. Programul taberei de la Gheorgheni include şi vizionări de filme, concerte sau întreceri sportive.

Interzis în limba română

Una dintre formaţiile care figurează în program este Karpatia, din Ungaria, ale cărei cântece fac referire la revizuirea Tratatului de la Trianon sau refacerea Ungariei Mari. Printre hiturile acestei trupe se numără „Aşa a fost! Aşa va fi!", „Unde sunteti, secui?", „Cu foc, cu fier", „Rosu, alb, verde" sau „Să piară Trianonul!".

Spre deosebire de celelalte tabere organizate în Harghita, cum ar fi „Tineretul şi Uniunea Europeană" sau „Tusvanyos", organizatorii nu asigură traducere în limba română şi nici nu pun la dispoziţie comunicate de presă în limba română.

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-karpatia-extremism_brasov_0_314368690.html

Originile intelectuale ale ardelenismului românesc. Partea I

Originile intelectuale ale ardelenismului românesc. Partea I

Ideea transilvănismului perceput mai mult ca o expresie a intereselor maghiarismului şi iredentismului budapestan are şi o percepţie pur românească înglobată în denumirea neaoşe de ardelenism. Toate acţiunile intelectuale ale unor intelectuali români şi maghiari de la sfârşitul anilor 90 de la Sabin Gherman sau Gustav Molnar şi memorandumul ardelenilor pentru regionalizare din anul 2000, semnat de reputaţi intelectuali români universitari UBB (printre ei Traian Ştef, Ovidiu Pecican, Daniel Vighi, poetul Ion Mureşan), redacţia Provincia, pentru o autonomie a Transilvaniei ca spaţiu al multiculturalismului şi confluenţelor culturale şi sociale, are rădăcini adânci încă de la sfârşitul monarhiei dualiste a Austro-Ungariei. Chiar în anul 2004 Sabin Gherman, autorul celebrului manifest: „M-am săturat de România” publicat de poetul Adrian Suciu ca şi redactor şef al Monitorului de Cluj în 1998, a candidat din partea unei formaţiuni politice separatiste Liga Transilvania – Banat la alegerile locale obţinând un scor insignifiant. Ardelenii indiferent de etnie încă nu au percutat la această ideologie cu tradiţii ciudate în istoria românească a Ardealului. Personal am scris la începutul anilor 2000 o carte despre mutarea capitalei Românei în Ardeal, acţiune percepută de public mai mult ca o manifestare a ardelenismului decât o contracarare a acestuia prin aşezarea administraţiei centrale în acest spaţiu de factură şi civilizaţie central-europeană ca proiecţie a unei europenizări fireşti a Românei. Trebuie să recunoaştem Ardealului o zestre intelectuală şi civilizaţională de filieră germană care în sinteză cu creativitatea exuberantă a sudului şi estului latin poate crea premisele unei regenerări naţionale pentru o Românie puternică pe plan european. Zilele care urmează va demara în Ardeal o ofensivă publicistică şi intelectuală finanţată de ong-uri şi magnaţi maghiari pentru reînvierea transilvănismului, cu complicitatea directă a unor politicieni la cel mai înalt nivel care şi-au făcut campania electorală pe banii „săgeţilor” (agenţii serviciilor ştiu la ce mă refer) de la Budapesta. Şeful SRI, George Maior cunoaşte foarte bine situaţia din teren, dar preferă să-şi păstreze funcţia ca o sinecură şi să continue politică dezastroasă a predecesorului său Virgil Măgureanu în probleme de siguranţă şi unitate naţională.

Transilvănismul îşi are originile din epoca modernă în cercurile de intelectuali români din jurul lui Franz Ferdinand, prinţul moştenitor al coroanei habsburgice asasinat la Sarajevo în iulie 1914, din care făcea parte AC Popovici, Al. Vaida Voevod şi Iuliu Maniu. AC Popovici a şi scris o carte „Statele Unite ale Austria”, în care vedea imperiul habsburgic ca pe federaţie a unor popoare cu drepturi egale, un fel de Uniune Europeană în miniatură de cultură şi civilizaţie germană superioară. Ideea că Ardealul ar fi altceva decât Vechiul Regat a continuat chiar şi după actul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Au fost evidente tendinţele autonomiste ale Consiliului Dirigent de la Sibiu care a condus Transilvania de la 2 decembrie 1918 până la desfiinţarea sa de către Regele Ferdinand la 4 aprilie 1920 şi destituirea şi premierului ardelean Vaida Voevod, fapt ce a creat o frustrare între intelectualii şi politicienii ardeleni faţă de machiavelismul Brătienilor, mulţi dintre ei considerându-se folosiţi de către Bucureşti numai pe perioada tratativelor de pace de la Bucureşti. Traian Vuia a publicat în 1919 o scrisoare deschisă în care critica condiţiile unirii şi denunţa de fapt „anexarea” Ardealului de către Armata Română în decembrie 1918. Politicienii ardeleni erau criticaţi că nu au pus condiţii Bucureştiului pentru unire. De altfel, în memoriile multor politicieni ardeleni, paradoxal şi dr. Petru Groza atunci un obscur politician de provincie din Deva, se critica condiţiile unirii şi fanariotismul politic de la Bucureşti, înapoierea civilizaţională a Vechiului Regat şi nostalgia după o Transilvanie ce a aparţinut unui spaţiu organizat după model germanic al Europe centrale. Este aproape necunoscută apariţia unei cărţi la Viena în 1922, semnate de Iancu Azapu şi intitulată: „Ardealul, Ardelenilor”. Autorul scria făţiş faptul că Ardealul trebuie să denunţe actul unirii de la 1 Decembrie 1918 şi să se rupă de România formându-se un stat independent multietnic după modelul helvet. Paradoxal, prefaţa cărţii o semnează marele Al. Vaida Voevod, cel care citise în octombrie 1918 în Parlamentul budapestan declaraţia de rupere a Transilvania de Ungaria şi în 1919 şi 1920 fusese premierul României Mari. Ciudate sunt căile Domnului! Al. Vaida Voievod scrie în cuvântul introductiv al cărţii că drepturile cetăţeneşti, politice şi ale minorităţilor erau mai respectate în Ungaria de dinainte de 1918 decât în România Mare şi nu ştie „ce vom face în viitor …ne va indica drumul pe care trebuie să-l urmăm”. Mare trebuie să fi fost frustrarea lui Al. Vaida Voevod pentru că a fost demis de Rege la uneltirile balcanice ale lui Ionel IC Brătianu, să scrie prefeţe la cărţi separatiste. Oricum se pare că i-a trecut repede supărarea când Carol al II-lea l-a făcut premier şi ministru prin anii 30, iar apoi a înfiinţat un Front Românesc ca şi contrapondere la Mişcarea Legionară. Tot prin vremea aceea apare şi ideea unui steag al Ardealului având în centru o stemă ce cuprinde în cadran corbul maghiar cu soarele şi semiluna şi dedesupt cele şapte turnuri săseşti transilvane (siebenburgen). Scutul embelmatic fiind aşezat pe pânza tricolorului românesc: roşu, galben şi albastru. Culoriile fiind dispuse totuşi pe orizontală ca la steagul Ungariei şi nu pe verticală ca şi pe Tricolorul românesc. Confuzia celor trei culori: roşu galben şi albastru puse pe orizontală poate fi voită şi identificată cu steagul Budapestei de la 1848.

Ionuţ Ţene

sursa: http://www.napocanews.ro/2010/08/originile-intelectuale-ale-ardelenismului-romanesc-partea-i.html

Petru Călian critică raportul ONU măsluit de radicalii maghiari în frunte cu Tokes

Petru Călian critică raportul ONU măsluit de radicalii maghiari în frunte cu Tokes

Deputatul PD-L Petru Calian condamna gestul asociatiilor maghiare care au trimis la ONU raportul intitulat “Discriminarea maghiarilor din Romania” si considera ca un asemenea document contine afirmatii neadevarate si reprezinta o jignire la adresa statului roman.

“Acest raport reprezinta vocea inabusita a lui Laszlo Tokes si poate prea putin parerea maghiarilor din Romania. La ce discriminare se face referire, cand in tara noastra maghiarii detin proprietati, biserici, scoli, universitati si alte institutii, cand la examenul de Bacalaureat au o zi de examinare dedicata limbii lor, cand au dreptul ca in justitie sa foloseasca limba materna?

Cred ca singurul discriminat se simte Laszlo Tokes, care incita la violente sociale intr-o perioada atat de dura pentru economia tarii. Maghiarii din Romania sunt tratati ca orice minoritate dintr-o tara comunitara, iar cetatenii europeni sunt tratati cu egalitate in UE. Daca Romania este acuzata de incalcarea drepturilor minoritatilor, atunci inseamna ca Uniunea Europeana este acuzata indirect de acest fapt”, afirma Calian, intr-un comunicat de presa.

Napocanews

Iuliu Mureşan a învăţat, în sfârşit, geografie! The hard way!

Iuliu Mureşan a învăţat, în sfârşit, geografie! The hard way!

“Anul trecut era sa iau bataie la Timisoara, anul asta au dat cu pietre in autocar. Din punctul meu de vedere, Timisoara nu mai e in Transilvania, cu un asemenea comportament.” a declarat preşedintele CFR Cluj Iuliu Mureşan după ce autocarul echipei din Gruia a fost atacat cu pietre de suporterii timişoreni, după finalul partidei FC Timişoara – CFR Cluj (3-2).

Oraşul Timişoara este localizat în regiunea istorică Banat, care nu este parte a regiunii istorice Transilvania, un detaliu pe care Iuliu Mureşan l-a aflat “the hard way” în acest weekend şi nu în scoala generală, când era cazul. Un alt amănunt care îi scapă preşedintelui CFR Cluj este faptul că cei mai mulţi suporteri cu interdicţii pe stadioanele din România din Transilvania aparţin echipei pe care o conduce, fanii ceferişti fiind liderii la huliganisme sancţionate de jandarmerie.

NapocaNews

Dacia şi Nokia ţin sus exporturile României

Automobile Dacia şi companiile producătoare de maşini şi echipamente de transport continuă să ţină sus exporturile României: în prima jumătate de an, am livrat în străinătate maşini şi echipamente de transport în valoare de 7,3 miliarde de euro, adică 43,2% din exporturile totale de 17,1 miliarde de euro, arată datele statistice oficiale, potrivit Gândul.

Dacia şi Nokia ţin sus exporturile României (Imagine: Ştefan Bîrlodeanu/Mediafax Foto)

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat pentru Gândul că România nu ar mai fi avut exporturi în plină criză fără succesul Automobile Dacia, companie deţinută de francezii de la Renault, dar nici în lipsa finlandezilor de la Nokia România, ambele figurând în topul 100 al exportatorilor, prezentat recent de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Citeşe mai multe despre cine ţine România în mişcare pe www.gandul.info

luni, 9 august 2010

HoţNews – goarna intereselor Budapestei


Scris de Mădălin Necşuţu

Interesele Executivului de la Budapesta sunt mai nou purtate în presa centrală de la Bucureşti prin intermediul unor mijloace mass-media cu un rating mare, precum portalul de ştiri HotNews. Dacă premierul ungar Viktor Orban încearcă să pună botniţă mass-mediei ungare printr-o serie de legi care vor permite un control mult mai mare al statului asupra funcţionării televiziunilor şi radiourilor de stat, măsură dur criticată chiar de jurnaliştii ungari şi media internaţională, se pare că interesele Executivului maghiar sunt bine reprezentate de jurnaliştii români. Odată cu instalarea la cârma guvernului ungar a premierul Viktor Orban, Ungaria şi-a declarat deschis apetenţa pentru oferirea cetăţeniei ungare pentru etnicii maghiari care trăiesc în afara graniţelor, circa cinci milioane de oameni. Declaraţii în acest sens au fost făcute inclusiv cu ocazia vizitelor oficiale sau private ale unor lideri politici de la Budapesta în România, printre care îi amintim pe vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, ministrul de Externe – Janos Martonyi, sau chiar premierul Viktor Orban. Într-un articol publicat ieri de către un jurnalist de etnie maghiară al HotNews, Attilo Biro, acesta îi îndeamnă pe maghiari să meargă în consulatele Ungariei de pe teritoriul României şi să ceară „re-naturalizarea“ lor. Acest beneficiu le-ar putea garanta doritorilor ridicarea restricţiilor de muncă în state din vestul Europei precum Germania, Marea Britanie sau Franţa, dar şi pentru a se îmbarca cu destinaţia SUA fără vize după ce Washington le-a ridicat în noiembrie 2008 pentru cetăţenii unguri. „Restricţiile pot fi ocolite de etnicii maghiari din România care, din 2011, au posibilitatea de a obţine cetăţenia maghiară şi un paşaport. Spre deosebire de România, Ungaria nu are restricţii pentru forţa de muncă în aceste ţări“, ne anunţă HotNews.

Vize la metru

Articolul intitulat „Cum să îţi iei permis de muncă în Marea Britanie cu ajutorul Ungariei. Una dintre condiţii: Să poţi spune deşteaptă-te române în maghiară“ prezintă lejeritatea cu care se poate obţine paşaportizarea a 500.000 de etnici maghiari din România. „Reprezentanţi ai Ambasadei Ungariei în România au confirmat, pentru HotNews.ro, că statul maghiar va oferi cetăţenia şi paşapoartele fără niciun fel de piedici sau condiţionări. Estimările neoficiale arată că numărul celor care ar putea cere cetăţenia şi paşaportul maghiar ar ajunge la 500.000“, mai scrie HotNews. Aceeaşi sursă redă o bucată din jurământul pe care fiecare persoană care doreşte să obţină cetăţenia maghiară este nevoit să îl rostească: „Eu (numele solicitantului) jur solemn să consider Ungaria drept ţara mea. Voi fi un cetăţean loial al Republicii Ungaria. Voi respecta Constituţia şi legile ţării. Îmi voi apăra ţara cu toate puterile şi o voi servi cât mai bine“. Cu toate acestea, presa internaţională nu s-a arătat nemulţumită de acest proces care ar putea băga pe uşa din spate a UE circa 300.000 de etnici unguri din Serbia sau 150.000 de etnici unguri de pe teritoriul Ucrainei (state non-UE), dar România a fost ţinta unei astfel de campanii de denigrare în presa internaţională pentru faptul că facilitează redobândirea cetăţeniei pentru românii de peste Prut care şi-au pierdut-o în urma ocupaţiei sovietice din anii ‘40.

detalii: Curentul

Cine sunt autorii „Raportului din umbră" trimis la ONU

  • Ionel Dancu

Manifestaţie a secuilor la Sfântu Gheorghe

Manifestaţie a secuilor la Sfântu Gheorghe

"Raportul din umbră" depus la Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a fost realizat de Asociaţia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Iniţiativă Bolyai şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). La contacte figurează Erika Cunnold-Benko, Peter Hantz şi Zsolt Szilagyi. Să îi luăm pe rând.

Citiţi aici Raportul trimis la ONU

Zsolt Szilagyi, adjunctul lui Tokes

Zsolt Szilagy a fost deputat UDMR timp de 14 ani, din 1990 până în 2004. La alegerile europarlamentare din 2009 a candidat pe lista UDMR pe locul patru. Szolt Szilagy mai este vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), organizaţie al cărui preşedinte este Laszlo Tokes.

În raportul înaintat Comitetului ONU, Zsolt a notat la datele de contact adresa de email laszlo.tokes-assistant@europarl.europa.eu.

Organizaţia CNMT a colaborat şi a susţinut iniţiativele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) şi a fostei Uniuni Civice Maghiare (UCM) care s-a transformat în Partidul Civic Maghiar (PCM).

Toate trei asociaţiile au cerut în repetate rânduri autonomia teritorială a maghiarilor şi au organizat, cu precădere CNS şi UCM, referendumuri neoficiale în rândul populaţiei maghiare din Harghita şi Covasna privind declararea autonomiei teritoriale secuieşti.

Hanz Peter şi scandalul plăcuţelor bilingve

Hanz Peter este membru în aceeaşi organizaţie, Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condusă şi înfiinţată de Tokes.

Fost lector universitar de fizică la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, Hanz Peter a fost dat afară din UBB în 2007 după ce a montat în 2006 plăcuţe bilingve în câteva clădiri ale Universităţii în semn de protest faţă de faptul că universitatea nu ar respecta angajamentele de multilingvism.

Hanz Peter militează pentru reînfiinţarea Universităţii Bolyai ca universitate de stat, cu principală limbă de predare cea maghiara. Vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai mai cere pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş înfiinţarea unor facultăţi separate în limba maghiară, la care să predea mai mulţi profesori maghiari şi creşterea locurilor bugetate pentru minoritari.

Asociaţia „Pro Regio Siculorum", motor electoral al UDMR

Sediul asociaţiei semnatare a „Raportului din umbră" se află pe Bulevardul 1 decembrie 1918 din Sfântu Gheorghe şi unul dintre membrii ei este chiar primarul UDMR al oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras. Antal Arpad a mai fost deputat UDMR de Covasna în 2004-2008.

În timpul campaniei electorale pentru primăria Sfântu Gheorghe, la 8 mai din 2008, Antal Arpad a deschis în sediul Asociaţiei Pro Regio Siculorum un birou de sesizare a faptelor de corupţie pentru cetăţeni.

Antal Arpad a ajuns primar. După un an, s-a hotărât să dea socoteala în faţa alegătorilor săi. Aşa că Primăria Sfântu Gheorghe a lansat la 26 octombrie 2009 o broşură în 13.000 de exemplare referitoare la realizările primarului Antal Arpad după un an de mandat. Broşura s-a numit „Un an de muncă. Prezente şi viitoare sarcini".

Primarul a spus că Asociaţia Pro Regio Siculorum a finanţat editarea şi tipărirea broşurii, în toate cele 13.000 de exemplare.

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/autorii-Raportul-umbra-trimis-ONU_0_313768749.html

Maghiarii lui Tokes au trimis la ONU un raport în care cer autonomia teritorială

Trei asociaţii maghiare care au legături directe cu UDMR şi Laszlo Tokes au trimis la ONU un "Raport din Umbră" intitulat "Discriminarea maghiarilor din România", în care acuză statul român că încalcă drepturile maghiarilor pe toate nivelurile şi propune ca unică soluţie autonomia teritorială.

Raportul din umbră acuză statul român că încalcă drepturile maghiarilor pe toate nivelurile şi propune ca unică soluţie autonomia teritorială / FOTO: Grup RC

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimării Rasiale discută, luni şi marţi, la Geneva, Raportul de Ţară al României privind situaţia minorităţilor. Pe lângă informarea realizată de statul român, la ONU a mai fost depus un "Raport din umbră" realizat de trei asociaţii maghiare, raport care va fi analizat şi el de ONU, potrivit adevarul.ro.

Pe baza celor două rapoarte, ONU va adopta un raport privind situaţia minorităţilor din România, plus o serie de recomandări.

Şefului delegaţiei României care va prezenta Raportul de Ţară la ONU, Csaba Ferenc Asztalos, susţine că "raportul constată progrese pentru România", însă raportul din umbră "ridică anumite întrebări, dar nu unele la care nu se poate răspunde.

Potrivit "Raportului din umbră", în conformitate cu legislaţia europeană, ar fi din nou posibilă acordarea unui statut special legal Ţinutului Secuiesc. Mai mult, susţine raportul, "maghiarii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în România", iar dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lentă sau uitată cu totul. "Din contră, alte regiuni mai degrabă retrase ale ţării, în special Moldova şi sudul României, au o dezvoltare rapidă", se mai arată în Raport.

"Restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti este un procesul foarte lent în toată ţara, dar este cu mult mai evident în Secuime", continuă Raportul, oferind, totodată, şi "soluţia legală pentru aceste probleme": acordarea autonomiei teritoriale, deci transformarea regiunii într-una autonomă, cu statul special.

Pricipalele revendicări ale raportului sunt: acordarea statutului de limbă regională oficială pentru limba maghiară, folosirea liberă a simbolurilor naţionale ungare şi a emblemelor secuieşti.

"Ţinutul Secuiesc trebuie să devină o entitate administrativă regională unică, unitară. Regiunea ar trebui să aibă propriile organisme legiuitoare şi executive, bazate pe alegeri democratice în rândul propriilor cetăţeni", se mai arată în Raport.

"Raportul din umbră" depus la Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a fost realizat de Asociaţia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Iniţiativă Bolyai şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). La contacte figurează Erika Cunnold-Benko, Peter Hantz şi Zsolt Szilagyi, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), organizaţie al cărui preşedinte este Laszlo Tokes.Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR) ţine la Geneva, în perioada 2-27 august 2010, cea de-a 77-a sesiune privind starea minorităţilor din 11 ţări din întreaga lume, printre care şi România.

Raportul de ţară trimis de România este format din patru rapoarte realizate în 2001, 2003, 2005 şi 2007, puse la un loc într-un singur document finalizat la 29 iulie 2008 şi înregistrat de CEDR la 22 iunie 2009. România va prezenta raportul luni, 9 august 2010 şi marţi, 10 august 2010. După aceea, CEDR va redacta un raport şi va face României recomandări.

Sursa: http://www.realitatea.net/udmr-si-oamenii-lui-tokes-au-trimis-la-onu-un-raport-din-umbra-in-care-cer-autonomia-teritoriala_727080.html REALITATEA.NET

duminică, 8 august 2010

Un extremist maghiar, europarlamentar, doreşte să scoată secuii în stradă

Deputatul european al Partidului extremist ungar Jobbik, Szegedi Csanad (foto libertatea.ro), care a deschis de curand birou parlamentar la Târgu Mureş, vrea ca etnicii maghiari să iasă în stradă pentru a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc, dar prin demonstraţii paşnice.

În replică, vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, cere autorităţilor române să-l declare persona non grata pe Csanad, pentru instigare la nerespectarea Constituţiei României.

Libertatea.ro precizeaza ca si vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat de curând că "secuimea trebuie să iasă în stradă pentru a dobândi autonomia teritorială în judeţele Harghita-Covasna-Mureş", locuită majoritar de maghiar.

Toate aceste actiuni se petrec sub privirile linistite ale institutiilor statului roman...

Felicitari d-le Basescu pentru intarirea institutiilor tarii!

COMUNICAT DE PRESA FCRCHM: Raportul privind discriminarea maghiarilor din Romania are un caracter mincinos. UDMR este impotriva Romaniei!

Centrul European de Studii Covasna Harghita - Comunicat Raport are Geneva

In Ungaria, ziaristi amenintati si injositi de parlamentarul JOBBIK Zagyva Gyorgy Gyula ! Sursa: atv.hu

De fapt titlul articolului de pe atv.hu (dar si a multor altora ce pot fi gasite pe siteuri din Ungaria) ar fi "Amenintari anale la adresa a doi ziaristi, din partea unui parlamentar JOBBIK !".

Pe scurt, la tabara "Insula Maghiara" organizata la Kismaros-Veroce in Ungaria, in data de 06.08.2010, doi ziaristi de la saptamanalul ungar HETEK au fost amenintati si injositi.
Acestia au dorit sa realizeze un reportaj la fata locului si, ca urmare, au anuntat purtatorul de cuvant al H.V.I.M. (organizatorii Insulei). Ce s-a intamplat apoi ar fi cam asa: seful H.V.I.M. (care este si parlamentar JOBBIK), Zagyva Gyorgy Gyula (foto), i-a "semi-sechestrat" intr-o cabana, i-a injurat si i-a injosit in ultimul hal (citate din Zagyva - "Am putea sa va dam jos pantalonii si sa va f...m", "As intra cu placere in voi sa va calc matele", "V-as sfasia cu placere"), simuland tot timpul ca ii loveste cu un bici pe care il rotea amenintator spre cei doi.
Conform articolelor, Zagyva nu este la prima isprava de acest gen, anul trecut la Insula avand un comportament similar fata de doi reporteri de la postul TV ungar TV2.

Si toate acestea se intampla in acceasi zi in care, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, un alt reprezentant la JOBBIK, europarlamentarul SZEGEDI CSANAD, infiinteaza la Tg. Mures "Cercul prietenilor JOBBIK"! (vezi detalii pe Ziua Veche)

Surse:

http://atv.hu/belfold/20100805_analis_eroszakkal_fenyegette_az_ujsagirokat_a_jobbik_kepviseloje

http://www.hetek.hu/belfold/201008/karikas_ostorral_varta_az_ujsagirokat_a_jobbik_orszaggyulesi_kepviseloje


http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=32180

http://kuruc.info/r/6/63856/


Foto: atv.hu

joi, 5 august 2010

DOCUMENT. Fonduri publice pentru extremismul maghiar. La Harghita, 42.000 de lei din fonduri publice pentru tabere paramilitare maghiare!

Organizatiile extremiste maghiare din Romania si Ungaria se pregatesc de o noua tabara la Gheorgheni, in judetul Harghita. Editia din acest an a "EMI Tabor" (EMI - Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal), care se desfasoara in perioada 11-15 august 2010, beneficiaza de sprijinul financiar al Consiliului Judetean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba (foto).
Astfel, din cei 42.000 de lei alocati de catre CJ Harghita pentru "tabere, intalniri si festivaluri pentru tineret" (singurul tineret vizat este exclusiv cel maghiar!) prin hotararea nr. 167/2010 adoptata in iulie, tabara EMI de la Gheorgheni va beneficia de nu mai putin de 8.000 de lei din fonduri publice.

Presa din Romania a relatat in fiecare an despre ce anume se discuta si ce anume fac tinerii maghiari la aceste tabere (vezi foto jos!). De-a lungurl anilor, printre invitatii acestei tabere a fost si avocata Eva Maria Barki, declarata persoana non-grata in Romania in urma cu cativa ani. Tabara EMI de la Gheorgheni este organizata si in acest an de organizatia extremista Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal, condusa de Soos Sandor din Cluj Napoca. Paza acestei tabere va fi asigurata si anul acesta de organizatia paramilitara Garda Nationala Maghiara, condusa de un fost cadru militar, Klutsik Gyorgy.

Sursa foto Klustik Gyorgy si tineri imbracati in uniforme militare aici.

CJ Harghita Hot 167 Din 2010 Tabere

Hotararea 167/2010 a CJ Harghita o puteti gasi aici.

Vezi si http://bihor.ghimpele.ro/arhiva.php?cat=afisare&ziarul=75&rubrica=saptamanareala&id=15534


http://www.newz.ro/stire/69138/presedintele-garzii-maghiare-vom-avea-razboi-civil-in-ungaria-din-cauza-tiganilor/

http://www.gandul.info/politica/ungurii-din-ardeal-invata-la-emi-despre-originea-maghiarimii-4724092

http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Eva-Maria-Barki-spune-maghiarilor-sa-ceara-independenta-Transilvaniei-9-1553.html