Uciderea a trei persoane şi reţinerea a încă uneia de către trupele de securitate boliviene, care a avut loc anul trecut în luna aprilie, a făcut înconjurul lumii mai ales datorită faptului că respectivii au fost acuzaţi că pregăteau asasinarea preşedintelui Evo Morales, după ce se antrenaseră nestingheriţi în Munţii Ciucului din România.
Cele trei persoane ucise erau Arpad Magyarosi, Eduardo Rózsa-Flores şi Dwyer Michael Martin şi erau apropiate de organizaţiile de extremă dreaptă din Ungaria şi chiar de partidul maghiar Jobbik. La aproape un an după acest eveniment, presa din Croaţia a făcut o serie de dezvăluiri care nuanţează incidentul: cei trei nu numai că erau implicaţi în activitatea politică de extremă dreapta din Ungaria, dar avea legături cu diferite organizaţii musulmane suspectate de terorism.
Rozsa Flores şi Vona Gabor, o prietenie ideologică
Liderul celulei de terorişti maghiari era Rózsa-Flores, apropiat de partidul de extremă dreaptă Jobbik. O poză din 2008 (foto), dată publicităţii de către ATV, îl înfăţişează pe Flores alături de liderul Jobbik Vona Gabor, la o întrunire politică a partidului. Această imagine a început să circule prin mediile de presă din Ungaria şi Croaţia, iar sursa ei se pare că este ziarul croat Necenzurirano.
Războiul sârbo-croat, trafic de arme şi terorism islamic
La începutul anului 2010, publicaţiile croate au început să publice noi informaţii despre răspândirea organizaţiilor teroriste islamice în Europa, dar şi speculaţii despre activitatea acestora din Ungaria. Potrivit aceluiaşi ziar Necenzurinano, Al-Qaeda şi Iranul au început să acorde o atenţie specială Ungariei prin anul 2000, iar Eduardo Rózsa-Flores a jucat un rol important, ca legătură între radicalii islamici şi extrema dreaptă maghiară. Flores s-a născut în Bolivia, şi a participat la războiul din Iugoslavia, după care a primit cetăţenia croată. Cel mai important lucru din CV-ul teroristului “secui” este faptul că acesta a fost în perioada 1978-1982 traducătorul teroristului Carlos “Şacalul”, în perioada când acesta activa în Ungaria. Eduardo Rosza Flores este pe un sfert evreu, dar s- a convertit la islamism.
Istoria prezentată de ziarul croat este complicată, prezentând acţiuni de trafic de droguri, arme şi terorism internaţional. Bolivia este a doua ţară, după Columbia, care produce cele mai multe droguri din lume. Potrivit acelelaşi publicaţii, un grup de imigranţi croaţi, conduşi de un general ustaş, Vjekoslav Luburic, era implicat în trecerea drogurilor în SUA, prin Paraguay şi Argentina, pâna la partenerii lor din Canada, grupul neonazist Norvalska, implicat şi în traficul de arme. Grupul, care “importa” şi droguri din Afganistan, a devenit apropiat de unele grupări islamice radicale. Pentru a face legătura cu Flores, este prezentată povestea unui traficant din Sudan, Dr. Fatih el Hassanein, ajuns în Viena din Bosnia, sub protecţia guvernului bosniac. El Hassanein era membru al Frăţiei Musulmane şi apoi a fost suspectat că face parte din Al-Queda. Acest personaj se pare că a traficat arme în valoare de 100 de milioane de euro în timpul războiului bosnico-sârb, ajutând Bosniaş şi l-a întâlnit pe Flores în Croaţia, unde acesta lupta ca mercenar pentru croaţi.
Tabere paramilitare ale extermiştilor unguri, protejate de serviciile secrete
Mai mult, Flores avea legături şi cu László Toroczkai, liderul HVIM care a fondat şi în România filiale ale organizaţiei sale extremiste, organizând chiar anul trecut simpozioane în întreaga Transilvanie, nestingherit de autorităţile de la Bucureşti. Unul dintre apropiaţii lui Toroczkai este nimeni altul decât György Budaházy, aflat în închisoare sub acuzaţia de terorism. Dincolo de activităţile de propagandă şovină ale HVIM, Toroczkai a organizat în 1999 şi o tabără de pregătire militară, prilej cu care l-a cunoscut pe Flores. Potrivit lui Toroczkai, activităţile sale paramilitare au intrat în atenţia lui László Kövér, un lider al FIDESZ şi directorul serviciilor secrete maghiare, dar cu toate acestea a fost lăsat să se desfăşoare în voie. Toroczai i-ar fi spus lui István Csurka, preşedintele MIÉP, pe atunci aliat cu FIDESZ, că dacă nu era Csurka să îi protejeze, serviciile secrete maghiare “s-ar fi ocupat” deja de activităţile HVIM. Csurka însuşi a scris despre moartea lui Flores, recunoscând că Flores l-a contactat şi şi-a oferit serviciile către MIEP.
Liderul comunităţii islamice din Ungaria, redactor la Barikad
În Ungaria îşi desfăşoara activitatea Comunitatea Maghiară Islamică, condusă de Zoltán Bolek, un alt prieten al lui Flores. Cei doi au mers împreună în Irak, în cadrul unei acţiuni caritabile, moment în care Flores s-a convertit la Islamism. Bolek este unul dintre editorii ziarului Jobbik, Barikad, care zilele trecute a publicat o hartă a României fără Transilvania. Apropierea dintre Flores şi Jobbik a fost făcută publică chiar de către membri Jobbik, aceştia afirmând că “Flores le împărtăşea ideile”.
Jobbik, finanţat de Iran şi Rusia
Ziarul croat nu descrie exact modul în care Al-Queda sau Iranul ar fi finanţat Jobbik sau Legiunea Secuiască a lui Flores, însă clarifică legăturile dintre Vona Gabor, Toroczai şi Eduardo Flores. Se ştie însă că Von Gabor a vizitat Yemenul şi a cerut observatori iranieni pentru a supraveghea alegerile din Ungaria, dar şi că Jobbik este un puternic susţinător al cauzei palestiniene. Mai ciudat este faptul că, cu toate că Jobbik a criticat în diferite rânduri Rusia, liderul Vona a participat în 2008 la o conferinţă la Moscova, pe tema “legăturilor intelectuale” din Rusia şi occident, conferinţă unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali de la Kremlin. Această întâlnire a fost organizată de către consilierul Jobbik pe probleme externe, Bela Kovacs, un personaj cu un trecut comunist de pe vremea când se ocupa de comerţul exterior şi relaţiile economice dintre Rusia şi Ungaria.
De aici vin şi suspiciunile că Jobbik ar fi finanţat de către anumite cercuri de interese din Rusia şi Iran, pentru a susţine anumite atitudini antioccidentale, anti NATO şi anti UE. Procurorul general din Budapesta a şi demarat o anchetă pentru a stabili sursa finanţărilor Jobbik în perioada 2004- 2008. Veniturile partidului, făcute publice cu această ocazie, înregistrează în patru ani doar donaţii de la persoane private, însumând abia 10.000 de euro, cu toate că în campania electorală ar fi cheltuit peste jumătate de milion de euro. Cu toate că sursa banilor este încă cercetată la Budapesta, legăturile lui Vona Gabor cu Moscova, dar şi legăturile indirecte cu anumite cercuri islamice şi chiar participarea parlamentarului Krisztina Morvay la o conferinţă pentru drepturile omului din Iran, au determinat presa croată şi maghiară să speculeze că banii Jobbik-ului provin din Rusia şi Iran.
George Bara
Napoca news
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu