‘Traversăm cu toţii o criză de neîncredere, o criză identitară, cum ar spune Ţuţea, nu mai ştim de unde venim şi unde ne ducem. (…) Din ce în ce mai mult este atacată autoritatea de stat, oamenii politici sunt anatemizaţi, Biserica e atârnată în cuie, tot ceea ce ar putea să însemne un pilon de încredere este pus la colţ (…), iar scopul este diluarea identităţii noastre naţionale şi spirituale. (…) De aceea cred că este absolut necesar ca semnalele noastre să fie cât mai intens mediatizate şi diseminate’, a precizat Viorel Badea.
Senatorul a precizat pentru AGERPRES că de când există parlamentari pentru diaspora a fost ridicată ştacheta reprezentării românilor atât în Parlamentul naţional, cât, mai ales, faţă de autorităţile statelor în care trăiesc.
În legătură cu faptul că românii din afară se plâng că ţara mamă nu le este atât de aproape pe cât ar trebui, senatorul Viorel Badea a spus că trebuie refăcută lista de priorităţi a politicii româneşti şi problema românilor de pretutindeni să fie situată în capătul de sus al listei.
‘Noi ca parlamentari trebuie să-i determinăm pe decidenţii politici să se aplece cu mai multă responsabilitate asupra problemelor comunităţilor româneşti din afara graniţelor. Din păcate, sunt puţini oameni politici români conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi mulţi dintre ei privesc mai mult spre latura materială a vieţii, decât cea spirituală. Sunt foarte puţini cărora le pasă de românii din afară, ei consideră aceste comunităţi în afara neamului românesc, nu în afara actualelor graniţe’, a mai spus senatorul Viorel Badea.
El a adăugat că cele mai mari probleme privind păstrarea identităţii le au românii din Valea Timocului (Serbia), din Ucraina, ‘asupra cărora se exercită o presiune de îndepărtare de studiul limbii, civiliaţiei şi culturii române’, dar şi aromânii din Balcani.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului se desfăşoară în perioada 11-15 august şi are ca principală temă ‘România Europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene’.
Gina Ştefan
Timoc Press
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu