Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 19 august 2010

Editorial Napocanews: Prostia nu este efemeră, o dovedeşte Marko Bela!

de George Bara

La Cluj-Napoca se desfăşoară în aceste zile un fel de festival maghiar combinat. Spun combinat pentru că este o combinaţie de manifestări culturare, combinate cu altele şovine şi cu unele de spălări de bani. Sub înaltul patronaj al extremistului nr.1 din România, Tokes Laszlo, un preot-exemplu şi un soţ-model, acest festival a debutat exact cum mă aşteptam.

Desigur, scepticismului meu legat de Festivalul Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, festival făcut pe banii statului român dar organizat de diferite ONG-uri ungureşti faimoase pentru aspiratul de bani publici, nu a putut fi zguduit nici când am fost asigurat că festivalul are un caracter pur cultural. Desigur, aveam să nu mă înşel, căci la deschiderea acestui eveniment aspirator de bani publici, Marko Bela, Tokes Laszlo, Gergely Balazs şi Laszlo Attila (care în timpul liber este cel mai incompentent viceprimar al oraşului nostru, dacă nu ştiaţi cine e…) au început să facă declaraţii tipice, condamnând epoca comunistă, când oraşul şi-a primit binemeritatul nume de Cluj-Napoca sau epoca funariotă, când oraşul era împânzit de bănci tricolore, dar măcar era curat şi boom-ul imobiliar nu transformase cartierele oraşului în nişte favele braziliene. Deci au transformat, în nicio oră, un festival cultural într-unul politic! Perfect previzibil!

Dar cel mai tare a fost vicepremierul României, Mako Bela, care cu toate că s-a născut în România şi trăieşte de atunci, din păcate, tot în România, a dovedit că nu este în stare să înveţe limba română. De altfel, eu nu am văzut până acum vreun ungur care să vorbească vreo altă limbă în afară de maghiară.”Culorile naţionale dispar, dar Clujul rămâne efemer”, a declarat Marko Bela ieri, pe scena din Operei Maghiare de Stat. Cu alte cuvinte, chiar dacă naţiunile mai dispar, nici oraşele nu rămân o veşnicie. Dovadă o fac aztecii, asirienii, Babilonul şi Atlandida. Fără să vrea, citind probabil vreun discurs scris de vreo somitate maghiară pe post de secretar, vicepremierul României a spus un adevăr crunt, dar care nu a fost probabil realizat de ungurii din sală, ale căror cunoştinţe de limba română nu cred să le depăşească pe cele ale lui Marko.

Dar şi mai interesante au fost magyar- happeningurile de după! Un exemplu este concursul “Să cucerim Clujul!”, pe tema cunoştiinţelor generale. Un fel de concurs “Să cucerim Polonia”, pe teme folclorice hitleriste. Câtă perfidie se poate ascunde în aceşti oameni, care pe faţă declară că vor să conlocuiască cu românii, dar în realitate le-ar băga cuţitul în spate aşa cu au făcut-o de atâtea ori! Eu aş organiza şi nişte concursuri româneşti, cu nume la fel de interesante: “Să punem pământ pe ei!”, concurs de geologie, “Să punem opinca pe parlamentul Budapestei!”, concurs de etnografie, “Să scoatem ungurii afară din ţară!”, concurs de cunoştinţe generale cu premii în croaziere pentru maghiari. Dar dacă aş face aşa ceva, aş deveni brusc şovin, extremist şi ne-multicultural. Şi să nu uităm de alte ediţii ale Zilelor Culturii Maghiare, de la Ip şi Trăznea din 1940, festivaluri prin care vasta cultură maghiară de tip european a rămas de-a pururi în istorie!

Integral in Napocanews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu