Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

miercuri, 11 august 2010

Reprezentantul românilor din Ucraina: Ucraina promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/miercuri, 11 august 2010/ - Reprezentanţii românilor din Ucraina au afirmat, miercuri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului că autorităţile din ţara în care trăiesc promovează o politică de deznaţionalizare.

Preşedintele Senatului Uniunii Interregionale ‘Comunitatea Românească’ din Ucraina, Vasile Tărâţeanu, care reuneşte 25 de organizaţii ale românilor din această ţară, a declarat că se duce o politică ‘perfidă’ de asimilare şi deznaţionalizare la fel ca pe vremea lui Stalin.

‘Ucraina, o ţară care doreşte să intre în Uniunea Europeană, promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor. Metodele sunt acum mai perfide. dar scopul este acelaşi - deznaţionalizarea minorităţilor, în special a românilor’, a spus Vasile Tărâţeanu.

Acesta a explicat că, în acelaşi timp, ‘ucrainenii promovează şi o politică de divizare a românilor în două minorităţi diferite - români şi moldoveni - aşa cum a făcut Stalin’.

Potrivit reprezentantului românilor din Ucraina, a scăzut numărul şcolilor în limba română şi se doreşte convingerea părinţilor copiilor români că nu trebuie să-i dea pe aceştia să înveţe în limba română pentru că nu au nicio perspectivă.

‘Am pierdut şcoli din satele care au fost cele mai puternic româneşti. Se deschid clase în limba ucraineană în şcolile noastre ‘ca un cal troian’. (…) Încet, încet scad temeliile românismului din zona noastră. Dacă vom pierde învăţământul în limba română, principalul pilon al românismului din Bucovina, vom ajunge, peste câteva decenii, în situaţia românilor din Ungaria care nu mai studiază decât româna în limba maternă şi copiii vorbesc prost româneşte’, a mai spus Vasile Tărâţeanu.

El a abordat şi problema nerecunoaşterii de către Ucraina a diplomelor tinerilor care au studiat în România, motiv pentru care aceştia nu găsesc un loc de muncă atunci când se întorc în ţară. În acest sens, Vasile Tărâţeanu a spus că Ministerul Educaţiei trebuie să fie mai ferm în relaţiile cu ministerul de resort din Ucraina, ‘nu să aibă relaţii de cedare’, iar România ’să dea dovadă de mai multă demnitate în politica ei externă, cu atât mai mult că este stat european’.

Acesta a subliniat, însă, că şi românii din Ucraina sunt vinovaţi pentru că s-a ajuns în această situaţie, întrucât s-au lăsat dezbinaţi şi manipulaţi şi nu au reuşit să-i convingă pe guvernanţi să respecte legile. El a făcut referire la minoritatea maghiară din Ucraina care este mult mai unită şi îşi cere drepturile.

‘Noi singuri suntem de vină, în primul rând, ne-am pierdut puterea noastră de rezistenţă, demnitatea noastră, ne-am lăsat să fim manipulaţi, dezbinaţi. Suntem noi de vină pentru că puteam şi noi să ne transformăm, aşa cum a făcut minoritatea maghiară. (…) În Maramureşul Istoric, pe toate şcolile, primăriile, casele de cultură, bibliotecile stă şi tricolorul maghiar şi ucrainean, în mod democratic (…) Tricolorul nostru nu este arborat, chiar dacă legea ucraineană ne permite să folosim simbolistica noastră, dar noi nu avem tăria să-i obligăm pe guvernanţi să le respecte’, a mai spus preşedintele Senatului Uniunii Interregionale ‘Comunitatea Românească’ din Ucraina.

Lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului continuă joi când se vor dezbate subiecte legate de situaţia din Basarabia.

Gina Ştefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu