Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 10 august 2010

Extremiştilor de la Karpatia le place să cânte rock împotriva românilor, pe banii lor

  • Sebastian Dan

Karpatia, concert la Targu Secuiesc

Karpatia, concert la Targu Secuiesc

Consiliul Judeţean Harghita finanţează, pentru al doilea an consecutiv, tabăra organizată de „Tineretul Maghiar Ardelean" - „Erdelyi Magyar Ifjak" (EMI), în perioada 11-14 august, în apropierea municipiului Gheorgheni, manifestare care a fost acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremiste.


Suma pe care Consiliul Judeţean a alocat-o din buget este de 8.000 lei, cu 3.000 lei mai mare decât în anul 2009. În fiecare an, această tabără atrage atenţia opiniei publice datorită temelor abordate şi a mesajelor extremiste promovate dar şi a invitaţilor prezenţi, unii dintre ei extrem de controversaţi.
Printre aceştia se număr avocata austriacă Eva Maria Barki, declarată de două ori personna non grata în România, dar şi liderul Partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, iniţiatorul Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă scoasă în afara legii în cursul anului 2009. În clipul de promovare al taberei, postat pe site-ul manifestării, imaginile sunt prezentate pe fundalul hărţii Ungariei Mari.
La fel ca şi anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, consideră că nu e nimic neobişnuit să finanţeze o asemenea manifestare, precizând că şi tinerii din zona Gheorgheni au dreptul să fie susţinuţi de instituţia pe care o conduce, întrucât şi ei şi părinţii lor plătesc taxe şi impozite.

Pe Aceeaşi Temă

„Să fie cum a fost cândva"

„ Acesta este cel mai mare eveniment pentru tinerii din zona Ghergheni şi pentru că şi ei şi părinţii lor plătesc taxe pentru Consiliul Judeţean Harghita, atunci au acest drept ca şi ceilalţi", a afirmat Borboly Csaba.

Extremismul a debordat şi la concertul de la Trâgu Secuiesc

El a subliniat că, la fel ca şi anul trecut, nu a fost invitat la manifestare iar în situaţia în care va primi o invitaţie se va gândi dacă va participa sau nu.

Moto-ul taberei EMI din acest an este „Să fie cum a fost cândva" şi este preluat dintr-un vechi cântec ostăşesc care acum este interpretat de formaţia Transylmania.

Una dintre temele puse în discuţie, în chiar prima zi a manifestării, se referă la consecinţele Tratatului de la Trianon, dezbatere la care va fi prezent regizorul ungur Raffai Erno, cel care a realizat controversatul documentar intitulat chiar „Trianon". De asemenea, se vor aborda, din nou subiecte legate de autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, folosirea limbii maghiare în România sau evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş. Potrivit programului postat pe site-ul manifestării, în data de 14 august, invitatul zilei este preşedintele partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, formaţiune extremistă recent intrată în Parlamentul de la Budapesta. Prelegerea pe care el o va susţine se intitulează „Schimbare radicală în Ungaria"?

Vona Gabor a fost prezent şi anul trecut în tabăra EMI şi a fost urmărit de aproximativ 250 de persoane. El a recunoscut, atunci, că Jobbik duce o politică revizionistă, susţinând că „de 500 de ani, maghiarii, ca naţiune, nu au fost independenţi, tot timpul au depins de altcineva şi asta le-a intrat deja în genă". De asemenea, omul politic maghiar a spus că susţine autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic şi că „mingea este în terenul lor".

In ultima zi a taberei EMI va fi prezent Kover Laszlo, membru al Parlamentului de la Budapesta, care va vorbi despre proiectele de politică naţională ale noului guvern ungar. Programul taberei de la Gheorgheni include şi vizionări de filme, concerte sau întreceri sportive.

Interzis în limba română

Una dintre formaţiile care figurează în program este Karpatia, din Ungaria, ale cărei cântece fac referire la revizuirea Tratatului de la Trianon sau refacerea Ungariei Mari. Printre hiturile acestei trupe se numără „Aşa a fost! Aşa va fi!", „Unde sunteti, secui?", „Cu foc, cu fier", „Rosu, alb, verde" sau „Să piară Trianonul!".

Spre deosebire de celelalte tabere organizate în Harghita, cum ar fi „Tineretul şi Uniunea Europeană" sau „Tusvanyos", organizatorii nu asigură traducere în limba română şi nici nu pun la dispoziţie comunicate de presă în limba română.

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-karpatia-extremism_brasov_0_314368690.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu