Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 15 martie 2011

SUFLETUL LUI IANCU


SUFLETUL LUI IANCU

de Dr. Gelu Neamţ

În istoria popoarelor apar uneori momente de cumpănă şi de primejdie. Atunci fatalitatea sau voinţa divină aduc în fruntea acelui popor una sau mai multe personalităţi pentru a-l călăuzi.

La 1848 poporul român din Transilvania s-a aflat în primejdie de moarte; dar tot atunci, s-au afirmat ca salvatori o pleiadă de conducători, în majoritate tineri, între care Avram Iancu a strălucit ca o preţioasă nestemată.

Vezi si Csibi Barna, angajat al “statului roman”, l-a spanzurat pe Avram Iancu in piata publica din Miercurea Ciuc, in fata unor copii. VIDEO. Ma intreb cum ar fi reactionat “statul roman” daca extremistul maghiar il spanzura pe Elie Wiesel

Vrednici conducători au mai fost alături de el şi S. Bărnuţiu, şi I. Buteanu, şi S. Balint şi Al. Papiu Ilarian, şi mulţi, mulţi alţii, dar nici unul dintre ei nu a intrat atât de adânc în conştiinţa poporului român, nici unul nu s-a identificat atât de desăvârşit cu aspiraţiile sale ca tânărul, frumosul şi mândrul prefect ce în scurt timp primi numele acela atât de poetic, cum îl aprecia N. Bălcescu, de CRAI AL MUNŢILOR.

continuare: http://roncea.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu