Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

miercuri, 2 martie 2011

FASCISTUL RADULY ROBERT, primarul UDMR din Miercurea Ciuc, a inceput prigoana impotriva celor care nu folosesc limba maghiara! Societate comerciala av

Singurul cotidian de limba romana din Harghita, Informatia Harghitei, titreaza in numarul sau din 2 martie:

O firmă din Miercurea-Ciuc a primit avertisment din partea Primăriei că nu avea text şi în limba maghiară


Fiecare firmă, indiferent că e vorba de un magazin sau depozit ori una de servicii, are pe perete un banner, o firmă. Sub denumirea firmei ori pe vitrina spaţiului comercial se pot găsi câteva cuvinte care indică profilul de activitate a firmei. De exemplu, dacă societatea comercială se numeşte LĂCUSTA, mai pot apărea cuvinte de genul ,,cuie", ,,pâine" sau ,,mobilă", în funcţie de ceea ce oferă.
Ţinând cont de caracteristica etnică din judeţ, aceste cuvinte pot fi traduse, apărând în două limbi (adică şi variantele szeg, kenyer, butor) pe firmă, numai în română sau numai în maghiară. Mereu am zis că atâta timp cât în joc sunt banii unei persoane private şi nu ai statului (adică ai contribuabililor), atunci e la alegerea firmei în ce limbă îşi va scrie oferta. Căci până la urmă patronul va decide ce e mai bine pentru societatea lui.
Numai că se pare că lucrurile nu stau aşa.

O plângere către primarul municipiului
La mijlocul lunii februarie, individul Csibi Barna depunea o sesizare către primarul municipiului Miercurea-Ciuc prin care atrăgea atenţia că mai multe ,,corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame aflate în cadrul municipiului Miercurea-Ciuc nu respectă prevederile art. 1 al Dispoziţiei nr. 1833/2005 [...] emisă de primarul municipiului". Mai exact, că pe acele firme nu apare şi traducerea în limba maghiară, iar acest individ dădea exemplul unei firmei şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Oltul" al judeţului Harghita. De asemenea, în cadrul sesizării se mai face trimitere şi la două articole din Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, la art. 27 (citat şi de reclamant) prevăzându-se: ,,preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţii administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii [...] să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz".
În ceea ce priveşte ISU, Csibi Barna nu şi-a atins ţelul, şeful inspectoratului, col. Gheorghe Pop, precizând că este o unitate militarizată, astfel că nu se supune prevederilor Legii 215 (Legea administraţiei publice). Numai că sesizarea făcută de secui a dat roade în ceea ce priveşte societatea comercială. Potrivit unor angajaţi de acolo, această firmă a fost avertizată de Primărie să-şi schimbe panoul firmei, în caz contrar urmând să apară şi amenda.
Foto: Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu