Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 8 martie 2011

Producătorii de cartofi harghiteni au vândut aproape toată recolta

Producătorii de cartofi harghiteni au vândut aproape toată recolta
Preţul s-a triplat faţă de lunile de toamnă

Stocurile de cartofi din depozitele harghitenilor sunt pe terminate, fiind pentru prima dată în ultimii ani când producătorii din judeţ reuşesc să-şi vândă recolta, cu un preţ foarte bun, înainte de terminarea iernii.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că anul trecut producţia de cartofi a fost de 144 de mii de tone, din care 52 de mii de tone au fost destinate comercializării.
Doar zece la sută din această cantitate se mai află în silozuri, restul fiind deja vândută. Torok Jeno a spus că dacă în toamnă, preţul de pornire la producător era de 0,7 lei, acum s-a triplat şi a ajuns la 2 lei. ,,Mai au cartofi de vânzare doar producătorii din comunele mai îndepărtate şi cei care au simţit pulsul, au ţinut la preţ şi speră să obţină un profit bun, în primăvară", a spus directorul DADR Harghita.
Preţul cartofului a crescut atât de mult întrucât anul trecut producţia a scăzut, pe fondul atacului fără precedent de mană care a lovit culturile harghitene, dar şi a ploilor abundente. În plus, şi culturile de cartofi din alte ţări producătoare din Europa, precum Ungaria, Slovacia sau Polonia, au fost afectate de inundaţii.

Sursa: Informatia Harghitei http://www.informatiahr.go.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu