Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

miercuri, 6 octombrie 2010

Vocea Moscovei se aude la Cotidianul.ro

Luni, 27 septembrie ziarul Cotidianul publică un articol cu titlul "Obţinerea cetăţeniei române, prin corespondenţă şi fără taxe România, fabrică de cetăţeni UE pentru Ucraina şi Republica Moldova" semnat de "jurnalista" Claudia Marcu prin care dezinformează societatea românească cu privire la modalitatea de redobândire a cetăţeniei române de către etnicii români din Basarabia (Republica Moldova şi Ucraina).


Autoarea articolului se afla intr-o mare eroare, lucru care nu-i dă dreptul să dezinformeze opinia publică românescă şi să defaimeze românii din dreapta Prutului.


Redobândirea cetăţeniei române este un lucru firesc pe care îl face statul Român. Românii din Basarabia nu au renunţat niciodată la cetăţenia româna şi s-au trezit peste noapte în Uniunea Sovietica fără voia lor, ca urmare a pactului josnic Hitler – Stalin. Au fost persecutaţi, trimişi în Siberia, fiind rusificaţi fortat timp de 70 de ani.


Redăm integral articolul publicat de Cotidianul.ro şi câteva din comentariile cititorilor

Obţinerea cetăţeniei române, prin corespondenţă şi fără taxe. România, fabrică de cetăţeni UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

Republica Moldova a intrat deja în Uniunea Europeană. Este adevărat, intrarea s-a făcut prin România, care, după votul masiv pro-Băsescu de la ultimele alegeri, a devenit extrem de concesivă în acordarea cetăţeniei pentru moldovenii de peste Prut. În afara faptului că moldovenii sunt trecuţi la redobândirea cetăţeniei, adică o simplă formalitate, fără cei opt ani de aşteptare şi fără examen, aceştia mai beneficiază şi de alte facilităţi. Astfel, pentru ca fabrica de cetăţeni români să aibă o productivitate mai mare, moldovenii din Republica Moldova şi din Ucraina care solicită cetăţenia română sunt scutiţi de orice fel de taxe. Cei care nu au avut norocul să aibă străbunici în aceste ţări trebuie să achite aproximativ 200 de lei. Totodată, moldovenii nu numai că nu trebuie să aibă domiciliu stabil în România pentru obţinerea cetăţeniei, ci pot depune actele chiar la ambasadele din ţările de origine, ajungându-se astfel la cetăţenie prin corespondenţă. Mai mult, dacă aduc „scutire medicală", moldovenii nici nu trebuie să facă efortul de a se deplasa la ambasade, ci pot trimite un reprezentant legal. Pentru cei care au treburi prin România, dacă nu ajung la sediul Ministerului Justiţiei din Capitală, aceştia au posibilitatea să depună cererile pentru obţinerea cetăţeniei la birourile teritoriale ale ministerului din Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca. De asemenea, pentru documentele din Republica Moldova şi cele din Ucraina nu este necesară apostilarea.

Cetăţenie cu buletin, paşaport şi cazier


Pentru moldovenii care doresc să obţină cetăţenie română sunt necesare doar câteva documente: copii după paşaport şi buletin, cazier judiciar din Republica Moldova sau Ucraina şi cazier judiciar din România şi două declaraţii personale autentificate la notar. Una din care să reiasă dacă a mai depus vreo cerere pentru redobândirea cetăţeniei române şi cealaltă din care să rezulte că nu a întreprins şi nu întreprinde sau nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale. Pentru cei care nu intră la redobândire de cetăţenie, sunt necesare, în plus: permis de şedere permanentă, domiciliu legal în România de opt ani, sau cinci ani dacă sunt căsătoriţi cu un cetăţean român, dovada locuinţei, precum şi dovada mijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România. În plus, toţi în afară de moldoveni trebuie să cunoască limba română (scris şi citit), Constituţia României şi Imnul naţional, dar şi noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească.

În această lună, peste 800 de moldoveni de peste Prut au primit cetăţenie română, faţă de circa 600, în luna august.

Publicat Luni, 27 septembrie 2010

Claudia Marcu, Cotidianul.ro

preluat din http://www.basarabeni.ro/stiri/eveniment/rusine-vocea-moscovei-se-aude--984/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu