Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

vineri, 8 octombrie 2010

Multiculturalitatea etnoregiunii Bucovina, un model pentru o Europă unită

harta.jpg

Cernauti, Bucovina, Ucraina/CuvinteNoi.ro/vineri, 08 octombrie 2010/ - Pe 3 octombrie la Cernăuţi şi-a desfăşurat lucrările conferinţa internaţională „Culturi şi religii în Bucovina istorică. Retrospectivă şi perspective ale dezvoltării”.

La lucrările ei au participat oameni de ştiinţă, istorici şi politologi din Ucraina, România, Germania, Polonia, Bosnia şi Herţegovina şi Israel. În primele două zile conferinţa s-a desfăşurat la Cernăuţi, având mai multe secţiuni. Printre temele principale abordate în cadrul acestui for ştiinţific s-au numărat „Multiculturalitatea etnoregiunii Bucovina, un model pentru o Europă unită”, „Bucovina în perioada austriacă şi austro-ungară: tendinţe generale ale dezvoltării social-politice şi spirituale”, „Etnic şi confesional în Bucovina secolului XX” şi altele.

Despre importanţa acestei conferinţe ne-a relatat Natalia Strelciuk, docent la Facultatea de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale de la Universitatea naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi. „După părerea mea această conferinţă joacă un rol important nu doar pentru stabilirea unor relaţii armonioase între Ucraina şi România, dar, dacă ţinem cont de faptul că organizatorul ei principal este Fundaţia ”Reconciliere în sud estul Europei”, recunoscută în întreaga lume, putem afirmă că rolul conferinţei este mult mai însemnat pentru această regiune a Europei. Problema toleranţei este actuală şi în zilele noastre. Cu toate că trăim în secolul XXI, noi nu putem uita atât de uşor trecutul istoric, acele timpuri groaznice, deportările, torturile regimului stalinist prin care au fost nevoiţi să treacă mii de oameni atât din România, cât şi din Germania, Uniunea Sovietică. Toate aceste amintiri sunt foarte triste şi expoziţia de fotografii care a fost prezentată în cadrul conferinţei despre istoria evreilor şi rezultatul genocidului din perioada celui de-al doilea război mondial confirmă acest adevăr. Aş dori foarte mult să fie organizate astfel de expoziţii de fotografii şi despre soarta românilor, ucrainenilor, polonezilor, nemţilor şi a altor popoare care au avut de suferit în urma acelor torturi pentru ca generaţia tânără să cunoască istoria adevărată”, a menţionat Natalia Strelciuk.

Sursa: http://www.timocpress.info/?p=3262

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu