Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 14 octombrie 2010

Despre Legea maghiarizării învăţământului din Transilvania

ZADespre Legea maghiarizării învăţământului din Transilvania

Un bun prieten îmi spunea zilele trecute că moţii sunt de două feluri: cei care au mers la luptă cu Horea şi acei care l-au trădat pe Horea.

Mă miră foarte mult faptul că, un moţ din satul Răchiţele al luptătorului anti-comunist Teodor Şusman, premierul Emil Boc îşi asumă răspunderea guvernului în Parlamentul României cu Legea Educaţiei, care prin prevederile sale face jocul separatist al UDMR, CNS şi Laszlo Tokes în Transilvania. Proiectul acestei legi propune scoaterea limbii române din predarea Istoriei Naţionale şi a Geografiei României. Nu-l înţeleg pe Emil Boc că intenţionează să-i trădeze pe românii din Ardeal prin alungarea limbii române din manualele de istorie şi geografie românească! Pentru ce? Ca să rămână o zi, o săptămână, o lună sau până în 2012 în fruntea Guvernului, care a devenit o sinecură, cu ajutorul lui Marko Bela şi L. Tokes. Proiectul Legii Educaţiei prevede: “(8) În învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplinele Istoria şi Geografia României se predau în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română. (9) În învăţământul gimnazial cu predare în limbile minorităţilor naţionale se introduce, ca disciplină de studiu, istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale respective, cu predare în limba maternă. Programele şcolare şi manualele la această disciplină sunt aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. (10) În programele şi manualele de istorie se vor reflecta istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale din România. “ La scara istoriei naţionale ceea ce intenţionează să facă Emil Boc este un act de trădare a limbii române în Ardeal. Mai mult, proiectul Legii Educaţiei, prin impunerea limbii maghiare în şcoliile din Ardeal, se încalcă art. 13 din Constituţia României, faptul că, “În România, limba oficială este limba română”. Iarăşi nu-l înţeleg pe premierul Emil Boc că doreşte să facă parte din urmaşii moţilor care l-au trădat pe Horea. Prin adoptarea Legii Educaţiei de către Parlament în Transilvania se va accentua maghiarizarea şi separatismul de tip kosovar.

Vă ofer câteva mostre de nume de personalităţi, eroi români şi toponime sau hidronime româneşti din Ardeal pe care elevii, cetăţeni români, le vor învăţa în limba maghiară: Vitéz Mihályt, Miklos Balcescu, Hunyadi Janos, Boros Pista, Kuza Janos Sandor, Mihaly Vitez şi Nagy Istvan, Pintea a Bátor , Abram Janos, Maros, Szamos, Segesvár, Kárpát, Kolozsvar, Erdélyi-középhegység, Máramaros. Traducerea vă las pe voi să o faceţi…

Ionuţ Ţene

Sursa: http://www.napocanews.ro/2010/10/despre-legea-maghiarizarii-invatamantului-din-transilvania.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu