Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 24 iunie 2010

"Noaptea muzeelor" din Harghita, fara afise in limba romana, sesizata la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii!

From: Dan Tanasa
To: support@cncd.org.ro
Cc: Dan Dragus CNCD ; Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ; tanasa dan
Sent: Thu, June 24, 2010 4:19:51 PM
Subject: Petitie in baza Legii nr. 233/2002 - discriminare Noaptea Muzeelor Harghita

Catre,

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII
In atentia Domnului Presedinte Csaba Ferenc Asztalos
Sediul: Piaţa Walter Maracineanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare privind caracterul discriminatoriu la adresa cetatenilor de alta etnie decat cea maghiara a manifestarii „Noaptea Muzeelor” organizata de catre Muzeul Secuiesc al Ciucului in data de 19 iunie 2010

Stimate domnule Presedinte,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Muzeul Secuiesc al Ciucului, cu sediul in Miercurea Ciuc, str. Piata Cetatii nr. 2, judetul Harghita, cod 530132, a organizat in data de 19 iunie 2010 manifestarea intitulata „Noaptea muzeelor”. Din nefericire pentru locuitorii de alta etnie decat cea maghiara ai judetului Harghita, dar si a eventualilor turisti ai zonei, pentru promovarea aceastei manifestari Muzeul Secuiesc al Ciucului a tiparit afise exclusiv in limba maghiara, de la aceasta manifestare fiind astfel exclusi romanii sau cei care apartin altor etnii care nu cunosc limba maghiara.

Conform site-ului ziare.com „directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, Gyarmati Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, ca lipsa fondurilor l-a impiedicat sa tipareasca si afise in limba romana, prin care cetatenii nevorbitori de maghiara sa afle ce actiuni se organizeaza. El nu a putut explica, insa, de ce cu o zi inainte de eveniment nu exista informatii in limba romana nici pe site-ul muzeului”.

Caracterul discriminatoriu al acestei manifestari organizata de o institutie finantata din fonduri publice este evident. Romanii, datorita apartenentei lor etnice, sau mai bine zis datorita neapartenentei lor la etnia maghiara sunt tratati diferentiat, fiind lipsiti de aceleasi drepturi ca si etnicii maghiari, nefiind astfel invitati sa participe la aceasta manifestare culturala. Criteriul care a stat la baza tiparirii afiselor, si deci la baza invitarii locuitorilor judetului Harghita de a participa la aceasta manifestare este unul singur: apartenenta etnica la etnia maghiara.

Faptele de discriminare in acest caz, la fel ca si in cazul altor asemenea fapte, sunt indreptate impotriva unui grup intreg de persoane reprezentat de toti aceia care nu sunt etnici maghiari sau nu cunosc limba maghiara, subliniid odata in plus, daca mai era nevoie, gravitatea faptei.

Avand in vedere cele sesizate mai sus prin prezenta petitie va solicit sa va autosesizati in acez caz foarte grav, la fel cum ati facut-o si in alte cazuri (ex. in cazul fostului prefect al judetului Covasna, domnul Codrin Munteanu) pentru luarea tuturor masurilor legale pentru eliminarea acestui tratament discriminatoriu indreptat impotriva etnicilor romani din judetul Harghita care nu beneficiaza de un tratament egal cu cel al etnicilor maghiari din judetul Harghita atunci cand vine vorba de participarea la manifestari culturale organizate de institutii publice care fiolosesc fonduri publice.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

24 iunie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu