Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 24 iunie 2010

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR DIN HARGHITA. Noaptea Muzeelor in Harghita cu afise doar in limba maghiara. Pentru afisele in limba romana nu sunt bani!

Desi e mai veche, din 19 iunie 2010, redau aceasta stire pentru ca ilustreaza atitudinea generala a autoritatilor publice din Covasna si Harghita fata de romanii din cele doua judete: discriminarea lor fara rezerve si fortarea lor sa paraseasca zona!

Muzeul Secuiesc organizeaza Noaptea Muzeelor dar nu are bani de afise in limba romana

Muzeul Secuiesc din Miercurea Ciuc organizeaza, sambata, mai tarziu decat celelalte institutii similare din restul tarii, Noaptea Muzeelor, dar nu a avut bani sa tipareasca si afise in limba romana.

Directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, Gyarmati Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, ca lipsa fondurilor l-a impiedicat sa tipareasca si afise in limba romana, prin care cetatenii nevorbitori de maghiara sa afle ce actiuni se organizeaza. El nu a putut explica, insa, de ce cu o zi inainte de eveniment nu exista informatii in limba romana nici pe site-ul muzeului.

Manifestarile dedicate Noptii Muzeelor incep sambata dimineata si se incheie la miezul noptii. Intre orele 9 si 14 vizitatorii beneficiaza de ghid gratuit, iar la ora 11.00 arheologii din muzeu le vor vorbi vizitatorilor despre istoria cetatenii Miko, in care functioneaza institutia dar si despre concluziile descoperirilor arheologice din ultimul an.

Nici copiii nu sunt exclusi din program, pentru ei fiind pregatite cursuri de educatie muzeala. Cei mici se vor juca si vor incerca sa restaureze diferite obiecte, cum ar fi vase de lut, dupa care sunt invitati la teatru de papusi. Intre orele 14 si 17 se va derula un program intitulat 'In culise', in cadrul caruia, cei interesati, vor putea sa aiba acces si dincolo de spatiul expozitional.

Potrivit lui Gyarmati Zsolt, vor fi accesibile cateva locatii, cum ar fi cabinetele restauratorilor de hartie, piele, ceramica sau pictura. In cursul dupa amiezii este programat un eveniment festiv, la care vor participa fostii directori ai muzeului si prietenii acestei institutii, iar in cursul serii iubitorii de muzica sunt invitati la doua concerte de jazz.

Seara se va incheia cu o proiectie de filme de foarte scurt metraj, care au fost imprumutate de la Institutul Cultural Francez din Cluj Napoca. ''Este pentru prima data cand organizam o asemenea manifestare si dorinta este aceea ca un numar cat mai mare de vizitatori sa aiba acces, iar programele sa fie cat mai variate'', a spus Gyarmati Zsolt.

Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu