Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

vineri, 23 iulie 2010

Tokes: "Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie"

Ionel Dancu, Iulia Roşu

Laszlo Tokes

Laszlo Tokes

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi, la Băile Tuşnad, în Harghita, că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru abţinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş locuită majoritar de etnici maghiari.

UPDATE Tokes a răspuns la acuzaţiile aduse spunând că "este o interpretare greşită că eu aş fi vorbit despre independenţa teritoriului secuiesc, este vorba doar de autonomia acestui ţinut istoric şi geografic. Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie."

"Băsescu a propus cu ani în urmă să se acorde regiunii Kosovo autonomia. Şi în cazul comunităţii maghiare din România putem vorbi de autonomie", a adăugat Tokes al Realitatea TV.

Privitor la ipoteticul apel lansat de Tokes către secuime prin care îi încuraja pe aceştia să iasă în stradă şi să-şi ceară autonomia, Laszlo Tokes explică:

"Este o exagerare, nu am lansat niciun apel la ieşirea în stradă, şi fiind vorba despre instrumentele care ne stau la îndemână în lupta noastră politică, putem ţine o demonstraţie pe stradă în cadrul legal, dreptul este acordat de normele europene şi de constituţia noastră."

"Cred că Emil Boc nu a fost informat bine, noi ne ţinem de prescripţiile constituţiei şi legalităţii din ţara noastră şi conform normelor suntem cetăţeni loiali ai României, în toată Europa există multe autonomii în funcţionare."

"Chiar astăzi am aflat că CJI a recunosct legalitatea independenţei Kosovo, chiar şi UDMR-ul cu care sunt în contradicţie în multe privinţe, a ţinut partea regimului statului Kosovo şi rog şi România să recunoască independenţa statului deoarce nu intră în contradicţie cu legile internaţionale. Întâmplător am ridicat problema lui Kosovo, providenţa a dat să fie aşa încât chiar în ziua asta a fost recunoscută independenţa Kosovo", a continuat europarlamentarul Tokes.

"Anul trecut chiar UDMR-ul a organizat demonstraţia de stradă impotriva atitudinii noului guvern faţă de acei etnici maghiari care au ocupat poziţii de stat. Este un instrument legal de a ne exprima părerile noastre politice, orice mitiing , demonstraţie o vom face, dar nu cred că vom ajunge până acolo. (n.r.-miting în stradă)"

"Mâine soseşte în tabăra de vară de la Tuşnad chiar Băsescu şi putem cădea la înţelegere. Domnul preşedinte este un om de stat, un european, îşi dă seama ce se poate în Europa. Noi nu dorim altceva decât ceea ce este legitim în toată Europa", continuă Tokes.

"UDMR are un discurs ambiguu faţă de autonomie, vorbeşte altfel faţă de români şi când stă de vorbă cu maghiarii sunt altfel. UDMR ne-a asigurat că ţine de partea noastră autonomia. Nouă ne spun că sunt de acord cu autonomia, dar când fac declaraţii care să vă placă majorităţii române, atunci vorbesc altfel. "

"Nu vorbesc în nume personal, ci sunt preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi exprim voinţa unor largi mase populare ale maghiarilor. Pe de altă parte, chiar şi programa UDMR conţine ca scop principal al UDMR-ului autonomia maghiarilor din România."

"Există mai multe ţinuturi care au statut de autonomie teritorială etnică. Nu dorim altceva decât ceea ce este acceptat în întreaga Europă. Ţinutul Secuiesc are dreptul să devină o regiune de dezvoltare aparte pe baze geografice şi istorice. "

"Noi respectăm în întregime suveranitatea statului român, nu vrem independenţă, nici secesiune, statutul autonom al ţinutului secuiesc ar fi şi spre folosul etnicilor români. Spaniolii din Catalonia ori italienii din trăiesc la un înalt nivel de trai şi nimeni nu părăseşte aceste teritorii pentru lupta entică. "

"Autonomia nu înseamnă numai o idee naţională, ci reprezintă un model foarte pozitiv din punct de vedere economic, s-a dovedit că în aceste ţinuturi de autonomie teritorială nivelul de trai este mult mai bun. "

"Uneori se face o propagandă antimaghiară care ascunde realităţile de toate zilele, românii din secuime sunt onoraţi de majoritatea maghiară şi nu au nicio problemă în convieţuirea zilnică.
"

"Ungaria nu se amestecă în treburile interne ale României, ei ţin cont de voinţa noastră politică. Ei sprijină lupta noastră pentru autonomia majorităţii maghiare. În tabăra de vară de la Tuşnad este o tradiţie a poporului maghiar. Este cea de-a 21-a ocazie pentru reuniunea româno-maghiară. "

UPDATE 16.00 Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale". Eurodeputatul PSD Corina Creţu a anunţat că în toamnă, după reluarea lucrărilor în PE, va solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte a lui Laszlo Tokes pe motiv că afirmaţiile de ieri ale acestuia, după recunoaştere independenţei Kosovo de către Curtea Internaţională de Justiţie, sunt un "atac direct" la adresa integrităţii naţionale.

UPDATE 12.41 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda pentru "adevarul.ro": "Eu cred că domnul Laszlo Tokes face o confuzie. Kosovo este un stat independent, iar autonomia teritorială este opusul segregaţiei. Eu sunt împotriva modificării graniţelor României dar sunt un susţinător ferm al autonomiei teritoriale pentru că este benefică pentru populaţia din regiunile respective. În România nu doar Ţinutul Secuiesc trebuie să fie autonom, sunt multe alte regiuni cu acelaşi statut. Eu nu sunt de acord cu declaraţia domnului Tokes. Deciziile politice se iau în Parlament, nu pe stradă. Raţional, nu emoţional. Sunt împotriva deciziei prin forţă".

UPDATE 12.38 Reacţia premierului Emil Boc: "România are o Constituţie care trebuie respectată şi nu se discută".


Românii din secuime: Guvernul şi Preşedinţia trebuie să-i dea replica lui Tokes

UPDATE 12.00 Agenţia de presă ungară MTI a scris un articol despre conferinţa de la Băile Tuşnad, intitulat "Lucrând împreună pentru a trece dincolo de trauma de la Trianon", în care se relatează că la Tuşnad au fost enumerate greşelile din Tratatul de la Trianon.

Marko Bela: "Atâta timp cât UDMR este la guvernare, nu avem în intenţie crearea unei regiuni pe criterii etnice, ci doar pe criterii de dezvoltare economică".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tokes a zis că din moment ce Kosovo, o regiune care are dimensiuni similare Secuimii, şi-a căpătat autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în aşa-zisul "Ţinut Secuiesc", potrivit Mediafax.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment UDMR nu va mai fi la guvernare pentru că am manifesta împotriva lor", a spus Tokes la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Vicepreşedintele PE s-a declarat convins că va fi autonomie în Ardeal, dar se va obţine greu pentru că unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă şi "nu trebuie să ne permitem să devenim victimele asimilării politice".

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a apreciat joi, într-un aviz consultativ, că Declaraţia de independenţă a Kosovo din 17 februarie 2008 "nu a încălcat dreptul internaţional general". Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, considerând acest teritoriu provincia sa meridională. Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 69 de ţări, între care Statele Unite. România nu recunoaşte Kosovo.

Boc: Este necesară o reorganizare teritorială a României, însă fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

Marko Bela: Ţinutul Secuiesc nu este o invenţie

Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“

“Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu