Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

vineri, 23 iulie 2010

Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“

de Adrian POPESCU |

Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“ /// foto: Mediafax

Începând din toamnă, denumirea străzii Mihai Eminescu din municipiul Miercurea Ciuc ar urma să fie schimbată în "Attila", dacă edilii urbei vor da curs unei "iniţiative cetăţeneşti" a câtorva extremişti maghiari localnici, Barna Csibi, Szocs Tibor şi Csinszer Lorand. În acest sens, cei trei au depus la Primăria Miercurea Ciuc, în urmă cu câteva zile, un proiect de hotărâre de consiliu local - având anexată şi o listă cu circa 1900 de semnături de susţinere - în care prezintă şi motivaţia "necesităţii" unei asemenea schimbări: "Mihai Eminescu a fost o personalitate istorică românească profund hungarofobă şi xenofobă, fără nici o legătură cu istoria acestui oraş, iar cultivarea în continuare a memoriei sale afectează grav interesele comunităţii maghiare majoritare din Miercurea Ciuc". De menţionat că iniţiatorul acţiunii, Barna Csibi, funcţionar public în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Harghita, este şi autorul unei "Constituţii a Ţinutului Secuiesc, stat suveran, independent, unitar şi indivizibil", precum şi "căpitanul" unei grupări paramilitare tot mai active în Harghita şi Covasna - Plutonul Secuiesc al Batalionului Vass Albert din cadrul Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă scoasă în afara legii de autorităţile din Ungaria.

Reacţia autorităţilor locale: "N-avem ce comenta"!

La unison, reacţia reprezentanţilor autorităţilor locale - Primăria Miercurea Ciuc şi Prefectura Harghita - a fost "N-avem ce comenta"! "N-am văzut documentul respectiv, nu cunosc motivaţia lor şi nu am analizat-o, aşa că nu am ce comenta dacă e întemeiată sau nu!", a replicat viceprimarul Antal Attila întrebării noastre referitoare la motivele invocate de extremiştii maghiari pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu. Apoi, din postura de "înlocuitor la comandă" al primarului Raduly Robert, "prins timp de patru zile cu Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc", vicele Antal ne-a mai spus că proiectul de hotărâre - afişat deja la avizierul Primăriei Miercurea Ciuc "pentru aducere la cunoştinţa publică, aşa cum spune legea" - va fi discutat de Consiliul local "în toamnă, probabil în septembrie sau octombrie", urmând ca până atunci să fie "întrebate" şi cele circa 200 de familii care locuiesc pe strada Mihai Eminescu. Aceeaşi reacţie de "N-avem ce comenta!" a avut-o şi prefectul Ladanyi Laszlo Zsolt: "Nu cunosc nimic, eu am aflat de la ziarişti despre această solicitare, deci nu o pot comenta, pentru că eu nu sunt politician, ci înalt funcţionar public!" "Tot ce putem face noi, ca instituţie a statului, este să verificăm legalitatea unei asemenea hotărâri, dacă va fi adoptată, şi apoi să acţionăm în consecinţă", ne-a mai spus prefectul Ladanyi, care ne-a oferit apoi şi "punctul de vedere personal" despre etichetarea lui Eminescu drept "hungarofob şi xenofob": "Nici nu merită comentată, Eminescu e unul dintre cei mai mari poeţi ai ţării şi cu asta basta, nu am ce să mai comentez"!

Sursa: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu