Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

sâmbătă, 24 iulie 2010

Declaraţii incendiare la Tuşnad: Ungaria vrea autonomie teritorială pentru maghiarii din România

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri, la Tuşnad, că este vorba despre forme de autonomie care respectă constituţia şi normele europene. "Dacă nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care trăiesc în vest parte integrantă a naţiunii, ar însemna că am ciunti naţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.

Semjen Zsolt, viceprmier ungar, a cerut autonomie pentru minoritatea maghiară din România

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri, la Tuşnad, că Ungaria vrea pentru maghiarii din diasporă autonomie culturală, iar pentru cei care trăiesc mai mulţi într-un loc autonomie teritorială, subliniind că e vorba despre forme de autonomie care respectă constituţia şi normele europene.

"Aşa cum prin legea cetăţeniei nu cerem ceva ce în alte ţări nu există, la fel în privinţa problemei autonomiei nu cerem ceva ce în alte ţări din UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente şi eficiente din UE, în limitele constituţionale. Pentru maghiarii din diasporă asta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiarii care trăiesc mai mulţi într-un loc, autonomia teritorială.
Dacă la alte naţiuni se poate, şi la noi trebuie să se poată, sublinez, în limitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene", a afirmat vicepremierul ungar, transmite corespondentul NewsIn.


Legat de poziţia Slovaciei în privinţa drepturilor maghiarilor acordate de statul ungar, respectiv Legea cetăţeniei, Semjen a spus că: "Nu ne vom mai supune interesele naţiunii noastre bazate pe drepturile omului de dragul politicii interne a altei ţări".

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a explicat vineri, la Tuşnad Băi ce înseamnă legea cetăţeniei maghiare, cum se poate obţine precum şi motivul pentru graba cu care acesta a fost votată, afirmând că a fost momentul prielnic, deoarece "datorită înţelepciunii domnului preşedinte Băsescu, înţelepciunii domnului preşedinte Tadic, (...), dintre ţările care ne înconjoară, doar Slovacia a atacat legea cetăţeniei.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a explicat, cu ocazia şedinţei deschise a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, în cadrul Taberei de Vară "Tusvanyos", că naţiunea maghiară "stă pe trei picioare": maghiarii din ţara mamă, maghiarii din Bazinul Carpatic şi maghiarii emigraţi în vest. "Oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea, sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilor şi dăinuirea naţiunii", a afirmat Semjen.

Potrivit vicepremierului, convingerea guvernului ungar este că trebuie să fie "guvernul tuturor maghiarilor, deoarece există o singură naţiune maghiară." "Dacă nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care trăiesc în vest parte integrantă a naţiunii, ar însemna că am ciunti naţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei susţine că pentru dăinuirea naţiunii are o importanţă majoră cetăţenia maghiară. Vicepremierul ungar a explicat, totodată şi faptul că cetăţenia maghiară poate fi solicitată, începând de 1 ianuarie 2011, de către toţi care pot dovedi că strămoşii lor au avut cândva cetăţenie maghiară şi vorbesc limba maghiară. Semjen a făcut referire şi la ceangăi, care, probabil, nu vor putea să dovedească cu documente originea, însă, conform istoriei, au avut strămoşi care au locuit pe teritoriul Ungariei Mari şi vorbesc maghiara, deci şi ei pot dobândi cetăţenia maghiară.

Potrivit vicepremierului ungar, legea cetăţeniei ungare urmează legea cetăţeniei române şi, dacă România poate să emită lunar 10.000 de paşapoarte şi românilor din Moldova, atunci şi Ungaria poate să facă acest lucru, mai ales că maghiarii din România sau Slovacia sunt parte a Uniunii Europene. Semjen a afirmat că, dacă România, Slovacia şi Serbia şi-au extins cetăţenia asupra românilor, slovacilor şi sârbilor care trăiesc în alte ţări atunci şi Ugaria poate să acorde cetăţenie acelor persoane care solicită.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a comparat, la Tuşnad, Secuimea cu Kosovo şi Catalunia şi spune că maghiarii ar trebui să iasă în stradă pentru a-şi obţine dreptul la autonomie.

Sâmbătă la Tuşnad ar urma să ajungă şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi premierul maghiar Orban Viktor.

Sursa: http://www.realitatea.net/ungaria-vrea-autonomie-culturala-teritoriala-pentru-maghiarii-din-romania-tusnad_724902.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu