Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.
miercuri, 28 iulie 2010
Trasaturile unei case in stil neoromanesc
Continuare blogul lui Valentin Mandache http://casedeepoca.wordpress.com/2010/07/28/trasaturile-unei-case-in-stil-neoromanesc/
Senatorul PD-L Iulian Urban despre ipocrizia lui cristian preda...
"Ma intreb vazand acum reactia europarlamentarului PDL Cristian Preda fata de declaratia lui Tokes....Pai cum a ajuns el vicepresedinte al PE ? NO COMMENT !!!! Ca sa nu se darame sandramaua de la guvernare in care UDMR ne santajeaza in permanenta, unde s-a ajuns ca adoptarea legii ANI sa fie conditionata de ei de raderea din functii a incomozilor Macovei sau Georgescu care au cutezat sa verifice averile maharilor maghiari din Parlamentul Romaniei s-a mers pe o forma de compromis jenanta pentru PDL.....
Decizia a fost susţinută de delegaţia română în PPE, formată din 11 eurodeputaţi PDL şi 3 UDMR. Sa nu indraznim macar sa ne ascundem sub pres greselile....Vai de mama noastra de slugoi am ajuns sa ne autocalcam in picioare....fanariotii au fost domni si patrioti pe langa ce traim noi in vremurile prezente.... in fond pe vremea fanariotilor s-au asfaltat si pavat cu piatra primele strazi ca noi stateam in mocirla ca Shrek si culmea ne mai si placea."
Sursa: http://www.urbaniulian.ro/2010/07/23/tokes-pastorul-cu-talente-de-salon-care-are-misiunea-sa-i-tina-ocupati-pe-prostii-din-romania-si-ungaria/
VIVAT PROSTIA. Evenimentul Zilei in slujba revizionismului maghiar promovat de Laszlo Tokes!
Citez din aceasta mizerie de editorial doar atat:
"Pentru cine se mai află încă în posesia unei minime rezerve de raţionalitate, cuvintele acestea se scriu aşa: László Tökés are dreptate. Secuimea are nevoie de un model de tip catalan, aşa cum ţara care ne găzduieşte pe toţi, în calitate de cetăţeni, nu de etnici, are nevoie de un model occidental.", zice Vlad Stoicescu in editorialul sau.
Amu eu unul inteleg ca acum e la moda sa fii diferit, din orice punct de vedere. Inteleg si faptul ca eu sunt un amarat de cetatean in timp ce individul asta e mare publicist comentator la ditamai publicatia centrala. Dar sa manci atata rahat despre modelul catalan si despre autonomie din pozitia calduta de angajat la o firma din Bucuresti fara sa fii incercat vreodata sa te angajezi in Covasna si Harghita este de-a dreptul scarbos.
Esti scarbos sa vorbesti de modelul catalan si sa uiti impotriva cui au luptat ostasii romani in Ardealul de Nord!
Sursa: dan tanasa blog
Tokes, la adăpost: Niciun vicepreşedinte PE nu a fost demis sau înlocuit din funcţie
Niciun vicepreşedinte al Parlamentului European nu a fost vreodată demis sau înlocuit din funcţie pe perioada mandatului său. Potrivit publicaţiei România liberă, acesta este răspunsul oficial al forului la scrisoarea trimisă de Partidul Conservator prin care se cerea schimbarea lui Laszlo Tokes din funcţie.
În regulamentul legislativului european nu este prevăzută, însă, demiterea unui vicepreşedinte.
Laszlo Tokes a fost propus pentru această funcţie de grupul popular, după ce un vicepreşedinte a demisionat şi s-a alăturat Legislativului de la Budapesta. Tokes a fost ales, în luna iunie, cu 336 de voturi "pentru", 168 "împotrivă" şi 207 abţineri.
Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a declarat, joi, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc şi, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.Sursa: REALITATEA.NET
Dacă ne luăm după logica iniţiatorilor din Ciuc, ar trebui să dăm jos statuile lui Petofi...
Toate aceste consideraţii nu-mi aparţin. Ele sunt extrase din cartea ,,Imaginea germanului în literatura ungară" scrisă de reputatul istoric literar Johann Weidlein, care a trăit mulţi ani în Ungaria la jumătatea secolului trecut. Ea este accesibilă oricui pentru că a apărut în urmă cu câţiva ani la Cluj-Napoca în traducerea lui Petre Forna.
Ce mai putem citi în carte? Ne rezumăm strict la citate: ,,Petofi a cântat cu entuziasm sfânta libertate a lumii (szent vilagszabadsag); cum o înţelegea el însă, o dovedesc poeziile sale despre Războiul de eliberare ungar din 1848-1849. Libertate, egalitate, fraternitate cereau pe atunci maghiarii; concomitent pretindeau de la statul austriac unitar să le confere independenţă şi autonomie; în cazul popoarelor nemaghiare din ţară trebuia însă impusă pretenţia de dominare. Petofi a instigat în poeziile sale împotriva tuturor nemaghiarilor" (...) ,,Căci doar maghiarul este stăpân în ţară", declară el în poezia ,,Magyar Nep" (Poporul maghiar) din iunie 1848: ,,Doar maghiarul are aici drepturi de stăpân,/Iar cei care vor să ni se urce în cap/Vor simţii pe capetele lor paşii noştri,/Înfingându-le pintenii în adâncul inimii...".
Accente şi mai ,,poetice", scrie Weidlein, răzbat din ,,A nemzethez" (Către naţiune). Pe atunci, în august 1848, sârbii, românii şi croaţii se ridicaseră deja împotriva intenţiilor de hegemonie ale maghiarilor; cele mai mari nenorociri ameninţau ţara şi popoarele sale. Doar el (Petofi - n.t.) cânta: ,,Acolo stau fraţii nesinceri, răufăcătorii.../De i-ar ajunge sentinţa la moarte!/Chiar de-ar curge înmiit sângele,/Astfel ca pârâul însângerat din stradă/Să se reverse prin ferestre./Căci ne scăpăm unor de duşmani din afară/Dacă pe butucul călăului le stă capul (...)".
Despre libertatea lumii în legătură cu nemaghiarii, Petofi nu suflă nici un cuvânt, căci aceştia n-au vrut să-şi plece grumazul sub jugul maghiar. În septembrie 1848 se desfăşura deja lupta ,,pe viaţă şi pe moarte" (Elet vagy halal): ,,Croaţi, germani, sârbi şi români,/Ce vă repeziţi cu toţii la Ungaria?/(...) Căci nu sunteţi decât corbi, nişte corbi scârboşi,/Dar maghiarul încă nici vorbă să moară,/Doamne fereşte! Ba chiar cu sângele vostru/Va zugrăvi pe cer Dumnezeu purpuriul zorilor.../N-o să mai fie duşmani, când ultimul strop/De sânge va curge din blestematele voastre inimi...".
Şi s-ar putea continua. Să trecem însă la concluzia lui Johann Weidlein: ,,Printre apostolii urii, Petofi, care este unul dintre cei mai periculoşi agitatori ai istoriei, merită cea mai mare atenţie, căci sămânţa răspândită de el într-un popor care se lasă uşor instigat a dat roade, ducând la lucruri rele şi, în cele din urmă, la fapte oribile".
Autor: DORIN SUCIU
Sursa: Informatia Harghitei
FOTO DOCUMENT. Inscriptia ilegala "Kozseghaza" pe cladirea primariei Ditrau. Prefectul ungur de Harghita, Ladanyi Zsolt, se face ca nu vede!
Desi este o cladire care apartine statului roman, pe frontispiciul primariei troneaza, exclusiv in limba maghiara si cu litere foarte mari, inscriptia "Kozseghaza".
marți, 27 iulie 2010
Unde au ascuns românii tezaurul de frica ruşilor
În oraşul Tismana mai trăiesc astăzi puţini oameni care au apucat timpurile când mănăstirea fusese transformată într-o adevărată cazemată. Oraşul de azi era pe vremuri un sat în care se ajungea cu greu, pe drumuri de căruţă. Mihail Slivilescu are acum 80 de ani. Era un puştan în 1944, abia se băgase ucenic la Căile Ferate, povesteşte el. Locuia într-un sat din apropiere, la Ciocârlii. „Veneau dubiţe una după alta, negre. Au cărat zi şi noapte, vreo trei-patru zile. Noi n-am ştiut la început ce era în maşini", zice Mihail. Apăruseră deja militarii în preajma Mănăstirii Tismana. „Au pus santinele peste tot, mai ales în jurul mănăstirii, dar şi pe drumul care ducea spre mănăstire", se înfioară şi acum omul când vede cu ochii minţii ce-a fost atunci.
Maşina răsturnată
Lumea a aflat până la urmă ce se întâmpla în zilele acelea ale lui 1944 în urma unui incident cu una dintre maşinile care cărau aurul. S-a rupt un podeţ pe şoseaua care tranzita satul Tismana, spre mănăstire. „Maşinile erau grele, aşa, încărcate cu aur. A trosnit podul şi s-a dus. Maşina s-a răsturnat", povesteşte bărbatul. Uşile automobilului s-au deschis imediat şi o ladă din lemn a fost aruncată cât colo, pe caldarâm. Din ea s-au împrăştiat multe monede aurii care străluceau de-ţi luau ochii. „Au fost câţiva săteni prin preajmă care au văzut. Militarii au venit imediat. Unii au înconjurat maşina, alţii au strâns tot, au luat celelalte lăzi din maşina stricată şi le-au pus într-o altă dubiţă, apoi au plecat mai departe", îşi încheie bătrânul scurta relatare.
Baluri cu ofiţeri
Ipatia Rădulescu, de 88 de ani, s-a aflat în apropierea tezaurului ascuns la Tismana. Tatăl ei, Ghiţă Barbu Bărbulescu, a fost primar al localităţii chiar în timpul acelor evenimente. „Tata nu ne-a zis nimic acasă, despre ce se întâmpla. Aşa se ţinea secret", spune femeia. Ce-i drept, unele persoane, dintre cei cu funcţii înalte pe plan local, dar şi rudele acestora, puteau să intre în Mănăstirea Tismana, chiar şi în timpul cât aurul a fost ţinut acolo. Dar te puteai închina la icoanele făcătoare de minuni numai cu autorizaţie specială dată de cei de la Armată. „Se mai făceau baluri, în sat, la şcoală. Noi, fetele, dansam cu ofiţerii încartiruiţi la mănăstire", surâde femeia. De-asta au fost unii militari care, după 1947, când aurul s-a întors la Bucureşti, s-au însurat cu fete din localitate, şi-au făcut case şi aici au rămas toată viaţa. Dar nici unul dintre acei ofiţeri sau gradaţi nu mai trăieşte azi.
La mănăstire
La Mănăstirea Tismana trăiesc acum 55 de măicuţe. Este cunoscută drept cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, ale cărei origini coboară în negura timpului, până la 1377. Locul a fost ales de primul stareţ al aşezământului monahal - azi cunoscut ca Sfântul Nicodim, făcătorul de minuni. Biserica şi chiliile, cu ziduri a căror grosime ajunge până la un metru şi jumătate, par să se sprijine de peretele drept al Muntelui Stârmina.
Ghid în sutană
Urcăm câteva trepte şi ajungem la baza uriaşului de piatră. O mică deschizătură şi un grilaj cu lacăt. Ghidul a luat cheia şi deschide. Gura peşterii a fost mai largă la originile sale. Dar obturată apoi cu un zid gros, din piatră de râu, când s-a adus aurul aici. Intrăm într-o primă încăpere, aproape rotundă, cu o boltă înaltă şi o mică „ferestruică" deasupra capetelor noastre, prin care o rază de soare ne luminează calea. Trebuie să fim atenţi la fiecare pas, grota punându-ne în cale tot felul de capcane, de la colţuri ascuţite, la dâmburi umede, alunecoase. O conductă traversează peştera. Ni se explică faptul că aşa se trage apă pentru mănăstire, de la unul dintre cele trei lacuri subterane ale grotei. „Cu vreo 20 de ani în urmă, câteva măicuţe au mers în adâncul peşterii, o zi întreagă, fără să-i dea de capăt", ne anunţă la un moment dat ghidul. Au venit şi speologi aici, în anii '70, încercând să scoată la lumină tainele adâncurilor.
Peştera aurului
Ieşim din prima cameră şi traversăm un culoar îngust. Ne strecurăm cu grijă printre protuberanţele ieşite în calea noastră din toate părţile - de sus, de jos, din lateral. De orice te poţi lovi în orice moment. Ajungem, în sfârşit, în cea de-a doua încăpere. E mai puţin înaltă decât prima - are cam doi metri. Unul dintre însoţitorii noştri, profesorul Nicolae Tomoniu, ne explică ce s-a întâmplat în subteran,cu exact 66 de ani în urmă. „Camera" în care ne aflăm acum era pe jumătate, după cum fusese creată de natură, faţă de ceea ce vedem azi. „S-a săpat foarte mult în stâncă", zice dascălul, care apoi măsoară suprafaţa cu paşi mari. Rezultă aproape 12 metri lungime şi cam şase metri lăţime. Podeaua este plată în acest spaţiu. Călcăm doar pe mici protuberanţe, însă fără teama colţilor înşelători. „Aici s-a pus tot aurul. Metalul preţios e foarte greu, dar nu ocupă mult spaţiu", suntem lămuriţi. Dintr-un ungher al „dormitorului" în care am ajuns porneşte alt culoar, la fel de îngust ca şi cel pe care am venit noi, continuându-se astfel drumul întunecat spre alte „odăi" ale peşterii.
Neptun
„Operaţiunea Tismana", cunoscută şi sub numele de cod „Neptun" - cum era denumită mănăstirea unde au fost ascunse cele aproape 200 de tone de aur - a fost una dintre cele mai ample acţiuni secrete din istoria României. Asta rezultă mai ales din documentele pe baza cărora a fost scrisă o carte - „Legendele bătrânei doamne", avându-i ca autori pe Cristian Păunescu şi Marian Ştefan, funcţionari ai Băncii Naţionale. Să vedem mai întâi despre ce cantitate de aur a fost vorba, atât cât era în visteria ţării în anul 1944. Aveam atunci un total de aproape 190 de tone de aur, între care mai mult de 67 de tone în monede, aproape 68 de tone în lingouri de tip internaţional şi peste 54 de tone în lingouri de tip standard. Trebuie spus că în Mănăstirea Tismana a fost depus şi aurul dat atunci de Polonia în grija României, însemnând peste trei tone. Tot aurul românesc ar fi încăput în 34 de vagoane.
„Să aperi aurul contra tuturor"
Cum s-a ajuns la decizia de a muta tezaurul într-o peşteră? Discuţiile au început la sfârşitul anului 1943, când, pe fondul operaţiunilor militare pe frontul de Est, România se temea că în cazul unei ofensive sovietice tezaurul BNR ar fi putut avea aceeaşi soartă cu tezaurul ajuns la Moscova în primul război mondial. După ce a fost luată decizia ascunderii aurului s-au vehiculat două destinaţii externe: Turcia şi Elveţia. După refuzul celor două ţări, singura soluţie a rămas depozitarea aurului pe teritoriul României, la Tismana.
La data de 6 septembrie 1944, când a fost convocat de premierul de atunci al ţării, Constantin Sănătescu, apoi de guvernatorul Băncii Naţionale, Constantin Angelescu, generalul Titus Gârbea a primit acelaşi mesaj din partea celor doi demnitari ai statului - să apere cu orice preţ tezaurul care urma să fie ascuns în peştera de la Tismana. Legat de dialogul pe care l-a avut cu premierul, generalul Gârbea a notat în jurnalul său: „L-am întrebat contra cui să asigur paza, la care îmi răspunde: contra tuturor - tâlhari, germani în retragere, partizani". Discuţia ajunge şi la „proaspeţii aliaţi" ai României, adică sovieticii, la care răspunsul lui Sănătescu a fost acelaşi: „Contra tuturor!"
La 13 septembrie 1944 lucrările pentru amenajarea peşterii au fost terminate - ridicarea unor pereţi interiori, astuparea gurii de intrare în cavernă şi amenajarea unei platforme din lemn pe care să fie aşezate lăzile cu odoare. Până pe 16 septembrie, aurul a fost depozitat în grotă. Deşi iniţial fusese depozitat în pivniţa mănăstirii, el a fost mutat apoi în peşteră. De ce această decizie şi cine a luat-o? Autorii cărţii din care spicuim acum informaţii arată că hotărârea a fost luată de conducerea Băncii Naţionale şi a venit pe fondul înlăturării Guvernului Antonescu, la 23 august, la care se adaugă faptul că în noul Cabinet Sănătescu intraseră şi comuniştii.
Trupele româneşti din nordul Olteniei, dispuse în jurul Mănăstirii Tismana, au depus toate eforturile pentru a nu lăsa nici măcar un picior de soldat sovietic în vecinătatea tezaurului. Vedem în acest sens un raport al generalului Titus Gârbea, din 30 septembrie 1944, trimis Marelui Stat Major: „În zona Tismana nu am dat voie a se mişca, a cantona sau a risipi nici o unitate sau formaţie sovietică. Axul de mişcare Târgu Jiu-Turnu Severin a fost bine păzit şi orice încercare de revărsare a fost la timp oprită". Sistemul de apărare al mănăstirii, concentrat în mâna generalului Titus Gârbea, cuprindea trupe de jandarmerie, grăniceri, Divizia 2 Munte şi garnizoana din Târgu Jiu.
Întoarcerea la Bucureşti
Abia din 30 ianuarie 1947 mai apar în arhive alte documente cu privire la tezaurul din Tismana. Se remarcă un act guvernamental adresat şefului de atunci al Băncii Naţionale, Tiberiu Moşoiu, cu privire la „asigurarea transportului de la Tismana la Bucureşti a depozitului de aur". Operaţiunea de întoarcere a tezaurului la Bucureşti s-a încheiat pe 4 februarie 1947, „întreg şi nevătămat", conform procesului-verbal încheiat. „Toate casetele erau intacte, însă suferiseră din cauza apei, peştera fiind în mai multe rânduri complet inundată." Aurul a fost transportat de data asta cu trenul.
Istoria rezervei de aur
Ce s-a întâmplat după aceea cu aurul românesc? Informaţii avem din Arhivele Băncii Naţionale. În anul 1953 ţara noastră mai avea doar 53 tone de metal preţios. Şi asta în comparaţie cu cele aproape 200 de tone câte erau în 1948 primul an comunist al României. Rezerva ţării scade şi mai mult până în 1955, la 45 de tone. Situaţia cunoaşte o îmbunătăţire abia din 1968, când se înregistrează 106 tone de aur, pe urmă scade din nou, la 70 de tone - în 1973, pentru ca în 1979 să urce la 110 tone, ajungând până la 118 tone în 1985. Revoluţia din 1989 găseşte în seiful Băncii Naţionale a României numai 67 tone de aur. Ţara noastră are azi o rezervă de aproape 104 tone de aur. Pe jumătate faţă de cât aveam în anii celui de-al doilea război mondial...
„Cireada este sănătoasă"
Legat de ideea de-a se feri de comunişti şi de trupele sovietice, merită evidenţat faptul că românii care păzeau comoara de la Tismana - nu numai militari, dar şi funcţionari bancari - au început să ţină legătura cu sediul din Bucureşti al Băncii Naţionale prin scrisori cifrate. Iată un exemplu din 21 septembrie 1944, când „Parângul" trimite de la Tismana un astfel de document, în legătură cu starea tezaurului: „Totul merge foarte bine şi noi măsuri au fost luate pentru cea mai tare asigurare. Cireada este sănătoasă, la loc bun de păscut, iar argaţii, la posturi. La locul ei de păşune - linişte, şi lăcustele n-au dat, dar în restul ţinutului a fost prăpăd. Primele măsuri şi-au dat roadele, dar alte stoluri venind, pericolul reapare şi veghea trebuie să fie trează".
Pribegie din 1943
Din relatările generalului Titus Gârbea aflăm ceva ce confirmă calitatea de „buncăr" naţional pe care o aveau în acele timpuri munţii din nordul Olteniei. Generalul Titus Gârbea era, în anii '40, comandantul trupelor româneşti din nordul Olteniei şi cel care a primit ordin să asigure paza comorii poporului român, ascunsă în Mănăstirea Tismana. Iată ce nota generalul în memoriile sale, legat de pribegia bogăţiilor româneşti în vreme de război: „Acest tezaur - 34 de vagoane, împreună cu alte avuţii consi-derabile, ca hrisoave şi documente, lucrări literare şi tablouri vestite, au fost evacuate în Oltenia şi depozitate, în secret, în cazemate şi peşteri, în mănăstiri şi în staţiuni climaterice, în case mari sau vestite, la mănăstirile Tismana şi Horezu, la Baia de Aramă şi la Baia de Fier, la Săcel şi Novaci, toate în munţii şi în pădurile Olteniei. Acest lucru s-a întâmplat în anii 1943-1944, în timpul campaniei contra URSS".
Isărescu la Tismana
Chiar dacă pe aceste meleaguri s-a petrecut un capitol extraordinar din istoria noastră, demn de filmele cu aventuri, nu există totuşi în ziua de azi niciun indicator, un panou, ceva care să vorbească despre faptul că tot aurul României a fost ascuns la un moment dat în peştera Mănăstirii Tismana. Singurul "indiciu" care îl poate pune pe gânduri pe turist este lacătul de la gura peşterii. Totuşi, primim şi veşti bune, în sensul că lucrurile se vor schimba în curând. Aflăm de la maica Maria, ghidul nostru, că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a fost la Tismana, cu câteva luni în urmă. "Chiar eu l-am primit", zice măicuţa, care l-a condus pe înaltul oaspete în fosta "casă" a tezaurului românesc. "Se va deschide în peşteră un muzeu, care să amintească de ceea ce s-a întâmplat aici cu mult timp în urmă, iar Banca Naţională ne va ajuta cu amenajarea muzeului", a conchis ghidul. Am aflat mai târziu, de la purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur Şteţ, că există un colectiv care "pune la punct proiectul viitorului muzeu".
"Dansul" comorilor
Nu e om la poalele Muntelui Vâlcan, în nordul judeţului Gorj, prin satele Pocruia, Izvarna sau Coşteni, dar şi mai sus, la Sohodol, care să nu-ţi vorbească de "banii care joacă". Unii spun că au văzut flăcări ieşind din pământ, ca semn că acolo se află averea cine ştie cui, îngropată cu limbă de moarte. Un cioban din satul Sohodol, Constantin Sarcină, ne-a povestit despre "oamenii cu aparate" - cum le zice el căutătorilor de aur - care umblă prin munţi şi văi, înarmaţi cu detectoare de metal, dar şi cu hărţi ale unor posibile tainiţe aurite. Unii nu s-au mulţumit doar cu detectorul, mergând până acolo încât au folosit trotil, ca să dea ziduri de piatră la o parte. Un caz de acest fel a fost în iunie 1977, când Miliţia a prins şi anchetat o reţea de "exploratori" care făceau "săpături" în peştera Rotată.
Semnul şarpelui
Mult mai avizat se dovedeşte profesorul Tomoniu, care, de-a lungul ultimilor 40 de ani, a pus cap la cap legendele aurului, unele de pe timpul lui Decebal. "Am găsit semne - acel şarpe, în relief - care pot conduce la ideea că în locurile cu pricina ar putea fi comori ale dacilor, în peşterile de lângă mănăstirea Tismana, la Ponoare, Fuşteica şi Izvarna", spune cel care a fost la viaţa sa director de şcoală şi de cămin cultural în Tismana. Circulă în folclorul local şi poveşti despre averile Basarabilor, ale unor călugări care ar fi zidit ulterior mănăstirea Tismana, dar şi ale unui prinţ sârb - Abramovici sau Brancovici. Bani şi odoare zidite în munţi. Se spune că până şi Tudor Vladimirescu ar fi lăsat în urma sa o astfel de ascunzătoare. "Trei comori ar fi în Şteiul Coziei", auzim noi. Ştei înseamnă, în graiul local, stâncă. Alte informaţii se referă la tainice ateliere în care, cu sute de ani în urmă, se prelucra arama, undeva în pustietăţile Muntelui Tihomir. "Zona asta este atât de puţin cunoscută, din păcate. Am adunat legende şi poveşti, încât aş putea să scriu trei monografii despre Tismana şi satele din jurul mănăstirii. Dar e greu să publici ceva în ziua de azi, iar eu nu am bani pentru a publica aceste lucrări", este mâhnit profesorul, acum pensionar.
2.000 de peşteri
De ce atât de multe peşteri - peste 2.000 la număr în zona montană a judeţului Gorj? Un alt localnic, tot profesor, de data asta de geologie, la un liceu din oraşul Baia de Arama, ne-a vorbit despre aşa-numitul granit de Tismana, o rocă măcinată cu uşurinţă de izvoarele subterane. "Este o piatră propice formării cavernelor, o rocă sedimentară mezozoică", afirmă specialistul. Problema e că multe peşteri sunt greu accesibile. Unele au gura de acces la sute de metri altitudine, iar ca să intri acolo mai degrabă ar trebui să cobori de pe munte, decât să urci pe versant. Aşa a făcut profesorul Tomoniu, cu ani în urmă, când a intrat în peştera Chiciura, cunoscută ca loc de taină al lui Tudor Vladimirescu. "Am coborât pe frânghie, 30 de metri", ne-a povestit omul la un moment dat. Alte grote au, în schimb, apărători de nădejde, peste care nu se poate trece - viperele cu corn, care îşi fac simţită prezenţa mai ales în zilele cu soare torid.
continuare: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/unde-au-ascuns-romanii-tezaurul-de-frica-rusilor-194827.html
RATB va lansa nouă rute către mănăstiri şi obiective turistice din apropierea Bucureştiului
RATB va lansa, la 1 august, nouă rute către mănăstiri şi obiective turistice din apropierea Bucureştiului, inclusiv către Parcul Natural Comana, una dintre cele mai mari zone umede din România, a declarat, marţi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
-
Social
- Controale la magazine de vise: 15 infracţiuni constatate, 17 persoane cercetate 16:39
- Oprea îşi exprimă "profundul regret" pentru pierderea vieţii celor şapte militari în catastrofa aeriană 16:14
- OTV, obligat de CNA să acorde DIICOT dreptul la rectificare, după emisiunea de luni a lui Diaconescu 16:07
- RATB va lansa nouă rute către mănăstiri şi obiective turistice din apropierea Bucureştiului 16:02
- Bacău: Peste o sută de jandarmi şi pompieri lucrează pentru consolidarea unui dig 15:50
RATB va lansa nouă rute către mănăstiri şi obiective turistice din apropierea Bucureştiului (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
În acest sens, ministerul a încheiat marţi un protocol cu RATB. Cursele vor fi operate în zilele de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale. Preţul unui bilet va fi de 15 lei.
"Vor fi excursii de o zi sau două, care vor viza obiective de interes naţional. Credem că aceste rute vor avea mare succes, deoarece nu toţi îşi permit să meargă în vacanţe", a declarat Udrea într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că persoanele care vor opta pentru aceste excursii vor putea asista la slujbele religioase de la mănăstirile respective.
Udrea a spus că avea în plan acest proiect încă de anul trecut, însă nu l-a putut pune în practică în lipsa unui partener.
"Am găsit în RATB un partener prompt şi care ne-a pus la dispoziţie autobuzele cu care se va merge în excursii. MDRT a pus la dispoziţie informaţii despre obiectivele turistice din Bucureşti şi judeţul Giurgiu şi se va implica în promovarea acestor vizite", a menţionat ministrul Turismului.
Udrea a precizat că intenţionează să extindă aceste curse şi în timpul săptămânii.
"Am făcut un prim pas pentru dezvoltarea transportului public urban. Promovarea acestor rute se va face prin ghiduri disponibile la casele de bilete", a declarat Adrian Criţ, director la RATB.
RATB va opera curse pe traseele Ghencea-Piaţa Presei Libere-Mănăstirea Căldăruşani-Mănăstirea Balamuci; Ghencea-Piaţa Sfânta Vineri-Granitul-Mănăstirea Cernica-Mănăstirea Pasărea; Piaţa Sfânta Vineri-Ghencea-Mănăstirea Ciorogârla; Piaţa Presei Libere-Ghencea-Biserica Adormirii Maicii Domnului Călugăreni-Biserica Sf. Ilie Călugăreni-Biserica Sfinţii Voievozi Hulubeşti; Piaţa Presei Libere-Piaţa Sfânta Vineri-Biserica Adormirii Maicii Domnului Călugăreni-Biserica Sf. Ilie Călugăreni-Biserica Sfinţii Voievozi Hulubeşti.
Celelalte rute sunt Piaţa Presei Libere-Ghencea-Biserica Sf. Gheorghe Brăniştari-Parcul Naţional Comana; Piaţa Presei Libere-Ghencea-Mănăstirea Ciorogârla; Piaţa Presei Libere-Piaţa Sfânta Vineri-Mănăstirea Cernica-Mănăstirea Pasărea; Piaţa Sfânta Vineri-Piaţa Presei Libere-Mănăstirea Căldăruşani-Mănăstirea Balamuci.
Marko Bela: Nicio comparaţie cu Kosovo nu e potrivită pentru noi
"Sunt de acord cu cei care spun că nicio comparaţie cu Kosovo nu e potrivită pentru noi. În Kosovo a avut loc o tragedie în anii '90. Suntem singura formaţiune care am fost de acord cu proclamarea independenţei Kosovo, dar numai pentru că nu mai era o altă soluţie. Noi de fapt de la începutul anilor 90 am ales o altă cale, lupta etnică introdusă în viaţa politică, am zis că toate divergenţele trebuie să fie discutate în Parlament", a declarat Marko Bela la emisiunea News Magazine.
Preşedintele UDMR a fost invitat la emisiunea de la Antena 3 pentru a vorbi despre ce înţelege formaţiunea pe care o conduce prin autonomia maghiarilor. Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, a declarat săptămâna trecută, după decizia Curţii Internaţionale de la Haga, cu privire la independenţa Kosovo, că acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă, după modelul catalan.
Liderul UDMRMarko Bela a explicat la ce se referă formaţiunea pe care o reprezintă când vorbeşte despre autonomie. Marko Bela susţine că partidul său "optează pentru instrumentele politice în rezolvarea acestei probleme" şi nu pentru a ieşi în stradă.
"Am afirmat că în cazul maghiarilor din România este nevoie de mai multe forme de autonomie, una dintre acestea - autonomia culturală pentru cei care trăiesc separat. În cazul ţinutului Secuiesc optăm pentru o autonomie mai largă administrativă, pentru că există o componenţă etnică aparte. Autonomia nu poate să meargă până la guvernare. (...) Divergenţele cu cei care propun ieşirea pe stradă se referă şi la scopuri, parţial, dar aş afimra că în primul rând este vorba de diferenţa mijloacelor. UDMR optează pentru instrumente politice către rezolvarea acestor probleme", a mai spus Marko Bela, la Antena 3.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-politic/marko-bela-nicio-comparatie-cu-kosovo-nu-e-potrivita-pentru-noi-550485.html
Epurare etnica antiromaneasca. Pe bani publici, terenuri moca si facilitati fiscale pentru ungurii care revin in Sfantu Gheorghe!
"A demarat Programul „Vino Acasă!”Deşi, cu multe greutăţi, încet demarează programul Vino Acasă, anunţat anul trecut de Primăria Sfântu Gheorghe, care are ca scop atragerea acasă a tinerilor intelectuali. În urma hotărârii adoptate de consiliul local, primele 4 perechi de tineri vor putea lua în folosinţă terenurile din strada Borviz, pe care trebuie să-şi construiască locuinţele, în decurs de 2 ani, conform proiectelor puse la dispoziţie de primărie. Tinerii au la dispoziţie trei proiecte, din care pot alege.
În urma hotărârii adoptate, terenurile pot fi luate în primire de Urbán Péter, Dezső István, Fülöp István és Virág Irén Rozália. Documentul conţine şi o modificare importantă, referitoare la aportul propriu al tinerilor, acesta scăzând de la 55%, procentaj stabilit iniţial, la 25%. Despre această scădere s-a vorbit de aproape un an de zile, dar atunci n-a primit aprobarea consiliului.
Viceprimarul Sztakics Éva a dezminţit un zvon legat de acest proiect, cum că, primăria ar le-ar impune firma cu care pot lucra tinerii, la construirea locuinţelor. „Nu ştim de unde au pornit aceste zvonuri, dar trebuie să lămurim că nu am impus nici firmele cu care să coloboreze, nici materialele de construcţie necesare. Tinerii decid dacă-şi construiesc singuri casa, sau fac contract cu cineva”. Antal Árpád András a completat: casa poate fi construită şi din lemn, dacă aşa doresc cei ce fac parte din program, numai să respecte proiectul ales din cele trei variante. Această condiţie este importantă din punct de vedere urbanistic – a mai adăugat primarul".
Sursa stirii o gasiti aici.
luni, 26 iulie 2010
Senatorul PD-L Iulian Urban despre ipocrizia lui cristian preda...
"Ma intreb vazand acum reactia europarlamentarului PDL Cristian Preda fata de declaratia lui Tokes....Pai cum a ajuns el vicepresedinte al PE ? NO COMMENT !!!! Ca sa nu se darame sandramaua de la guvernare in care UDMR ne santajeaza in permanenta, unde s-a ajuns ca adoptarea legii ANI sa fie conditionata de ei de raderea din functii a incomozilor Macovei sau Georgescu care au cutezat sa verifice averile maharilor maghiari din Parlamentul Romaniei s-a mers pe o forma de compromis jenanta pentru PDL.....
Decizia a fost susţinută de delegaţia română în PPE, formată din 11 eurodeputaţi PDL şi 3 UDMR. Sa nu indraznim macar sa ne ascundem sub pres greselile....Vai de mama noastra de slugoi am ajuns sa ne autocalcam in picioare....fanariotii au fost domni si patrioti pe langa ce traim noi in vremurile prezente.... in fond pe vremea fanariotilor s-au asfaltat si pavat cu piatra primele strazi ca noi stateam in mocirla ca Shrek si culmea ne mai si placea."
Sursa: http://www.urbaniulian.ro/2010/07/23/tokes-pastorul-cu-talente-de-salon-care-are-misiunea-sa-i-tina-ocupati-pe-prostii-din-romania-si-ungaria/
Popa Tõkés o ia (din nou) razna peste aratura!
Laszlo Tökes – Episcopul urii sprijinit de PD-L
Printr-un comunicat primit la adresa redacţiei, PNŢCD Cluj îşi exprimă poziţia faţă de declaraţiile extremiste ale vicepreşedintelui Parlamentului European:
“Deși iubirea față de semeni este, conform mesajului cristic, a doua datorie a creștinilor, după iubirea lui Dumnezeu, cu toate acestea, în discursul unor oameni ai bisericii precum episcopul Tökes, observăm o inexplicabilă exacerbare a retoricii urii față de semeni, în special români.
De peste două decenii activitatea predilectă a domnului Tökes a constat în defăimarea nestingherită a statului și poporului român, propagarea unor minciuni halucinante, de domeniul patologicului (vezi L. Tökes: “Situaţia ungurilor din România de azi nu are decît un singur echivalent în istorie: situaţia evreilor în Germania nazistă”) sau incitarea permanentă la segregare și ură interetnică.
După ce, tolerat de autorități, și-a făcut o obișnuință din încălcarea Contituției, a fost recent gratulat, cu complicitatea iresponsabilă a celor 11 europarlamentari PDL, în calitatea de vicepreședinte al Parlamentului European, acolo de unde își va putea revărsa, din calitatea de reprezentant al României, “dragostea frățească” față de semeni și în special față de români. Ultima sa declarație scandaloasă este o dovadă în acest sens.
În aceste momente dificile așteptam, inclusiv de la politicianul Tökes soluții viabile în legătură cu depășirea crizei, care îî afecteaza deopotrivă atât pe români, cât și pe maghiari sau secui. Nu de lupte interetnice avem nevoie, ci de soluții. Din păcate, Tokes nu se dovedește capabil să depășească retorica xenofobă prin care s-a afirmat.
Dacă vor ieși în stradă, atât românii cât și maghiarii, nu o vor face pentru a solucita segregare etnică și autonomie teritorială ci pentru a trage la răspundere clasa politică responsabilă de dezastrul țării. Iar printre acesti politicieni se numără și Tokes, episcopul urii”.
Sursa: http://www.napocanews.ro/2010/07/laszlo-tokes-episcopul-urii-sprijinit-de-pd-l.html
Seful “Plutonului secuiesc” i-a cerut pasaportul lui Basescu la “Tusvanyos”. Este vorba de functionarul public de la Miercurea Ciuc, “fruntas” al Garz
Descins sâmbătă în staţiunea Harghita Tuşnad-Băi pentru o nouă întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Şcoala de Vară “Tusvanyos”, preşedintele României, Traian Băsescu, a fost somat de un extremist să-şi prezinte paşaportul.
“Domnule Băsescu, paşaportul!” scria pe pancarta cu care încerca să-i ţină calea un tânăr într-un tricou alb imprimat cu harta României, fără Transilvania şi Banat. Era “faimosul” extremist din Miercurea Ciuc, Barna Csibi, funcţionar la Direcţia Finanţelor Publice Harghita şi, în timpul liber, şef al organizaţiei paramilitare “Plutonul secuiesc” din Garda Maghiară, scoasă în afara legii de autorităţile din Ungaria. (Acelasi care a initiat demersul pentru inlocuirea numelui strazii Mihai Eminescu din Miercurea Ciuc cu “Attila”, luat in considerare de autoritatile locale, maghiare -nota mea) Spre norocul său, zidul gărzilor de corp care-i croiau drum prin mulţime l-a împiedicat pe Traian Băsescu să observe parncarta şi pe purtătorul ei pe care, de altfel, câţiva sepepişti îl ţineau, discret, la distanţă (Cu toate acestea s-a fluturat carpa considerata de extremistii lui Tokes drept “steagul tinutului secuiesc” – vezi foto) . Aşa că şeful statului s-a delectat doar cu câteva aplauze răzleţe şu fluierături aşijderea, plus o ironică “Să trăiţi bine, hă, hă, hă! “, pe care s-a făcut însă că nu le aude. Aceasta în vreme ce premierul Viktor Orban, sosit cu câteva minute înaintea sa fusese întâmpinat cu ovaţii şi o salvă de “Hajra, Orban!”, “Hajra, hajra, Magyarok!” (“Înainte, Orban!, Înainte maghiari!”), “Autonomia!”.
Sursa: Gandul.info
sâmbătă, 24 iulie 2010
Declaraţii incendiare la Tuşnad: Ungaria vrea autonomie teritorială pentru maghiarii din România
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri, la Tuşnad, că este vorba despre forme de autonomie care respectă constituţia şi normele europene. "Dacă nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care trăiesc în vest parte integrantă a naţiunii, ar însemna că am ciunti naţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri, la Tuşnad, că Ungaria vrea pentru maghiarii din diasporă autonomie culturală, iar pentru cei care trăiesc mai mulţi într-un loc autonomie teritorială, subliniind că e vorba despre forme de autonomie care respectă constituţia şi normele europene.
"Aşa cum prin legea cetăţeniei nu cerem ceva ce în alte ţări nu există, la fel în privinţa problemei autonomiei nu cerem ceva ce în alte ţări din UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente şi eficiente din UE, în limitele constituţionale. Pentru maghiarii din diasporă asta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiarii care trăiesc mai mulţi într-un loc, autonomia teritorială. Dacă la alte naţiuni se poate, şi la noi trebuie să se poată, sublinez, în limitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene", a afirmat vicepremierul ungar, transmite corespondentul NewsIn.
Legat de poziţia Slovaciei în privinţa drepturilor maghiarilor acordate de statul ungar, respectiv Legea cetăţeniei, Semjen a spus că: "Nu ne vom mai supune interesele naţiunii noastre bazate pe drepturile omului de dragul politicii interne a altei ţări".
Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a explicat vineri, la Tuşnad Băi ce înseamnă legea cetăţeniei maghiare, cum se poate obţine precum şi motivul pentru graba cu care acesta a fost votată, afirmând că a fost momentul prielnic, deoarece "datorită înţelepciunii domnului preşedinte Băsescu, înţelepciunii domnului preşedinte Tadic, (...), dintre ţările care ne înconjoară, doar Slovacia a atacat legea cetăţeniei.
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a explicat, cu ocazia şedinţei deschise a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, în cadrul Taberei de Vară "Tusvanyos", că naţiunea maghiară "stă pe trei picioare": maghiarii din ţara mamă, maghiarii din Bazinul Carpatic şi maghiarii emigraţi în vest. "Oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea, sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilor şi dăinuirea naţiunii", a afirmat Semjen.
Potrivit vicepremierului, convingerea guvernului ungar este că trebuie să fie "guvernul tuturor maghiarilor, deoarece există o singură naţiune maghiară." "Dacă nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care trăiesc în vest parte integrantă a naţiunii, ar însemna că am ciunti naţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.
Vicepremierul Ungariei susţine că pentru dăinuirea naţiunii are o importanţă majoră cetăţenia maghiară. Vicepremierul ungar a explicat, totodată şi faptul că cetăţenia maghiară poate fi solicitată, începând de 1 ianuarie 2011, de către toţi care pot dovedi că strămoşii lor au avut cândva cetăţenie maghiară şi vorbesc limba maghiară. Semjen a făcut referire şi la ceangăi, care, probabil, nu vor putea să dovedească cu documente originea, însă, conform istoriei, au avut strămoşi care au locuit pe teritoriul Ungariei Mari şi vorbesc maghiara, deci şi ei pot dobândi cetăţenia maghiară.
Potrivit vicepremierului ungar, legea cetăţeniei ungare urmează legea cetăţeniei române şi, dacă România poate să emită lunar 10.000 de paşapoarte şi românilor din Moldova, atunci şi Ungaria poate să facă acest lucru, mai ales că maghiarii din România sau Slovacia sunt parte a Uniunii Europene. Semjen a afirmat că, dacă România, Slovacia şi Serbia şi-au extins cetăţenia asupra românilor, slovacilor şi sârbilor care trăiesc în alte ţări atunci şi Ugaria poate să acorde cetăţenie acelor persoane care solicită.
Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a comparat, la Tuşnad, Secuimea cu Kosovo şi Catalunia şi spune că maghiarii ar trebui să iasă în stradă pentru a-şi obţine dreptul la autonomie.
Sâmbătă la Tuşnad ar urma să ajungă şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi premierul maghiar Orban Viktor.
Sursa: http://www.realitatea.net/ungaria-vrea-autonomie-culturala-teritoriala-pentru-maghiarii-din-romania-tusnad_724902.htmlBăsescu discută, astăzi, cu premierul ungar, la Tuşnad
Preşedintele Traian Băsescu va participa, astăzi, la seminarul cu tematica "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", care se desfăşoară la Băile Tuşnad, judeţul Harghita.
Şeful statului participă la seminarul cu tematica "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat la Băile Tuşnad, începând de la ora 10:30.
Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi tabără studenţească "Tusványos" a fost deschisă miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.
Tot astăzi, la dezbaterea "Europa centrală - centrul Europei?" urmează să participe şi premierul ungar, Viktor Orban.
Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că atât timp cât Uniunea se află la guvernare nu....
-
Politic
- Voicu (PNL), despre demersul lui Voiculescu: Primul pas trebuie să fie cel al căderii Guvernului 20:31
- PSD: E inoportun să vorbim de suspendarea lui Băsescu cât timp nu avem majoritate în Parlament 20:17
- Marko: Nu sunt de acord cu iniţiativa domnului Voiculescu, nu o voi susţine 20:08
- Preda: Era firesc ca Voiculescu să iniţieze suspendarea lui Băsescu. Sprijinul PSD şi PNL, incert 19:52
- Voiculescu vrea discuţie în BP la Senat pe oportunitatea unei proceduri de suspendare a lui Băsescu 19:41
Marko: Cât UDMR este la guvernare nu avem intenţia creării unei regiuni pe criterii etnice (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a deschis joi dezbaterile pe tema cooperării organizaţiilor politice şi civice reprezentantive ale comunităţii maghiare şi a autonomiei la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos".
El a afirmat că, din punctul său de vedere, Solidaritatea Maghiară, formată din formaţiunile politice şi civice ale comunităţii maghiare, şi-a demonstrat unitatea în 2007, în 2009, dar şi la alegerile locale din Transilvania.
Marko a spus că UDMR şi-a asumat răspunderea să creeze reprezentativitatea comunităţii maghiare la toate nivelurile şi că exclude orice posibilitate ca Ţinutul Secuiesc să fie unul divizat.
"S-a spus că există o oarecare temere că nu putem evita segmentarea Ţinutului Secuiesc. La nivelul Guvernului, nu există o astfel de intenţie, de a împărţi, pe viitor, Ţinutul Secuiesc", a declarat Marko Bela.
El a menţionat că, atât timp cât UDMR se va afla la guvernare, nu intenţionează să creeze o regiune pe criterii etnice, ci doar pe criterii de dezvoltare economică.
"Atâta timp cât UDMR este la guvernare, nu avem în intenţie crearea unei regiuni pe criterii etnice, ci doar pe criterii de dezvoltare economică", a spus Marko.
Întrebat dacă Uniunea nu ar fi putut face mai mult dacă ar fi fost în opoziţie, Marko a răspuns: "Rolul asumat de UDMR este mult mai important decât cel de opoziţie. În opoziţie nu poţi să faci mare lucru".
El a adăugat că Uniunea s-ar fi simţit mai bine în opoziţie pentru că ar fi putut să aibă o poziţie mai dură şi mai critică, dar odată ce şi-a asumat rolul de a guverna în condiţii de criză îşi va duce mandatul până la capăt.
Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.
Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.
Sursa: mediafax.rovineri, 23 iulie 2010
Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“
Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“ /// foto: Mediafax
Începând din toamnă, denumirea străzii Mihai Eminescu din municipiul Miercurea Ciuc ar urma să fie schimbată în "Attila", dacă edilii urbei vor da curs unei "iniţiative cetăţeneşti" a câtorva extremişti maghiari localnici, Barna Csibi, Szocs Tibor şi Csinszer Lorand. În acest sens, cei trei au depus la Primăria Miercurea Ciuc, în urmă cu câteva zile, un proiect de hotărâre de consiliu local - având anexată şi o listă cu circa 1900 de semnături de susţinere - în care prezintă şi motivaţia "necesităţii" unei asemenea schimbări: "Mihai Eminescu a fost o personalitate istorică românească profund hungarofobă şi xenofobă, fără nici o legătură cu istoria acestui oraş, iar cultivarea în continuare a memoriei sale afectează grav interesele comunităţii maghiare majoritare din Miercurea Ciuc". De menţionat că iniţiatorul acţiunii, Barna Csibi, funcţionar public în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Harghita, este şi autorul unei "Constituţii a Ţinutului Secuiesc, stat suveran, independent, unitar şi indivizibil", precum şi "căpitanul" unei grupări paramilitare tot mai active în Harghita şi Covasna - Plutonul Secuiesc al Batalionului Vass Albert din cadrul Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă scoasă în afara legii de autorităţile din Ungaria.
Reacţia autorităţilor locale: "N-avem ce comenta"!
La unison, reacţia reprezentanţilor autorităţilor locale - Primăria Miercurea Ciuc şi Prefectura Harghita - a fost "N-avem ce comenta"! "N-am văzut documentul respectiv, nu cunosc motivaţia lor şi nu am analizat-o, aşa că nu am ce comenta dacă e întemeiată sau nu!", a replicat viceprimarul Antal Attila întrebării noastre referitoare la motivele invocate de extremiştii maghiari pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu. Apoi, din postura de "înlocuitor la comandă" al primarului Raduly Robert, "prins timp de patru zile cu Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc", vicele Antal ne-a mai spus că proiectul de hotărâre - afişat deja la avizierul Primăriei Miercurea Ciuc "pentru aducere la cunoştinţa publică, aşa cum spune legea" - va fi discutat de Consiliul local "în toamnă, probabil în septembrie sau octombrie", urmând ca până atunci să fie "întrebate" şi cele circa 200 de familii care locuiesc pe strada Mihai Eminescu. Aceeaşi reacţie de "N-avem ce comenta!" a avut-o şi prefectul Ladanyi Laszlo Zsolt: "Nu cunosc nimic, eu am aflat de la ziarişti despre această solicitare, deci nu o pot comenta, pentru că eu nu sunt politician, ci înalt funcţionar public!" "Tot ce putem face noi, ca instituţie a statului, este să verificăm legalitatea unei asemenea hotărâri, dacă va fi adoptată, şi apoi să acţionăm în consecinţă", ne-a mai spus prefectul Ladanyi, care ne-a oferit apoi şi "punctul de vedere personal" despre etichetarea lui Eminescu drept "hungarofob şi xenofob": "Nici nu merită comentată, Eminescu e unul dintre cei mai mari poeţi ai ţării şi cu asta basta, nu am ce să mai comentez"!
Tokes: "Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie"
Ionel Dancu, Iulia Roşu
Laszlo Tokes
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi, la Băile Tuşnad, în Harghita, că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru abţinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş locuită majoritar de etnici maghiari.
UPDATE Tokes a răspuns la acuzaţiile aduse spunând că "este o interpretare greşită că eu aş fi vorbit despre independenţa teritoriului secuiesc, este vorba doar de autonomia acestui ţinut istoric şi geografic. Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie."
"Băsescu a propus cu ani în urmă să se acorde regiunii Kosovo autonomia. Şi în cazul comunităţii maghiare din România putem vorbi de autonomie", a adăugat Tokes al Realitatea TV.
Privitor la ipoteticul apel lansat de Tokes către secuime prin care îi încuraja pe aceştia să iasă în stradă şi să-şi ceară autonomia, Laszlo Tokes explică:
"Este o exagerare, nu am lansat niciun apel la ieşirea în stradă, şi fiind vorba despre instrumentele care ne stau la îndemână în lupta noastră politică, putem ţine o demonstraţie pe stradă în cadrul legal, dreptul este acordat de normele europene şi de constituţia noastră."
"Cred că Emil Boc nu a fost informat bine, noi ne ţinem de prescripţiile constituţiei şi legalităţii din ţara noastră şi conform normelor suntem cetăţeni loiali ai României, în toată Europa există multe autonomii în funcţionare."
"Chiar astăzi am aflat că CJI a recunosct legalitatea independenţei Kosovo, chiar şi UDMR-ul cu care sunt în contradicţie în multe privinţe, a ţinut partea regimului statului Kosovo şi rog şi România să recunoască independenţa statului deoarce nu intră în contradicţie cu legile internaţionale. Întâmplător am ridicat problema lui Kosovo, providenţa a dat să fie aşa încât chiar în ziua asta a fost recunoscută independenţa Kosovo", a continuat europarlamentarul Tokes.
"Anul trecut chiar UDMR-ul a organizat demonstraţia de stradă impotriva atitudinii noului guvern faţă de acei etnici maghiari care au ocupat poziţii de stat. Este un instrument legal de a ne exprima părerile noastre politice, orice mitiing , demonstraţie o vom face, dar nu cred că vom ajunge până acolo. (n.r.-miting în stradă)"
"Mâine soseşte în tabăra de vară de la Tuşnad chiar Băsescu şi putem cădea la înţelegere. Domnul preşedinte este un om de stat, un european, îşi dă seama ce se poate în Europa. Noi nu dorim altceva decât ceea ce este legitim în toată Europa", continuă Tokes.
"UDMR are un discurs ambiguu faţă de autonomie, vorbeşte altfel faţă de români şi când stă de vorbă cu maghiarii sunt altfel. UDMR ne-a asigurat că ţine de partea noastră autonomia. Nouă ne spun că sunt de acord cu autonomia, dar când fac declaraţii care să vă placă majorităţii române, atunci vorbesc altfel. "
"Nu vorbesc în nume personal, ci sunt preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi exprim voinţa unor largi mase populare ale maghiarilor. Pe de altă parte, chiar şi programa UDMR conţine ca scop principal al UDMR-ului autonomia maghiarilor din România."
"Există mai multe ţinuturi care au statut de autonomie teritorială etnică. Nu dorim altceva decât ceea ce este acceptat în întreaga Europă. Ţinutul Secuiesc are dreptul să devină o regiune de dezvoltare aparte pe baze geografice şi istorice. "
"Noi respectăm în întregime suveranitatea statului român, nu vrem independenţă, nici secesiune, statutul autonom al ţinutului secuiesc ar fi şi spre folosul etnicilor români. Spaniolii din Catalonia ori italienii din trăiesc la un înalt nivel de trai şi nimeni nu părăseşte aceste teritorii pentru lupta entică. "
"Autonomia nu înseamnă numai o idee naţională, ci reprezintă un model foarte pozitiv din punct de vedere economic, s-a dovedit că în aceste ţinuturi de autonomie teritorială nivelul de trai este mult mai bun. "
"Uneori se face o propagandă antimaghiară care ascunde realităţile de toate zilele, românii din secuime sunt onoraţi de majoritatea maghiară şi nu au nicio problemă în convieţuirea zilnică."
"Ungaria nu se amestecă în treburile interne ale României, ei ţin cont de voinţa noastră politică. Ei sprijină lupta noastră pentru autonomia majorităţii maghiare. În tabăra de vară de la Tuşnad este o tradiţie a poporului maghiar. Este cea de-a 21-a ocazie pentru reuniunea româno-maghiară. "
UPDATE 16.00 Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale". Eurodeputatul PSD Corina Creţu a anunţat că în toamnă, după reluarea lucrărilor în PE, va solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte a lui Laszlo Tokes pe motiv că afirmaţiile de ieri ale acestuia, după recunoaştere independenţei Kosovo de către Curtea Internaţională de Justiţie, sunt un "atac direct" la adresa integrităţii naţionale.
UPDATE 12.41 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda pentru "adevarul.ro": "Eu cred că domnul Laszlo Tokes face o confuzie. Kosovo este un stat independent, iar autonomia teritorială este opusul segregaţiei. Eu sunt împotriva modificării graniţelor României dar sunt un susţinător ferm al autonomiei teritoriale pentru că este benefică pentru populaţia din regiunile respective. În România nu doar Ţinutul Secuiesc trebuie să fie autonom, sunt multe alte regiuni cu acelaşi statut. Eu nu sunt de acord cu declaraţia domnului Tokes. Deciziile politice se iau în Parlament, nu pe stradă. Raţional, nu emoţional. Sunt împotriva deciziei prin forţă".
UPDATE 12.38 Reacţia premierului Emil Boc: "România are o Constituţie care trebuie respectată şi nu se discută".
Românii din secuime: Guvernul şi Preşedinţia trebuie să-i dea replica lui Tokes
UPDATE 12.00 Agenţia de presă ungară MTI a scris un articol despre conferinţa de la Băile Tuşnad, intitulat "Lucrând împreună pentru a trece dincolo de trauma de la Trianon", în care se relatează că la Tuşnad au fost enumerate greşelile din Tratatul de la Trianon.
Marko Bela: "Atâta timp cât UDMR este la guvernare, nu avem în intenţie crearea unei regiuni pe criterii etnice, ci doar pe criterii de dezvoltare economică".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tokes a zis că din moment ce Kosovo, o regiune care are dimensiuni similare Secuimii, şi-a căpătat autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în aşa-zisul "Ţinut Secuiesc", potrivit Mediafax.
"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment UDMR nu va mai fi la guvernare pentru că am manifesta împotriva lor", a spus Tokes la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.
Vicepreşedintele PE s-a declarat convins că va fi autonomie în Ardeal, dar se va obţine greu pentru că unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.
Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă şi "nu trebuie să ne permitem să devenim victimele asimilării politice".
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a apreciat joi, într-un aviz consultativ, că Declaraţia de independenţă a Kosovo din 17 februarie 2008 "nu a încălcat dreptul internaţional general". Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, considerând acest teritoriu provincia sa meridională. Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 69 de ţări, între care Statele Unite. România nu recunoaşte Kosovo.
Marko Bela: Ţinutul Secuiesc nu este o invenţie
Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?
Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“
Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră