Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 14 decembrie 2010

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR DIN HARGHITA. STUDIU DE CAZ. Aparatul propriu al Consiliului Judetean Harghita

Doar 5% din anagajatii CJ Harghita sunt romani

Romanii din Covasna si Harghita sunt epurati etnic de catre majoritatea maghiara din cele doua judete, cea care controleaza politic, economic si administrativ zona celor doua judete. In sprijinul afirmatiilor mele vin zecile de cazuri in care romanii lipsesc din institutiile publice sau in care fondurile publice sunt alocate pentru a a finanta exclusiv programele comunitatii maghiare din cele doua judete.

Sa luam cazul aparatului propriu al Consiliului Judetean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba (foto). Din totalul de 198 de angajati ai aparatului propriu al CJ Harghita, doar 10 angajati sunt romani. Conform paginii de internet a CJ Harghita, in ultimii doi ani trei romani au plecat (de buna voie sau siliti!) din cadrul aparatului propriu al CJ Harghita.

Puteti consulta lista completa a aparatului propriu al CJ Harghita aici.

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2009/07/epurare-etnica-in-covasna-niciun-roman.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/07/epurarea-etnica-romanilor-din-covasna_29.html

Informatia Harghitei: ,,După lupte seculare care au durat aproape doi ani, demarăm lucrările de reabilitare pentru Ambulatoriul de Specialitate"

,,După lupte seculare care au durat aproape doi ani, demarăm lucrările de reabilitare pentru Ambulatoriul de Specialitate"
Investiţia se ridică la aproape 2 milioane de euro

Această săptămână a început cu o veste bună pentru judeţul Harghita şi pentru lumea medicală: aşa cum spunea managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, după doi ani au demarat lucrările de reabilitare la Ambulatoriul de Specialitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea, într-o conferinţă de presă, referindu-se la această investiţie, că s-a reuşit atragerea de fonduri europene în valoare de aproape 2 milioane de euro, din care se vor reabilita 14 secţii din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. De asemenea, se vor achiziţiona şi 83 de aparate de specialitate care vor fi utilizate pentru analize medicale, toate acestea urmând a fi date în folosinţă spre sfârşitul verii următoare.

Borboly Csaba spunea că din cele aproape 2 milioane de euro, 2% (adică 50.000 euro) reprezintă contribuţia proprie, iar procentul rămas de 98% este suportat de Uniunea Europeană (85%) şi Guvernul României (13%).

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/

marți, 7 decembrie 2010

MIERCUREA CIUC. Dupa Liviu Rebreanu, ungurii il dau afara din oras si pe Mihai Eminescu! UDMR ANTIROMANIA

Dupa ce in noiembrie 2010 au schimbat denumirea strazii "Liviu Rebreanu" din Miercurea Ciuc in strada "Vorosmarty Mihaly" autoritatile locale din Harghita, controlate in totalitate de UDMR si PCM, vor sa schimbe denumirea strazii "Mihai Eminescu", tot din Miercurea Ciuc, in strada "Attila".
Azi, cu incepere de la ora 13:00, va avea loc intr-o sala a Consiliului Judetean Harghita dezbaterea publica in acest sens, o procedura prealabila prevazuta de lege dar care nu va avea niciun efect impotriva initiatorilor acestei modificari intrucat romanii nu au niciun reprezentant in Consiliul Local Miercurea Ciuc.

Vezi sihttp://tanasadan.blogspot.com/2010/07/noi-provocari-antiromanesti-in-harghita.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/07/daca-ne-luam-dupa-logica-initiatorilor.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/11/harghita-la-miercurea-ciuc-denumirea.html

Romanii din Timoc audiati de Comisia de Politica Externa a Senatului Romaniei

București, România/Romanian Global News/marţi, 07 decembrie 2010/ -

La invitatia Vicepresedintelui Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, senatorul Viorel Badea, doi lideri ai romanilor din Timoc, Dragan Demici, Vicepresedinte al Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia si Zavisa Jurj, Presedinte al Asociatiei pentru Cultura romanilor/vlahilor “Ariadnae Filum”, au fost audiati de Comisia de Politica Externa a Senatului, in legatura cu evolutiile grave ale situatiei comunitatii romanesti din Serbia, transmite Romanian Global News.

Cei doi lideri romani din Timoc au descris situatia dramatica in care se afla cei 300.000 de romani/vlahi din Timoc, ca urmare a actiunilor antiromanesti ale autoritatilor sarbe conjugate cu cele ale unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe. Locuri de cult in pericol de a fi daramate, romani anchetati si amenintati, lideri ai romanilor din Timoc anchetati si intimidati, lipsa limbii romane din scoli, lipsa instituiilor de cultura si cult, lipsa mass-mediei in limba romana. Aceasta este situatia comunitatii romanesti din Timoc de care au luat cunostiinta membrii Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei.

Schimbarea imediata a politicii externe a Romaniei fata de Serbia, audierea Ministrului de Externe al Romaniei pe aceasta problema, invitarea ambasadorului Serbiei la Bucuresti la o intalnire cu Comisia, crearea unui fond special pentru ajutorul comunitatii romanesti din Timoc, audierea Presedintilor Televiziunii publice si Radioului public pentru a afla modalitatile in care cele doua institutii reflecta zilnic, in emisiunile informative, situatia comunitatilor romanesti din afara frontierelor. Acestea au fost cateva din concluziile la care au ajuns membrii Comisiei de Politica Externa a Senatului.

Un autoturism - închiriat din Polonia şi vândut în Ungaria - a fost identificat de poliţiştii harghiteni în Odorhei

Polonezii au alertat autorităţile după ce persoana respectivă nu s-a mai prezentat cu maşina la sediul firmei

În urma colaborării cu autorităţile internaţionale, poliţiştii harghiteni au reuşit să recupereze un autoturism furat din Polonia şi vândut în Ungaria unui cetăţean român.
Potrivit unui buletin de presă emis de IPJ Harghita, Inspectoratul de Poliţie a fost sesizat, luni, de către autorităţile poloneze despre faptul că persoane necunoscute au sustras un autoturism marca BMW X5 şi care s-ar afla pe teritoriul judeţului, maşina fiind închiriată de un cetăţean polonez, care n-a predat-o la termen.

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/

joi, 2 decembrie 2010

Marea Unire înseamnă să fim cu toţii laolaltă în ziua de 1 Decembrie - şi asta s-a văzut şi în Harghita ce poate însemna

Anul acesta, Ziua Naţională a României s-a simţit şi în municipiul Miercurea-Ciuc parcă mai pregnant decât în alţi ani. Şi asta nu neapărat datorită evenimentelor ce s-au desfăşurat aici, care cu mici excepţii au fost organizate şi în alţi ani. Ci în special datorită prezenţei în municipiul Miercurea-Ciuc a (reprezentanţilor) localităţilor româneşti din judeţul Harghita. Şi nu numai din partea de nord a judeţului, ci şi din Bălan şi Livezi. O sărbătoare care să ne amintească faptul că la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, s-au adunat reprezentanţi ai tuturor zonelor din ţară, care şi-au hotărât destinul comun. E vorba de unitate. De (re)asumarea unei identităţi comune.
Dacă e să luăm numai exemplul ultimilor 5 ani, în Harghita nu s-au adunat niciodată reprezentanţii tuturor zonelor româneşti într-un singur loc, fie el Miercurea-Ciuc sau Topliţa. Şi asta s-a văzut. E drept, fiecare comună sau oraş organizează anumite manifestări dedicate Marii Unirii, însă acestea sunt disparate şi parcă fără vlagă luându-le global.


Sursa: Informatia Harghitei http://www.informatiahr.go.ro/

Urechile care nu vor să audă şi ochii care nu vor să vadă

Urechile care nu vor să audă şi ochii care nu vor să vadă
,,Cea mai mare păcăleală a diavolului este să te facă să crezi că nu există"

Semnalul de alarmă exprimat de Academia Română prin Centrul său european de studii în probleme etnice printr-un raport pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor îi lasă reci pe vremelnicii şi totuşi prea mult timp înscăunaţii pedelişti, dar şi pe o parte a comentatorilor sau mai bine zis vorbeţi dâmboviţeni. Dacă în cazul primilor instinctele de supravieţuire (adică a trăi bine, la ciolan, indiferent de consecinţele compromisurilor) au luat locul raţiunii - e inadmisibil ca interesul naţional să fie subordonat celor proprii, indiferent de consecinţe...
Nu există un pericol de epurare a românilor din Harghita şi Covasna, zic ei. În ciuda faptului că raportul Academiei Române tocmai asta evidenţiază, printre altele: că aplicarea proiectului Legii educaţiei în forma asumată de Guvern va conduce la o migrare - şi mai intensă am spune noi - a tinerilor vorbitori de limbă română din această zonă (şi asociaţiile românilor din cele două judeţe au atras atenţia şi continuă să arate existenţa acestui pericol). Nu numai din cauza comunicării foarte anevoioase cu membrii comunităţii maghiare - care mare majoritate oricum nu mai cunosc limba română, potrivit aceluiaşi studiu - ci şi faptului că enclavizarea inevitabilă a acestor două judeţe, cu sprijinul concret al acestei legi, va duce la sărăcie.



Sursa: Informatia Harghitei http://www.informatiahr.go.ro/

Un nou semnal de alarmă pentru prevenirea, până nu este prea târziu, a creării unei ,,enclave etnice" în inima României

În noiembrie 2010, la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu" din Bacău a avut loc colocviul cu tema ,,Relaţiile cu românii în dezbaterile congreselor secuieşti. O paralelă istorică: 1902-2010". Manifestarea a fost organizată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova ,,Dumitru Mărtinaş". La colocviu au participat cercetători, cadre didactice universitare, arhivişti, muzeografi, preoţi, profesori, studenţi, reprezentanţi ai Departamentului de cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, ai Asociaţiei Generale a Arhiviştilor din România - Filiala Bacău şi alţi iubitori ai istoriei naţionale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Sf. Gheorghe şi Bacău. Manifestarea şi-a propus să facă o paralelă istorică între modul în care şi-au proiectat relaţiile cu românii reprezentanţii populaţiei de etnie maghiară din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, la Congresul secuiesc care a avut loc la Tuşnad, în anul 1902, şi la manifestările similare organizate în perioada 1990-2010.
În cadrul colocviului au fost prezentate comunicările: Un memoriu despre importanţa Congresului Secuiesc ţinut în anul 1902 la Tuşnad, din punct de vedere românesc, dezbătut în şedinţa Consiliului de Miniştri din mai 1941 (prof. univ. dr. Petre Ţurlea, Universitatea ,,Dimitrie Cantemir", Bucureşti); Relaţiile cu românii în dezbaterile Congresului Secuiesc ţinut în anul 1902 la Tuşnad (drd. Vasile Lechinţan, Arhivele Naţionale Cluj); Intervenţia baronului Janos Urmanczy din Topliţa la Congresul Secuiesc de la Tuşnad Băi, din anul 1902 (dr. Dorel Marc, Muzeul Judeţean Mureş); Mişcarea migratorie a populaţiei din scaunele secuieşti înspre România, la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX (lector univ. drd. Ana Dobreanu, Facultate de Arhivistică Bucureşti); Legături de familie între transilvăneni şi moldoveni (dr. Silviu Văcaru, Institutul de Istorie ,,A.D. Xenopol" al Academiei Române, Iaşi); Secuii şi relaţiile cu românii în presa de altădată (prof. Vasile Stancu, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Sf. Gheorghe); Secuii şi atitudinea lor faţă de Principatele Române (Erich-Mihai Broanăr, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Sf. Gheorghe); Originea ideii autonomiei secuieşti (dr. Alexandru Porţeanu, Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga" al Academiei Române); Identitatea asumată şi identitatea dorit impusă romano-catolicilor din Moldova (dr. Anton Coşa, Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu", Bacău); Limba română argument suprem al identităţii (conf. univ. dr. Ioan Dănilă, Universitatea Bacău);Românii în dezbaterile congreselor şi adunărilor populare organizate în judeţele Covasna şi Harghita, în perioada 1990-2010 (dr. Ioan Lăcătuşu, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Sf. Gheorghe); Problematica romano-catolicilor din Moldova în mass-media maghiară (ing. Gheorghe Bejan, Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova ,,Dumitru Mărtinaş", Bacău).


Sursa: Informatia Harghitei http://www.informatiahr.go.ro/

Un tânăr de 23 de ani mort şi altul grav rănit, în urma unui accident rutier

Un accident rutier mortal a avut loc miercuri dimineaţa, pe drumul naţional 12/A, între localităţile Corund şi Praid. O persoană de 23 de ani din Corund a decedat, una a suferit vătămări corporale grave şi alte două au fost rănite uşor în urma acestui accident.

Sursa: Informatia Harghitei http://www.informatiahr.go.ro/

In Harghita, peste 135.000 lei in 2010 pentru dansurile si obiceiurile populare ale maghiarilor, ZERO lei pentru cele ale romanilor!

In sedinta din data de 26 noiembrie 2010 Consiliul Judetean Harghita va adopta o hotarare privind aprobarea modificării Hotărârii nr. 84/2010 privind derularea Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2010. Conform anexei nr. 1 a acestei hotarari in 2010 au fost alocate peste 135.000 de lei din fondurile publice ale CJ Harghita si Primariei Miercurea Ciuc pentru sprijinirea exclusiv a dansurilor si obiceiurilor populare maghiare, in conditiile in care pentru sprijinirea dansurilor si obiceiurilor romanesti nu a fost alocat niciun leu din fondurile publice ale celor doua institutii publice din judetul Harghita, ambele controlate in totalitate de reprezentantii comunitatii maghiare, UDMR si PCM.
Discriminarea romanilor in cadrul acestui program este evidenta si se inscrie si ea pe linia bine trasata de UDMR si PCM in cele doua judete din inima Romaniei: epurarea etnica a romanilor.

anexa1Dansurimodif

miercuri, 1 decembrie 2010

Antonescu, despre transmiterea onorului din Băsescu-n Boc: Nişte nesimţiţi, sunt neam prost

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat în termeni extrem de duri "proba onorului" premierului Emil Boc, dată de Ziua Naţională a României. Dincolo de încălcarea "formalităţii" acordării onorului militar, premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, au dat dovadă de "nesimţire" şi au arătat, încă o dată, că sunt "neam prost", spune Antonescu.

Antonescu: Există două aspecte ale acestei probleme cu onorul la domnul Boc: unul formal, altul care ţine de bun-simţ / FOTO: Grup RC

"Există două aspecte ale acestei probleme cu onorul la domnul Boc: unul formal, altul care ţine de bun-simţ şi de capacitatea unor oameni de a se comporta civilizat", spune Antonescu, la Antena 3.

"Există o ordine de precădere în statul român şi ca atare la ceremonii, chestiunile astea au forţe de lege şi sunt prevăzute în Constituţie, deci ierarhia formală în statul român nu este o chestiune convenită tacit sau folclorică. Este scrisă în Constituţie. Şi ea este: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru. E firesc să se întâmple aşa. Nu există nicăieri posibilitatea pentru preşedinte sau pentru altcineva să schimbe această ordine", explică Antonescu.

Onorul nu i se dă cetăţeanului Emil Boc, cetăţeanului Mircea Geoană sau cetăţeanului Traian Băsescu, continuă liberalul. "Onorul se dă României, drapelului român, statului român care este reprezentat de persoana aflată în acel moment în funcţia cea mai înaltă din ierarhie. Asta este partea formală", spune Antonescu.

De cealaltă parte, însă, în ceea ce priveşte latura care ţine de bun-simţ şi de capacitatea unor oameni de a se comporta civilizat, Antonescu explică: "Băsescu, pe logica pe care ne-o descrie purtătorul de cuvânt, aceea că Boc a primit onorul ca reprezentare, şi nu interimat, Traian Băsescu putea să-l pună şi pe fratele său Mircea. Nu accept această logică. Este vorba de nişte nesimţiţi, de nişte neamuri proaste, şi, pentru oricine mă mai întreabă de ce nu fac alianţe cu ei că sunt de dreapta, nici măcar nu vreau să mai invoc vreun motiv politic, pentru că sunt nişte nesimţiţi, neamuri proaste, şi de-alde ăştia mi-au mâncat mie toată viaţa, cât am trăit în România. Şi de asta nu o să mă aliez niciodată cu ei, cât timp o să fac eu politică", încheie, furtunos, Antonescu.

Sursa: realitatea tv

Campania pentru schimbarea Zilei Nationale a Romaniei. Cine si de ce doreste aceasta. Recidivistul Tokes Laszlo si a “n”-a Declaratie de la Budapesta:

DECLARAŢIE

„Noi spălăm ruşinea!” (Petőfi Sándor)

În primul rând permiteţi-ne ca în mod demn de o naţiune europeană civilizată, să ne exprimăm sincerele urări de bine poporului român cu ocazia zilei sale naţionale, 1 Decembrie.

Totuşi, nici bunăvoinţa şi solidaritatea noastră necondiţionată nu poate să dea uitării că ceea ce ei sărbătoresc ca zi de bucurie, pentru noi este o zi de doliu – acum 90 de ani România Mare s-a făurit prin dezmembrarea tragică a patriei noastre strămoşeşti maghiare. Tocmai din această cauză considerăm extrem de regretabil faptul că România liberă, concepută în focul Revoluţiei de la Timişoara (1989), şi-a ales ca zi naţională, sub semnul tradiţionalului naţionalism al statului naţional, o zi a cărei bucurie şi serbare noi, maghiarii din Transilvania, nu o putem împărtăşi cu Fraţii noştri – majoritari – români.

Maghiarimea din Ardeal a fost ruptă de patria sa împotriva voinţei sale, prin decizia injustă şi nedreaptă a marilor puteri care au câştigat Primul Război Mondial. Însă în cadrul comunităţii naţiunilor Europei unite, care doboară graniţele, corectarea şi îndreptarea deciziei de la Trianon a început deja. Tocmai de aceea privim frontierele româno-maghiare ca fiind realitatea existentă, şi construim punţile peste ele, pe cale paşnică.

Dincolo însă de frontierele stabilite în mod arbitrar, ziua de 1 Decembrie ne aduce aminte şi de deciziile luate de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care promiteau „deplină libertate naţională”, autoguvernare şi autonomie naţiunilor din Transilvania. Noi, maghiarii nu putem serba Ziua Naţională a României nici pentru că punerea în practică a Proclamaţiei de la Alba Iulia se lasă aşteptată de nouăzeci de ani, până şi în ziua de azi – ba mai mult, diametral opus acelor decizii, în perioadele succesive ale naţionalismului şi şovinismului, precum şi al naţional-comunismului maghiarii ardeleni şi consorţii lor aparţinând altor minorităţi în loc de promisa „libertate naţională” au avut parte de cea mai cruntă asuprire posibilă. Acesta este, printre altele, motivul pentru care în decursul unui secol raportul iniţial echilibrat de 55:45% dintre majoritatea românească şi minorităţi – ca urmare a asimilării artificiale, a politicii de colonizare forţată şi a stimulării premeditate a emigrării minorităţilor – a ajuns la 80:20%.

Acestea sunt faptele şi împrejurările din cauza cărora niciun maghiar adevărat nu sărbătoreşte şi nu ciocneşte un pahar pe 1 Decembrie.

Amintirea „primei ciocniri” se leagă de generalii care acum 90 de ani în fruntea armatei româneşti au cucerit Ardealul, au ocupat Braşovul şi Clujul, Miercurea Ciuc şi Oradea.

Acum opt ani, în 2002, în spiritul nefast al internaţionalismului comunist, aici, în Hotelul Kempinski au ciocnit paharul domnii tovarăşi români şi maghiari, serbând „constructiv” tragedia trianoniană, comparabilă cu cea de la Mohács, a maghiarilor din Ardeal. La recepţia festivă care a provocat demnitatea naţională a maghiarilor în jurul premierului Adrian Năstase şi ai însoţitorilor săi români, în compania premierului ungar de atunci, Medgyessy Péter se mai aflau şi fostul preşedinte Göncz Árpád, ministrul de externe Kovács László, precum şi parlamentarii fără de glorie ai păgubiţilor ardeleni: Verestóy Attila şi Kelemen Attila.

Pudoarea naţională a maghiarilor ardeleni aproape că ar nega „cea de-a treia ciocnire” care a avut loc chiar acum un an, cu participarea lui Szász Jenő, preşeditele ilegitim al Partidului Civic Maghiar, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, în Palatul Cotroceni. Atunci mulţi au ajuns să fie dezmăgiţi şi să-şi întoarcă spatele Partidului Civic, demn de o soartă mai bună.

La fel a procedat pe vremuri şi Szőcs Géza, pe atunci secretar general al UDMR – actualmente secretar de stat pe cultură în Ungaria –, care şi-a rupt relaţiile cu Uniunea ce renega esenţa sa originală tocmai pentru că nu a fost dispus sub niciun chip să ciocnească cu cei care în 1990, la serbările de la Alba Iulia – sub conducerea premierului de atunci, Petre Roman – au înăbuşit cuvântarea sa de împăcare scandând lozinci de genul „afară cu ungurii din ţară” şi „moarte lor”.

Azi înainte de masă, aici, în sala de conferinţe a Hotelului Kempinski, inversul mesajului oferit de existentul memento al locaţiei, ne porneşte „să spălăm ruşinea” cu care „ciocnirile” de tristă amintire au mânjit naţiunea noastră. Am venit să spălăm ruşinea cu care ne-au mânjit cei de seama lui Károlyi Mihály şi Kun Béla, Rákosi şi Kádár, Grósz Károly şi Gyurcsány.

2010 an de cotitură pentru naţiune. E momentul să reintrăm pe făgaşul firesc al normalităţii sociale şi naţionale – pe drumul apartenenţei la aceeaşi naţiune, precum şi pe cel al cetăţeniei unitare pentru toţi maghiarii din Bazinul Carpatic.

Este dureros că Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania nu este capabilă nici astăzi să se desprindă de trecutul său duplicitar, dubios, şi reprezentanţi de seamă ai formaţiunii, precum deputaţii Seres Dénes şi Derzsi Ákos sau senatorii Fekete András şi Frunda György reneagă cetăţenia maghiară de peste hotare – sprijinită de altfel de organizaţia din care fac parte.

Facem apel la cei care ciocnesc în dauna naţiunii lor, la social-liberalii de acasă, la oportuniştii ardeleni, ca pentru comportamentul lor să îşi ceară iertare de la naţiune şi să i se alăture. Să ia exemplu de la directorul de teatru Alföldi Róbert care nu s-a lăsat prins în capcana provocării lansate de politica de stat naţional românească şi nu a permis sărbătorirea ruperii Ardealului în incinta Teatrului Naţional din Budapesta.

Astăzi să ridicăm blestemul şi de pe Hotelul Kempinski al cărei conducere a avut amabilitatea de a găzdui reuniunea noastră menită să marcheze sfârşitul unei ere.

Budapest, Hotel Kempinski

1 decembrie 2010

În numele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania

Tőkés László

preşedinte


sursa: blog roncea.ro

Tokes: Ziua Naţională a României, zi de doliu pentru maghiari

NewsIn

Tokes Laszlo consideră că este regretabil faptul că România şi-a ales o zi naţională care reprezintă zi de doliu pentru maghiari, motiv pentru care ei nu se pot bucura alături de fraţii români.

Tokes Laszlo consideră că este regretabil faptul că România şi-a ales o zi naţională care reprezintă zi de doliu pentru maghiari / FOTO: Grup RC

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, şi-a exprimat, miercuri, părerea de rău pentru că maghiarii nu se pot bucura alături de fraţii români, de ziua naţională a României.

"Intenţia nostră bună, necondiţionată, şi solidaritatea nu ne pot face să uităm că ziua lor de bucurie reprezintă zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, România Mare a fost făurită prin fragmentarea tragică a ţării noastre maghiare strămoşeşti. Tocmai de aceea considerăm că este regretabil că România liberă, concepută în focul revoluţiei de la Timişoara (1989), în numele naţionalismului statal tradiţional, a ales o zi pentru sărbătoarea naţională la a cărei sărbătorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alături de fraţii noştri români, majoritari", se afirmă într-un comunicat remis presei miercuri şi semnat de Tokes Laszlo.

Preşedintele CNMT a subliniat faptul că, în Primul Război Mondial, maghiarii din Transilvania au fost separaţi de Ungaria fără voia lor, în urma hotărârii nedrepte a puterilor victorioase.

Acesta subliniează că maghiarii nu pot sărbători Ziua Naţională a României nici pentru faptul că promisiunile de la Alba Iulia nu au fost îndeplinite timp de 90 de ani, ba mai mult, minoritarii au avut parte de diferite represiuni.

Tokes Laszlo aduce acuzaţii statului român, afirmând că raportul iniţial echilibrat de 55 - 45% dintre majoritarii români şi minoritari a fost deformat în timp de aproape un secol la 80 - 20%, în urma asimilării artificiale, politicii de colonizare forţată şi împingerea deliberată a minorităţilor spre emigrare. "Această situaţie şi aceste împrejurări sunt cele pentru care un maghiar adevărat nu sărbătoreşte şi nu ciocneşte de 1 Decembrie", se mai arată în documentul semnat de Tokes.

Vicepreşedintele CNMT a amintit şi de cele trei ocazii "ruşinoase", când unii maghiari au ciocnit paharul în data de 1 decembrie: "Prima ciocnire a paharului se leagă de amintirea acelor generali care acum 90 de ani au defilat în fruntea trupelor române, ocupând Transilvania, invadând Braşovul, Clujul, Miercurea Ciuc şi Oradea", subliniază Tokes.

Acesta a amintit şi faptul că, aacum opt ani, "tovarăşii" Adrian Năstase, Medgyessy Peter (foşti prim-miniştri), alături de fostul preşedinte al Ungariei Goncz Arpad, ministrul de Externe ungar Kovacs Laszlo, precum şi "păgubiţii" din Transilvania, Verestoy şi Kelemen Attila, şi-au ciocnit paharul în hotelul Kempinski, "sărbătorind cu o bucurie constructivă" tragedia de la Trianon.

Preşedintele CNMT a pomenit şi de cea de a "treia coicnire": cea dintre preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, şi preşedintele Traian Băsescu, în anul 2009, la Palatul Cotroceni.

HARGHITA. La Miercurea Ciuc, denumirea strazii "Liviu Rebreanu" a fost schimbata de consilierii locali ai UDMR si PCM in "Strada Vorosmarty Mihaly"!

Singurul cotidian harghitean de limba romana, Informatia Harghitei, titreaza in numarul sau de azi sub semnatura jurnalistei Aurelia Ilut:

S-a schimbat denumirea străzii Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc

În şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc ce a avut loc vineri, 26 noiembrie 2010, s-a aprobat schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu în ,,Strada - Vorosmarty Mihaly - Utca". Cheltuielile necesare pentru schimbarea cărţilor de identitate şi a celorlalte documente vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, în conformitate cu prevederile art. 40, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile hotărârii Consiliului local vor fi aplicate începând cu data de 1 aprilie 2011.
Schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu - se precizează în raportul de specialitate - are la bază memoriul justificativ întocmit de consilierul Orban Zsolt, având în vedere ,,aniversarea a 210 ani de la naşterea, şi 155 ani de la moartea marelui poet maghiar (1800-1855)". În acelaşi raport de specialitate se mai precizează că prin adresa înregistrată cu nr. 9188/8 iulie 2010, proprietarii şi locatarii imobilelor din strada Liviu Rebreanu au solicitat aprobarea schimbării denumirii străzii. Se mai precizează şi faptul că actuala stradă Liviu Rebreanu a fost, pe rând, strada Băilor, strada Vorosmarty în 1911, strada Elisabeta, strada Filimon Sârbu. Având în vedere că solicitarea proprietarilor celor 44 gospodării - numerotate de la 1 la 41 şi 2-44 - a fost aprobată de Consiliul local municipal, urmează să fie notificată ca atare în nomenclatorul stradal al municipiului Miercurea-Ciuc.

Sursa: Informatia Harghitei
Foto: primarul din Miercurea Ciuc, UDMR-istul Raduly Robert

La Miercurea Ciuc, denumirea strazii “Liviu Rebreanu” a fost schimbata de consilierii locali ai UDMR si PCM in “Strada Vorosmarty Mihaly”!

La Miercurea Ciuc, denumirea strazii “Liviu Rebreanu” a fost schimbata de consilierii locali ai UDMR si PCM in “Strada Vorosmarty Mihaly”!

Singurul cotidian harghitean de limba romana, Informatia Harghitei, titreaza in numarul sau de azi sub semnatura jurnalistei Aurelia Ilut:

S-a schimbat denumirea străzii Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc

În şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc ce a avut loc vineri, 26 noiembrie 2010, s-a aprobat schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu în ,,Strada – Vorosmarty Mihaly – Utca”. Cheltuielile necesare pentru schimbarea cărţilor de identitate şi a celorlalte documente vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, în conformitate cu prevederile art. 40, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile hotărârii Consiliului local vor fi aplicate începând cu data de 1 aprilie 2011.

Schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu – se precizează în raportul de specialitate – are la bază memoriul justificativ întocmit de consilierul Orban Zsolt, având în vedere ,,aniversarea a 210 ani de la naşterea, şi 155 ani de la moartea marelui poet maghiar (1800-1855)”. În acelaşi raport de specialitate se mai precizează că prin adresa înregistrată cu nr. 9188/8 iulie 2010, proprietarii şi locatarii imobilelor din strada Liviu Rebreanu au solicitat aprobarea schimbării denumirii străzii. Se mai precizează şi faptul că actuala stradă Liviu Rebreanu a fost, pe rând, strada Băilor, strada Vorosmarty în 1911, strada Elisabeta, strada Filimon Sârbu. Având în vedere că solicitarea proprietarilor celor 44 gospodării – numerotate de la 1 la 41 şi 2-44 – a fost aprobată de Consiliul local municipal, urmează să fie notificată ca atare în nomenclatorul stradal al municipiului Miercurea-Ciuc.

Sursa: Informatia Harghitei

Boureanu revine la un limbaj de mahala

Deputatul Cristian Boureanu îşi atacă din nou patrenerii de dialog. El i-a spus liderului federaţiei "Spiru Haret" Gheorghe Isvoranu că "bate câmpii" şi că este "un maimuţoi care nu înţelege economie". Deputatul nu este la prima abatere de acest gen. Supărat că Gabriela Vrânceanu Firea nu l-a lăsat să vorbească într-o emisiune la Antena 3, Boureanu a atacat-o verbal.

2010-11-30 18:54:46

Contre între Cristian Boureanu şi Gheorghe Isvoranu

închide
Boureanu revine la un limbaj dur/FOTO: boureanu.ro

Deputatul Cristian Boureanu a avut un schimb de replici dur cu profesorul Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", pe tema concediului maternal.

Isvoranu a afirmat că în Danemarca femeile pot reveni din concediu maternal după nouă ani. "Noi facem legi pentru România, cu aplicabilitate în practică şi să se ducă dânsul în Bucureţti la o companie multinaţională şi să încerce după doi ani de zile să îşi păstreze aceeaşi poziţie, cu aceleaşi beneficii salariale. Eu ştiu despre ce vorbesc, nu cei care sunt la sindicate toată ziua şi nu ştiu despre piaţa reală a muncii", a replicat Boureanu. El a subliniat că poziţia PDL este de a reduce concediul maternal la un an şi s-a votat în unanimitate în Biroul Politic Naţional.

"Considerăm că este nevoie să încurajăm femeile să îşi păstreze locul de muncă, mai ales că cele mai multe se întorc după un an la serviciu. Şi să primească 500 de lei. 35% din salariul mediu net pe economie înseamnă mult pentru o femeie din Suceava şu Piteşti pe lângă salariu. Asta înseamnă foarte mult pentru o femeie care îşi păstrează locul de muncă şi se alege şi cu bani. Le recomandaţi femeilor să stea acasă? Credeţi-mă că nu aşa se construieşte o societate modernă! Domnul Botiş v-a mai spus că acest proiect intră la pachet de 1700 de proiecte pe bani europeni deja aprobate în mediul rural şi oraşele mici pentru after school cu creşă şi chiar şi o lege a tichetelor de creşă", a mai spus Boureanu.

Întrebat lui Isvoranu dacă ştie câte creşe sunt în Bucureşti, Boureanu a răspuns: "Nu vă reţin după faţă, dar vă spun sincer că bateţi câmpii. Habar nu am cine sunteţi".

"Beneficiaţi de această Revoluţie şi trăiţi pe spinarea celorlalţi", a venit replica lui Isvoranu.

"Cu 85% din salariu mediu dat timp de un an fără să mai vorbim de cei cinci milioane daţi pentru încă un an vă spun că suntem mult peste ajutorul european care este în media a şase luni. Dacă vreţi să vorbim despre ţara aceasta şi despre salariul mediu din România. În partid a fost unanimitate la un vot, nu consens pe această chestiune. Noroc că n-am învăţat de la domnul profesor la facultate că ajungeam ca dânsul un maimuţoi la televizor care nu înţelege economie", a spus în final Cristian Boureanu.

marți, 23 noiembrie 2010

Academia Romana: Legea Educatiei produce segregare pe criterii etnice, enclavizare si amplificarea tensiunilor interetnice. Q: Funeriu este ungur?

Segregarea pe criteriu etnic care ar putea duce la amplificarea tensiunilor interetnice şi enclavizare în judeţele Harghita şi Covasna vor fi efectele aplicării legii educaţiei în varianta asumată de guvern, arată raportul elaborat de Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române la cererea Senatului privind efectele aplicării Legii Educaţiei adoptate de Guvern. În plus, prin aplicare acestor prevederi care dau drepturi suplimentare minorităţii etnice locale (maghiare), se va ajunge ca etnia considerată majoritară (română) să fie defavorizată. Culmea este că aceste concluzii sunt exprimate nu numai de profesori şi tineri români, ci şi de reprezentanţi ai etniei maghiare, spun cercetătorii Academiei Române. “Percepţia populaţiei investigate, indiferent de etnie, este că actualele prevederi ale Proiectului Legii Educaţiei Naţionale referitoare la minorităţi au caracter politic, “întrucât vin alegerile şi unele partide vor să iasă în faţă cu ceva”, se arată într-un raport obtinut de Jurnalul National.

“Ca şi Lege a Educaţiei, aceasta ar trebui să contribuie la diminuarea fenomenului naţionalist în raport cu valorile europene. Însă, problema principală a Proiectului este că educaţia devine factor de clivaj şi nu de integrare, ceea ce este în contradicţie cu menirea sa. (..) Procesul de separare se face prin socializarea elevilor aproape integral în limbi diferite, după manuale cu informaţii diferite, beneficiind de finanţare pe criterii diferite şi în medii separate. Astfel, se va încuraja procesul de slăbire a relaţionării sociale şi fragmentarea interacţiunilor interculturale dintre elevi. Cu alte cuvinte, prevederile Proiectului de lege vin să asigure cadrul propice unei politici aflate deja în curs privind definitivarea segregării pe criterii etnice a mediului educaţional din România cu efecte asupra întregii societăţi. Probabil că, în viitor, pentru a evita escaladarea tensiunilor interetnice, populaţia minoritară dominată (de etnie română) va alege să părăsească o regiune în care nu îşi găseşte expresie, ceea ce va echivalează cu un proces indirect de purificare etnică”, se arată în textul raportului. Cercetătorii Academiei Române spun că restrângerea exercitării dreptului de a scrie şi a vorbi în limba română în şcoală doar la materia limba şi literatura română va consacra statutul limbii române ca element marginal în educaţia minorităţilor naţionale, şi îi va conferi caracter de limbă străină.

Aplicarea prevederilor referitoare la reprezentarea minorităţilor în organele de conducere ale şcolilor şi inspectoratelor judeţene este considerată ca nefiind necesară de către specialiştii Academiei Române, căci legislaţia în vigoare nu conţine restricţii pe criterii etnice. În plus, prin aplicare acestor prevederi care dau drepturi suplimentare minorităţii etnice locale (maghiare), se va ajunge ca etnia considerată majoritară (română) să fie defavorizată. De aceea, Academia spune că “este imperios necesar” ca în judeţele în care majoritatea devine minoritate locală să se instituie la nivel de minister o funcţie de consilier al ministrului educaţiei, iar în teritoriu un inspector cu atribuţiuni dedicate acestei comunităţi pe lângă inspectoratul şcolar judeţean, numiţi la solicitarea şi prin consultarea comunităţii româneşti din zonă.

Cât priveşte problematica manualelor şcolare speciale pentru minorităţi, care ar putea fi importate, raportul Academiei spune că aplicarea acestor prevederi ar putea avea drept consecinţe “neadaptarea copiilor minorităţilor la spaţiul şi cadrul instituţional, timpul şi cultura generală (vor învăţa despre geografia, istoria, valorile şi semnificaţiile societăţii de care aparţin într-o istorie îndepărtată dar în care nu trăiesc, elemente diferite de realităţile româneşti)”. “Acest fapt trimite la cedarea de bună voie de către România a controlului asupra unor procese culturale constitutive ordinii de stat” , se arată în raport.

Cercetătorii Academiei critică şi articolele care permit ca în localităţile în care există cerere pentru învăţământ în limba maternă a unei minorităţi, efectivele formaţiunilor de studiu să fie mai mici decât minimul prevăzut de lege, iar elevilor care nu pot învăţa în limba maternă în localitatea de domiciliu să li se deconteze transportul la cea mai apropiată şcoală cu predare în limba maternă sau să li se asigure cazare şi masă gratuite în respectivele şcoli. În opinia specialiştilor Academiei, aceasta este o formă de supradiscriminare. “Prin toate aceste prevederi, elevii minoritari sunt incluşi într-un proces de discriminare suplimentar (…) Prin aplicarea acestor diferenţe se poate ajunge la situaţii aberante, prin asigurarea deplasării, teoretic fără limită de kilometri, până unde elevul minoritar poate studia în limba sa maternă, spre deosebire de orice alt elev care are limită de 50 km. Sprijinirea elevilor prin decontul transportului, cazare şi masă gratuite sunt alte elemente de “suprasprijin” care concură la instituirea unui mecanism de privilegii în plină epocă modernă”, spune Academia Română.

Studiul Academiei Române se bazează pe cercetările efectuate în noiembrie în judeţele Harghita şi Covasna, iar populaţia investigată a cuprins elevi, profesori, inspectori şcolari, responsabili politici, consilieri locali de diferite etnii, vorbitori de limbă română şi maghiară. Opiniile exprimate atât de etnicii români cât şi maghiari, se arată în raport, sunt că “principala consecinţă legată de reducerea limbii române din învăţământul preuniversitar este accentuarea enclavizării”. Existenţa unor tensiuni cu substrat etnice este recunoscută atât de tinerii români cât şi de cei maghiari, care identifică separarea şcolilor după criteriul lingvistic drept principală cauză a problemelor şi tensiunilor. Cât priveşte profesorii, atât de etnie română cât şi şi maghiară, problema şi soluţiile sunt aceleaşi: separarea şcolilor este principala sursă de tensiuni, aceasta conducând la “politizarea manualelor de istorie” . “De altfel, inclusiv responsabili de etnie maghiară, profesori şi inspectori şcolari, au declarat că manualul de istorie este deja politizat, tipărirea lui în afara României foarte probabil că va creşte conţinutul politico-idologic al acestuia, “în condiţiile în care filiera de control curricular va fi de data aceasta conform legii în mâinile unor grupări politice”, se mai arată în raport.

Extremisti maghiari din Garda Secuiasca vor sa schimbe numele orasului Miercurea Ciuc

Mai mulţi tineri maghiari, membri ai organizatiei extremiste Garda Secuiasca, propun schimbarea denumirii oraşului Miercurea Ciuc în Csikszereda, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Ei doresc ca pe indicatoarele de la intrarea în oraş şi pe celelalte acte oficiale denumirea oraşului să fie doar „Csikszredera" şi să dispară denumirea în limba română.

În acest sens, au început strângerea de semnături pentru promovarea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, în vederea organizării unui referendum local, prin care locuitorii să fie consultaţi dacă doresc sau nu ca numele oraşului să fie doar Csikszereda. După organizarea referendumului ar urma să se promoveze o lege în Parlamentul României. Potrivit legii, în prezent, denumirea municipiului Miercurea Ciuc apare, pe indicatoarele de la intrarea şi ieşirea din oraş, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat joi, pentru AGERPRES, că le-a explicat tinerilor că schimbarea denumirii unei localităţi se stabileşte prin lege şi nu prin hotărâre de consiliu local.

Cel care a avut ideea schimbării denumirii numicipiului Miercurea Ciuc este Csibi Barna, un tânăr cunoscut pentru iniţiativele sale care au provocat indignarea comunităţii româneşti din oraş. El este cel care a strâns semnături pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în strada Attila, pe motiv că poetul nostru naţional ar fi fost ''hungarofob'' şi ''xenofob'' şi cel care a depus un proiect de hotărâre, votat de Consiliul Local dar anulat de instanţă, de inscripţionare a denumirii municipiului Miercurea Ciuc cu scriere runică secuiască.

În plus, recent, Csibi Barna a propus desfiinţarea monumentului Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, locul unde se desfăşoară manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, de zilele Drapelului sau Imnului Naţional sau de Ziua Armatei Române.

De asemenea, în urmă cu trei luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început împotriva lui şi a altor doi tineri, urmărirea penală pentru instigare la discriminarea şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cei trei au afişat, în luna aprilie, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, o pancartă pe care scria, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", lângă care s-au şi fotografiat. Nici Consiliul Judetean si nici Primaria din Miercurea Ciuc nu s-au delimitat, niciodată, de acţiunile şi propunerile lui Csibi Barna.

Sursa: Romanian Global News

Urbaniulian.ro: Tiganii au furat gardul la Biserica din Preotesti, com. Balotesti

Conform datelor prezentate de Postul de Politie al comunei Balotesti, tiganii au furat o parte din gardul imprejmuitor al Bisericii din Preotesti, gard ridicat din taxele si impozitele cetatenilor din localitate.

Intrucat hotii nu au putut fi prinsi intrucat au fugit peste camp cu carutele in care au incarcat gardurile [ loc in care Logan-ul politiei nu poate intra din cauza faptului ca este incapabil dpvd tehnic sa ruleze pe teren accidentat ] , facem un apel la locuitorii din Balotesti sa ne sesizeze pe adresa grupului de discutie a Comunitatii de pe Facebook din Balotesti, daca aud sau vad ca sunt oferite spre vanzare parti componente ale gardului de la Biserica, urmand ca astfel sa se ajunga si la prinderea si trimiterea la inchisoare a infractorilor.

luni, 22 noiembrie 2010

Corina Creţu: "Lipsa de reacţie - o aprobare a demersului extremist şi ruşinos al părţii ungare"

„Reacţia unei părţi a presei de la Budapesta şi a partidelor de extremă dreapta maghiare la aflarea veştii că Ambasada României în Republica Ungară a închiriat sala Teatrului Naţional pentru un spectacol de gală, prilejuit de Ziua naţională a României, spectacol unde urmau să se cânte piese de George Enescu şi Bela Bartok, într-un firesc şi sensibil gest de comuniune, este îngrijorătoare şi periculoasă" atrage atentia europarlamentarul roman Corina Cretu.

„Ceea ce s-a întâmplat la Budapesta este impardonabil pentru o ţară europeană. Nu e normal ca un partid extremist, naţionalist şi antisemit, ca Jobbik, poate ajunge să aibă drept de veto în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare. Surprinde mai ales lipsa de reacţie a societăţii civile maghiare, pentru că nu ne aşteptam la un gest de normalitate din partea oficialilor maghiari din guvernul FIDESZ, şi el având accente naţionaliste şi iredentiste marcate în discursul public.

Am sperat, în toţi aceşti ani, că apartenenţa noastră la NATO şi la UE, libertatea de mişcare, discriminarea pozitivă a minorităţii maghiare din România, prezenţa aproape neîntreruptă a UDMR la guvernarea României au reuşit să ducă procesul de reconciliere româno-maghiară dincolo de declaraţiile de intenţie. Se pare că nu este cazul, de vreme ce sunt posibile astfel de manifestări extremiste, care aduc atingere demnităţii naţiunii române, şi duc relaţiile dintre ţările noastre cu două decenii în urmă.

Nu pot trece peste reacţia ambiguă a UDMR, care se sfieşte să condamne acest act nedemn al oficialilor ungari. Ar fi fost o bună oportunitate de a demonstra că, indiferent ce cred ei în realitate despre Ziua Naţională a României, jignirea de la Budapesta îi priveşte şi pe ei.

Lipsei de reacţie a UDMR i se adaugă tăcerea MAE al României. Nu vrem să începem un război al declaraţiilor cu Budapesta. Dar lipsa de reacţie poate fi interpretată ca o aprobare a demersului extremist şi ruşinos al părţii ungare, ceea ce, dacă judecăm lucrurile la rece, face mai mult rău relaţiilor bilaterale decât un protest civilizat şi ferm.

Integral pe Romanian Global News

duminică, 21 noiembrie 2010

STRATFOR: Moldova este mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o națiune

STRATFOR: Moldova este mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o națiune
Foto: stratfor.com

George Friedman întreprinde un voiaj de durată pe care el îl defineşte drept „călătorie geopolitică”. După o vizită efectuată în Republica Moldova, directorul STRATFOR a dedicat un capitol întreg țării noastre.

„Moldova este o ţară care are nevoie de explicaţii, de fapt două explicaţii. În primul rând, ce fel de țară este Moldova. În al doilea rând, de ce cuiva i-ar păsa de această țară.” Astfel începe George Friedman capitolul despre Republica Moldova.



Potrivit lui după destrămarea Uniunii Sovietice, Belarusul a devenit țara tampon între Rusia şi Câmpia de Nord Europeană, iar Ucraina între Rusia şi Munţii Carpaţi. Rusia se simte mai protejată atâta timp cât Ucraina nu este controlată de o putere ostilă.

„Ceea ce este Ucraina pentru Rusia, Republica Moldova este pentru Ucraina. Moldova este un satelit, or în cazul în care acest satelit iese de sub control, ar fi dificil de apărat Ucraina, iar în cazul în care Ucraina nu ar putea fi apărată, Rusia ar rămâne neprotejată,” conchide analistul de la STRATFOR.

În prezent, Moldova devine un teritoriu de importanţă emergentă, cu toate că acest proces decurge foarte lent. Deoarece Moldova a devenit o țară semnificativă aici are loc o ciocnire a marilor puteri mondiale.

Moldova este un loc unde oamenii trăiesc, prinși între patrimoniul lor românesc şi trecutul lor sovietic. „Este greşit să credem că Republica Moldova este pur şi simplu, o parte din România luată de sovietici. După șaptezeci de ani de la despărțirea de România, Moldova a devenit mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o națiune. Este cazul când Geopolitica şi realitatea socială se ciocnesc cap în cap,” scrie Friedman.

Sovieticii au brutalizat Moldova. Stalin era conștient că moldovenii vor dori unirea cu România. Și cu toate că România a fost un satelit sovietic, Stalin nu a dorit să dea nici o șansă. Soluția lui a fost deportarea populației române, aducerea populației ruse, foametea și teroarea cu unicul scop să distrugă spiritul moldovenilor.

Diferența între Europa de est și fostele republici sovietice este că primele considerau perioada sovietică un coșmar, iar cele din urmă și în prezent au o nostalgie pentru acele timpuri. PCRM ca succesorul al PCUS a continuat să guverneze Moldova până în 2009, cu toate că acest partid nu este unul comunist din punct de vedere ideologic și nici nu are vre-o ideologie.

George Friedman a observat că, în Republica Moldova, societatea este foarte divizată. În timp ce există cei care doresc unirea cu România, acest grup este departe de a fi unul dominant. Lupta reală se dă între cei care vor să revină la comunism şi cei care sprijină o țară independentă orientată spre Uniunea Europeană şi NATO. Partidele pro-occidentale au un handicap de a fi împărţiți în mai multe partide diferite, dominate mai mult de lideri decât de ideologii.

Or, acest lucru înseamnă că guvernul creat, după evenimentele din 2009, este o coaliţie extrem de fragmentată și respectiv fragilă din cauza intereselor şi ambiţiilor politice.

Friedman constată că nu există un consens cu privire la definirea națiunii moldovenești. „Există națiuni care nu au state. Moldova este un stat căruia îi lipsește o națiune,” spune el.

Pentru România aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană a însemnat consolidarea naţiunii, devenind astfel o ţară europeană protejată de toți care le-ar putea ameninţa. „Dacă a fi european este un obiectiv în România, acesta este aprig disputat în Republica Moldova, deşi ceea ce doresc comuniştii în realitate, în afară de putere, este greu de spus,” constată Friedman.

Scopul partidelor pro-occidentale de a adera la Uniunea Europeană şi NATO se ciocnesc de relațiile puternice ale Partidului Comuniștilor cu rușii. Chiar și unele dintre partide pro-occidentale, sensibile la această problemă, încearcă să inițieze legături cu Moscova direct sau indirect. Alegând opţiunea spre Vest, ei încearcă să-și stăpânească sentimentele pro-ruse. Dar să rupi acest cerc vicios nu este uşor, astfel dezbinarea socială persistă. În acest sens, ţara rămâne în impas, consideră analistul de la STRATFOR.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Ruşanu: Obţinerea unui scor electoral de peste 35% - ţinta PNL la alegerile din 2012

Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a declarat, sâmbătă, la Arad, că ţinta PNL la alegerile din 2012 este obţinerea unui scor de peste 35%, dar şi să recâştige, anul viitor, Ardealul, "care a fost în anul 2004 al PNL".

Ruşanu: Sperăm ca în anul 2011 să recâştigăm Ardealul, care a fost în anul 2004 al PNL / Foto: romanialibera.ro

Prezent la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PNL Arad, Ruşanu le-a transmis celor peste 450 de delegaţi prezenţi că partidul este pe un trend ascendent, dar, pentru a continua ascensiunea, este nevoie de organizare la nivelul filialelor locale.

"Astăzi avem 27%, după cum arată sondajele. Ceea ce este şi mai bine este că PNL este pe un trend ascendent. Ţinta electorală a PNL este de peste 35%, atât la alegerile locale, cât şi la alegerile generale. Pentru acest lucru este nevoie de oameni foarte buni, de oameni adevăraţi, de oameni muncitori, pentru că nimic nu se face doar în virtutea inerţiei. Această creştere pe care o vedeţi dumneavoastră pentru judeţul Arad şi pentru multe alte judeţe a venit în virtutea inerţiei, în virtutea trendului ascendent al PNL. Eu personal şi conducerea PNL am dori ca o parte din creştere să vină datorită muncii dumneavoastră, datorită organizării dumneavoastră, datorită activităţii dumneavoatră. Şi asta vă solicităm în următoarele şase luni, să depăşim acest prag şi în judeţul Arad", a spus Dan Radu Ruşanu.

Liderul liberal a mai spus că unul dintre obiectivele PNL este "recâştigarea Ardealului". "Sperăm ca în continuare, în anul 2011, să recâştigăm Ardealul, care a fost în anul 2004 al PNL. Şi, astăzi, cred că şi ardelenii, care într-adevăr gândesc puţin mai lent, s-au convins, totuşi, de problemele economice pe care le-a adus PDL", a mai afirmat Dan Radu Ruşanu în faţa delegaţilor prezenţi la Conferinţa Judeţeană a PNL Arad.

Dan Radu Ruşanu participă, sâmbătă, la Conferinţa Judeţeană a PNL Arad, în cadrul căreia este aleasă o nouă conducere. Pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Arad au candidat deputatul Mihăiţă Calimente şi Ioan Cristina.

Sursa: NewsIn

joi, 18 noiembrie 2010

Iredentism la nivel de stat. Românilor din Ungaria le-a fost retrasă autorizaţia de sărbători 1 decembrie la Teatrul Naţional din Budapesta!

Iredentism la nivel de stat. Românilor din Ungaria le-a fost retrasă autorizaţia de sărbători 1 decembrie la Teatrul Naţional din Budapesta!

Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera “o provocare” gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

Potrivit blogului maghiar, care citeaza MTI, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa.

1 Decembrie este Ziua nationala a Romaniei incepand din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutiune care consfintea unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania, in conditiile in care, pana la aceasta data, Transilvania se afla sub stapanirea Ungariei.

Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre “o provocare” din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapeste este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa.

sursa: Hotnews.ro

http://www.napocanews.ro/2010/11/iredentism-la-nivel-de-stat-romanilor-din-ungaria-le-a-fost-retrasa-autorizatia-de-sarbatori-1-decembrie-la-teatrul-national-din-budapesta.html

Primele băcănii ale lui Dinu Patriciu, deschise în Republica Moldova la primăvară

Primele magazine din rețeaua Mic.ro, care aparține celui mai bogat om de afaceri din România, Dinu Patriciu, vor fi deshise și în Republica Moldova în primăvara anului viitor. Patriciu intenționează să deschidă în Basarabia 120 de magazine, atât fixe cât și mobile.

Magazinele Mic.ro se vor dezvolta pe conceptul de băcănie şi fiecare unitate va deservi 400 de familii. „Încercăm să dezvoltăm băcănii, cu băcani, băcănițe și ucenici, mici spații care să devina centrele unor comunități de 400 de familii", așa explică Patriciu conceptul magazinelor Mic.ro.

Totodată, Mic.ro mobile sunt niște băcănii pe roți care oferă produse pentru consum individual, stradal sau la locul de muncă, pentru cumparături de urgență.

În acest moment, reţeaua din România include 150 de magazine Mic.ro şi 40 de supermarketuri miniMax Discount. Potrivit lui Dinu Patriciu, până la finele lui 2011, numărul magazinelor mobile Mic.ro va fi de 2 mii de unități.

Investiția totală în întreaga rețea de magazine fixe și mobile va fi de peste 200 milioane de euro. Până acum, omul de afaceri a investit circa 30 milioane de euro, dar estimează că, la sfârșitul anului viitor, cifra de afaceri totală a întregului lanț Mic.ro va depăși 1,5 miliarde de euro.

Sursa: http://youthvoice.ro/economie/primele-bacanii-ale-lui-dinu-patriciu-deschise-in-republica-moldova-la-primavara/

Polonia este dispusă să găzduiască elemente ale scutului NATO antirachetă

După ce a subliniat că SUA rămân principalul aliat al Varşoviei, preşedintele polonez Bronislaw Komorwski a salutat ideea dezvoltării unui scut NATO şi a propus implantarea în Polonia a rachetelor interceptoare pe care administraţia Bush se gândea să le desfăşoare.

Păcăleală guvernamentală: Salariile nu cresc cu 15% în 2011

Proiectul legii salarizării prevede ca luna octombrie, când veniturile erau deja diminuate, să fie luată ca referinţă pentru majorările salariale de anul viitor. În aceste condiţii, deoarece se porneşte de la o bază mai mică, la care se adaugă inflaţia, creşterea reală este mult mai mică.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Google opens office in Romania

From November 2010, Google will have official presence in Romania. After launching over 10 localized consumer products for Romanian users and advertising products for businesses including AdWords and AdSense, Google is launching a business office in Bucharest with local team. Dan Bulucea will be the Head of the office.

"Google's aim is to provide the Romanian users, who are very active online, with more useful and innovative tools in local language, as well as help Romanian companies get online and develop their business using the Internet. Romania is a very interesting country for Google where we can see opportunities on both sides - consumer as well as business" said Dan Bulucea, Google's new Country Manager for Romania.

The Bucharest office headed by Dan Bulucea will be responsible for developing Google's presence and strategy in Romania, establishing business relationships with Romanian partners, educating local companies about the benefits of going online, direct advertising sales.

Google has been so far present in Romania with its consumer products for Romanian users including first of all Google.ro Search as well as Google Maps, Google Places, Google Apps, Google Translate, and many others.

EXCLUSIV. Romanii, epurati etnic de UDMR in Harghita. O noua decizie a CNCD impotriva CJ Harghita. DOCUMENTE

In luna februarie 2009 am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu faptul ca Consiliul Judetean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba (foto), urma sa organizeze, in data de 12 februarie 2009, un concurs pentru ocuparea postului de Director in cadrul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Harghita, directie aflata in subordinea Consiliului Judetean Harghita, concurs la care CJ Harghita a solicitat participantilor obligativitatea cunoasterii limbii maghiare.

Zilele trecute CNCD mi-a comunicat Hotararea nr. 347/23.06.2009 prin care aceasta institutie s-a pronuntat in acest caz. Astfel, pentru a doua oara in cazul CJ Harghita, CNCD a constat existenta unui tratament diferentia, discriminatoriu, indreptat impotriva romanilor din judetul Harghita.

Cncd - Cj Harghita Djep

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2010/11/exclusiv-o-noua-decizie-cncd-primarul.html

si http://tanasadan.blogspot.com/2010/11/exclusiv-decizie-cncd-primarul-din.html

http://tanasadan.blogspot.com/2009/01/borboly-csaba-si-tamas-sandor-au-hartie.html

http://tanasadan.blogspot.com/2009/01/presedintele-cj-harghita-borboly-csaba.html

http://www.gandul.info/politica/cncd-borboly-csaba-seful-c-j-harghita-a-discriminat-romani-3752985