Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 18 noiembrie 2010

Iredentism la nivel de stat. Românilor din Ungaria le-a fost retrasă autorizaţia de sărbători 1 decembrie la Teatrul Naţional din Budapesta!

Iredentism la nivel de stat. Românilor din Ungaria le-a fost retrasă autorizaţia de sărbători 1 decembrie la Teatrul Naţional din Budapesta!

Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera “o provocare” gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

Potrivit blogului maghiar, care citeaza MTI, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa.

1 Decembrie este Ziua nationala a Romaniei incepand din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutiune care consfintea unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania, in conditiile in care, pana la aceasta data, Transilvania se afla sub stapanirea Ungariei.

Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre “o provocare” din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapeste este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa.

sursa: Hotnews.ro

http://www.napocanews.ro/2010/11/iredentism-la-nivel-de-stat-romanilor-din-ungaria-le-a-fost-retrasa-autorizatia-de-sarbatori-1-decembrie-la-teatrul-national-din-budapesta.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu