Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

duminică, 29 mai 2011

Atacurile maghiare se întețesc cu sprijinul guvernului antinațional PDL-UDMR: Balczo Zoltan cere guvernului maghiar să sprijine material autonomie

Balczo Zoltan cere guvernului maghiar să sprijine material autonomia Ţinutului Secuiesc

Guvernul maghiar ar trebui convins să sprjine şi material, nu doar moral, autonomia Ţinutului Secuiesc, susţine vicepreşedintele Parlamentului Ungariei citat de MEDIAFAX.

Balczo Zoltan cere guvernului maghiar să sprijine material autonomia Ţinutului Secuiesc

Vicepreşedintele Parlamentului maghiar a participat sâmbătă la sărbătoarea secuiască din Ghindeni, judeţul Mureş. Balczo Zoltan reprezintă partidul de extremă dreaptă Jobbik. Declaraţia sa vine după ce, pe 15 martie, preşedintele Parlamentului ungar a declarat că Budapesta sprijină dorinţa de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Naţional Secuiesc este, citez, viitorul naţiei şi porunca lui Dumnezeu.

În urmă cu câteva zile, trei europarlamentari UDMR, în frunte cu vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo, au anunţat că vor să deschidă o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Evenimentul ar urma să aibă loc în 31 mai, în Parlamentul European. Episcopul Tokes Laszlo a fost de-a lungul vremii un susţinător declarat al obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc.

sâmbătă, 28 mai 2011

Ungurii il ataca pe primarul Apostu. Au făcut caricaturi cu edilul, care ţine o plăcuţă în mână pe care scrie “Bozgor”

Ungurii il ataca pe primarul Apostu. Au făcut caricaturi cu edilul, care ţine o plăcuţă în mână pe care scrie “Bozgor”

Ungurii şi-au propus să “boicoteze” Zilele Clujului şi au lansat pe facebook un apel care sună astfel: “Nu tăcea! Până la încheierea zilelor clujului, în fiecare zi împărtăşeşte-ţi părerea despre tevatura din jurul statuii lui Matei cu o persoană.”

Toate acestea se întâmplă în timp ce piaţa Unirii este unul dintre punctele centrale în care se vor desfăşura evenimente dedicate Zilelor Clujului.

Pe contul de facebook unde a fost postat anunţul apare şi o fotografie care seamănă izbitor cu edilul Municipiului, care are în mână o plăcuţă pe care scrie “în oglindă” – BOZGOR.

Potrivit informaţiilor de pe site pagina a fost creată de către Istvan Szakats, unul dintre iniţiatorii proiectului “Fabrica de Pensule” şi preşedintele Fundaţiei AltArt.

Sursa: http://www.napocanews.ro/2011/05/ungurii-il-ataca-pe-primarul-apostu-au-facut-caricaturi-cu-edilul-care-tine-o-placuta-in-mana-pe-care-scrie-bozgor.html

Consilierii UDMR sfidează Consiliul Judeţean Cluj

Consilierii UDMR sfidează Consiliul Judeţean Cluj

Membrii UDMR în Consiliul Judeţean Cluj, precum şi vicepreşedintele Emoke Fekete, au părăsit şedinţa de azi a consiliului, dorind astfel să protesteze împotriva amplasării citatului din Nicolae Iorga lângă statuia lui Matei Corvin.

Consilierul judeţean Vakar Istvan consideră că a fost încălcată brutal autorizaţia de construire a proiectului statuii lui Matei Corvin şi a spus că în acelaşi fel vor protesta şi consilierii locali ai UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca.

Nici încercarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Tişe, nici protestul celorlalţi consilieri judeţeni nu i-a îndupelcat pe membrii UDMR să rămână la şedinţă, cu toate că forul judeţean din care fac parte nu are nici o legătură cu problema plăcuţei şi a statuii lui Matei Corvin.

Protestul consilierilor judeţeni ai UDMR vine după ce zilele trecute primarul Sorin Apostu spunea că amplasarea plăcuţei plăcuţei respective s-a făcut legal.

În chestiune a intervenit şi Ministrul Culturii, Kelemen Hunor -preşedintele UDMR-, care a cerut îndepărtarea plăcuţei cu citatul lui Iorga, pe motiv că nu sunt respectate prevederile legale.

Pe plăcuţa amplasată lângă statuia lui Matei Corvin este inscripţionat citatul din Nicolae Iorga –„Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”-, plăcuţă care fusese amplastă pe monument în anul 1932.

Dan Ban

Sursa: http://www.napocanews.ro/2011/05/consilierii-udmr-sfideaza-consiliul-judetean.html

Tokes si UDMR exporta “Tinutul Secuiesc”. Extremistii maghiari anti-Romania si-au deschis “reprezentanta” la Bruxelles. SRI si SIE au adoptat pozitia

Tokes si UDMR exporta “Tinutul Secuiesc”. Extremistii maghiari anti-Romania si-au deschis “reprezentanta” la Bruxelles. SRI si SIE au adoptat pozitia opt labute. Statul roman tace si inghite



Revista Presei Ziare.ro: Scandalul Ţinutului Secuiesc, exportat la Bruxelles

Parlamentul European va avea, începând de marţi, o „reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc“, ca urmare a unei iniţiative a trei europarlamentari români, ajunşi la Bruxelles ca “independent”, in ce-l priveste pe Tokes Laszlo, si pe listele UDMR, in ce-i priveste pe Sogor Csaba şi Iuliu Winkler. Demersul celor trei a stârnit critici aprinse din partea partenerilor de guvernare ai UDMR, PDL şi UNPR, dar în mod surprinzător, nu a stârnit nicio reacţie din partea liderilor opoziţiei.

Iniţiatorii demersului, citaţi de MEDIAFAX, spun că biroul va reprezenta judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi că va avea ca scop promovarea oportunităţilor turistice şi de investiţii din zonă. Sogor Csaba recunoaşte însă că pe lângă lobby-ul economic, reprezentanţa va pleda şi pentru autonomie. Întrebat de ADEVĂRUL dacă reprezentanţa va face lobby şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a răspuns: „Bineînţeles, că va face… De ce să nu facă? E o practică europeană pe care noi nu trebuie să o aruncăm la gunoi. Dar să nu fie nimeni neliniştit, autonomia Ţinutului Secuiesc va fi votată tot în Parlamentul de la Bucureşti…”.

Demersul nu este văzut însă cu ochi buni de partenerii de guvernare ai UDMR, democrat-liberalii. „Nu mă feresc să calific un asemenea demers, dacă el se va concretiza, drept precedent periculos”, a declarat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Acesta precizează că se pot deschide la Bruxelles doar reprezentanţe ale unor unităţi administrativ-teritoriale din ţările membre. „Prin urmare, nu ar fi nici o problemă ca domnul Tokes Laszlo să deschidă reprezentanţe pentru unele judeţe din România, dar o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc este inadmisibilă şi intolerabilă”, a subliniat deputatul PDL.

Şi Vicepreşedintele Senatului României, Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, consideră acest demers „un afront adus democraţiei din România, României şi poporului român dar şi o provocare gratuită şi inutilă pentru UE care, fără îndoială, va fi obligată să nu recunoască statutul pretins de europarlamentarii români“, anunţă GÂNDUL. După câteva zile de linişte deplină şi Ministerul Afacerilor Externe a criticat, ieri, timid, această iniţiativă. Potrivit practicii la nivel UE, se arată într-un comunicat al MAE trimis AGERPRES, doar unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european.

Continuarea la Ziaristi Online sau Ziare.ro

Condeiul Ardelean: Udemeriştii, „marii” politicieni ai României

Autor:

Domnul Bela Marko şi-a dat arama pe faţă vituperând la adresa propunerii legislative ce a fost, recent, aprobată tacit de Camera Deputaţilor. Faptul că ei, udemeriştii, nu au fost atenţi demonstrează un fapt pe care mulţi români îl ştiu. Acest fapt, văzut cu uşurinţă de cei obişnuiţi să gândească la ceea ce văd, se numeşte şantaj politic de cea mai joasă speţă.
Mulţi politicieni şi mulţi comentatori, de-a lungul timpului, ne-au spart urechile şi ne-au jignit inteligenţa explicându-ne ce politicieni serioşi şi profesionişti sunt udemeriştii. Nimic mai fals! Ei nu sunt politicieni! UDMR nu e partid, e doar un tolerat pe scena politică românească, cum adevărat a glăsuit şi domnul Sebastian Lăzăroiu, credibilizând multele voci care afirmau acelaşi lucru de mulţi ani. Cum poţi să cataloghezi ca specialişti ai politicii aceşti simpatici care nu ştiu altceva decât să eludeze legile statului România, să le încalce cu nonşalanţă, să provoace românii cu insolenţă, să nege evidenţa cu argumente fabricate, neadevărate, mistificând istoria, promovând pe scena publică fascismul, iredentismul, şovinismul, luptând, fără conştiinţa necesară politicienilor, pentru a face rău propriului electorat pe care doresc să-l ghetoizeze, să-l închisteze doar în cunoaşterea unei limbi care nu a fost vorbită de bunicii şi străbunicii lor, deoarece marea lor majoritate au fost maghiarizaţi, ştiinţific am putea spune?! E evident că nu sunt buni specialişti politici, cum unii afirmă că ar fi. Dacă erau buni, nu aproba Camera Deputaţilor, tacit, legea care modifică Legea Educaţiei. Ei ar fi trebuit să vegheze. Dar nu au vegheat. Oare cu ce s-or fi ocupat? Poate cu organizarea de manifestări iredentiste? Poate de alte acţiuni anticonstituţionale? Poate de sifonarea fondurilor europene pentru mediu? Poate de rebrenduirea judeţelor Covasna şi Harghita? Poate mai ştim noi de ce?
În loc să-şi pună cenuşă în cap pentru indolenţa lor, ei acuză. O lege normală, în opinia lor este manifestarea ultranaţionalismului. Atât ştiu, să acuze românii, ei fiind perfecţi. Ei, uite că se adevereşte că Dumnezeu nu bate cu bota. El, Dumnezeul nostru, al tuturor, a dezvăluit, cum numai el ştie, adevărata faţă a udemeriştilor, prin eşecuri. Ratarea e în ograda lor şi pentru asta nu mai trebuie votaţi. Adevărul e că şi pentru multe altele nu mai trebuie votaţi, dacă minoritatea maghiară doreşte să ducă o viaţă normală. Aceşti „mari” politicieni o duc de râpă şi, din fericire, din ce în ce mai mulţi oameni realizează asta.
Ha! Ha! Ha! Hă! Hă! Hă! Să treacă tacit! E semn că începe să nu mai fie în ţară udemerişti? Ar fi bine şi pentru respectata, de noi toţi, minoritate maghiară.

Published in Condeiul Ardelean, 20 - 26 mai, Volume 2011, No. 217

Condeiul Ardelean: Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, despre paralizia autorităţilor în cazul batjocoririi României

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, despre paralizia autorităţilor în cazul batjocoririi României, pe faţă, de către extremistul Csibi Barna: „În judeţul Covasna, Poliţia manifestă o slugărnicie faţă de UDMR”


„În momentul de faţă, autorităţile Statului Român, în special Poliţia, manifestă o obedienţă, mai mult, chiar o slugărnicie faţă de formaţiunea politică UDMR; pur şi simplu, le este frică să acţioneze”, a declarat deputatul Horia Grama, preşedintele PSD Covasna, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna.Horia Grama Acuzaţia vine ca urmare a evenimentelor desfăşurate la începutul lunii mai, în municipiul reşedinţă de judeţ, cu ocazia Zilelor Sfântu-Gheorghe, când vestitul Csibi Barna, cel care l-a spânzurat, în urmă cu două luni, pe Avram Iancu la Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, comercializa nestingherit, la un stand din centrul localităţii, materiale şi obiecte cu caracter revizionist şi iredentist. Horia Grama s-a arătat indignat şi dezamăgit de atitudinea autorităţilor şi a Poliţiei Române, care nu sancţionează faptul că un individ ce face parte dintr-o grupare scoasă în afara legii în Ungaria se plimbă prin România fără vreo reţinere; ba mai mult, fotocomercializează materiale care incită şi pot duce la conflicte interetnice, fapte prevăzute de Codul Penal. „E curios cum autorităţile române nu se sesizează şi nu sancţionează faptul că acest individ face, totuşi, parte dintr-o grupare ce a fost interzisă în Ungaria, dar iată că în România îşi face de cap cum şi unde vrea el. Deşi au fost sesizate şi la Sfântu-Gheorghe Poliţia şi autorităţile, nu au făcut nimic. Sunt dezamăgit de atitudinea acestora. (…) În momentul de faţă, Poliţia nu e în stare nici măcar să acţioneze împotriva unui răufăcător dovedit pe toate posturile TV… Ce dovezi vor mai multe? Acest individ afişează tot felul de materiale care incită şi poate provoca conflicte interetnice. Nu înţeleg. E clar că obedienţa şi slugărnicia acestei instituţii faţă de UDMR a ajuns la cote maxime în judeţul Covasna”, a precizat liderul PSD Covasna.
Deputatul covăsnean consideră, de asemenea, că principalul vinovat de cele întâmplate este Consiliul Local Sfântu-Gheorghe, pentru că a atribuit acel stand în centrul municipiului extremistului Csibi Barna, care a comercializat produse incitatoare.

„Cum să mai aibă lumea încredere în ei, când nu sunt în stare să-şi păstreze sediul?!”

Un alt exemplu edificator în argumentarea şi întărirea acuzaţiilor făcute la adresa Poliţiei Române din judeţul Covasna este faptul că această instituţie, conform spuselor deputatului, şi-a manifestat intenţia de a ceda sediul nou, aflat încă în construcţie şi în care s-au investit, cu mari eforturi, peste un milion de euro, Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, pentru construirea de blocuri ANL. „Voi face o sesizare pe această temă la Comisia pentru Apărare din Camera Deputaţilor, să vedem cum poate să transforme acest sediu, din domeniul public al statului, în locuinţe ANL. De unde vor avea bani poliţiştii să înceapă construirea unui sediu nou, că se ştie că au fost scoşi din vechiul sediu şi funcţionează acum în sediul Jandarmeriei Covasna. Era o clădire necesară acestei instituţii, care are caracteristici pentru sediu de Poliţie, cu protecţie sporită împotriva cutremurelor. Să le fie ruşine! Blocurile ANL au alte standarde, alte costuri. Sunt nişte slugi care nu mişcă în front în faţa UDMR în momentul de faţă. Această instituţie ar trebui să-şi menţină nişte standarde de autoritate, cum să mai aibă lumea încredere în ei, când nu sunt în stare să-şi păstreze sediul?!”, a conchis Horia Grama.

Avocatul Sabin Calinic, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna


În altă ordine de idei, preşedintele social- democrat a menţionat faptul că PSD Covasna îl va susţine pe avocatul Sabin Calinic ca şi candidat al USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna. „Sabin Calinic are experienţa, pregătirea şi notorietatea necesare pentru a îndeplini această funcţie”, a motivat deputatul.faximil

Published in Condeiul Ardelean, 20 - 26 mai, Volume 2011, No. 217

miercuri, 25 mai 2011

Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram

Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram Iancu pangarit la Brasov



Ziaristi Online a relatat inca de la inceputul scandalului anti-romanesc provocat de unguri la Cluj asupra cenzurarii lui Nicolae Iorga de pe statuia lui Matei Corvinul de catre Kelemen Hunor si ai lui cat si despre protestele academicienilor clujeni urmate ulterior acestui act de mutilare a istoriei nationale.

Iata ca, dupa o oarecare ameliorarea a situatiei, prin compromisul instalarii unei placi explicative pe spatiul verde din fata statuii, ministrul ungur al Culturii şi totodata şeful UDMR, Kelemen Hunor, se arată revoltat de montarea plăcuţei de bronz la baza soclului statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, transmite NapocaNews. Intr-un comunicat remis presei acesta cere “indepartarea neintarziata” a textului marelui istoric roman Nicolae Iorga. Cititi comunicatul tupeist al Ministrului anti-Culturii romane:

“Grupul statuar Matei Corvin, o creatie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A și prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost inițial proiectată de artist. Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca și domnului primar Sorin Apostu, să îndepărteze neîntârziat acea inscripție, care se află în zona de protecție a monumentului și care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunitățile română și maghiară.”

Dupa cum informeaza Ziua de Cluj, luni, 23 mai 2011, in faţa monumentului din Piaţa Unirii, pe iarbă, a fost fost amplasată, fără un anunţ prealabil, o placuta din bronz (foto NapocaNews alaturat).

Iată ce scrie pe ea:

  • 1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: “Biruitor în războaie, invins numai la Baia de propriul său Neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită.”
  • 2010 – La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume Matthias Rex

O a doua plăcuţă fusese montată pe iarba în decembrie 2010 fiind inscripţionată în limbile română, maghiară, germană şi engleză:

  • Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Janos Fadrusz, inaugurată la 12 octombrie 1902

Subiectul plăcuţei îndepărtate de pe grupul statuar înainte de renovare a fost dezbătut pe ziuadecj.ro, fiind la baza unui sondaj la care au luat parte mii de cetăţeni din Ungaria, la initiativa partidului extremist Jobbik. Surse ZIUA de CLUJ susţin că autorităţile ar trebui să plătească pentru instalarea acestor plăcuţe cu altele cu KOLOZSVAR, la intrările în oraş.

UPDATE: Primaria Cluj-Napoca ii replica Ministrului Culturii printr-un contra-comunicat care, insa, la randul lui, contine grave dezinformari (semnalate mai jos de Ziaristi Online)

Continuarea la Ziaristi Online

Cine incita la ura interetnica: capul UDMR Kelemen Hunor continua razboiul impotriva lui Iorga si a istoriei Romaniei, la Cluj. Romanii protesteaza in

Cine incita la ura interetnica: capul UDMR Kelemen Hunor continua razboiul impotriva lui Iorga si a istoriei Romaniei, la Cluj. Romanii protesteaza in Tara Motilor. Boc sta surd si mut iar SRI adopta curajos pozitia patru labute


Dupa ce Primaria Cluj Napoca a incercat sa repare gestul provocator maghiar al cenzurarii marelui istoric roman Nicolae Iorga de pe soclul statui lui Matei Corvinul, instaland o noua placuta pe spatiul verde de langa monument, seful UDMR Kelemen Hunor a solicitat “indepartarea neintarziata” a acesteia. In urma explicatiilor Primariei, potrivit careia aceasta placuta a fost montata legal, Ministerul ungur al Culturii şi Patrimoniului “Naţional” revine agresiv cu un nou comunicat impotriva istoriei Romaniei. Cu o nota de incitare interetnica, Hunor, supranumit in UDMR “papusa de paie” a lui Marko Bela, precizează, într-un comunicat de presă, că pentru monumentul Matei Corvin din Cluj-Napoca a fost avizată “o singură plăcuţă explicativă” de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI). In acelasi timp, dupa un protest scris al academicienilor si universitarilor clujeni, numeroase organizatii ale romanilor cer imperios autoritatilor statului “roman” sa impuna legea in fata atacurilor extremistilor maghiari aflati la Guvernare.

Amos News prezinta “argumentele” Ministerului Culturii:

“1. În proiectul avizat de CNMI, pus la dispoziţia noastră de proiectant, proiect care are ca beneficiar Primăria municipiului Cluj Napoca, se prevede explicit că, după terminarea lucrărilor, în afara inscripţiei „MATHIAS REX” care urma să fie montată pe piedestal, se va aşeza o singură placă de bronz la baza grupului statuar, între bordură şi postament, cu inscripţia: „Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902”, inscripţia fiind repetată în limbile maghiară, germană şi engleză.

2. Mai mult, în adresa Direcţiei tehnice a Primăriei către SC CONCEFA Sibiu, adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, şi care poartă semnătura domnului primar Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuţă, cu textul enunţat în proiect, ceea ce dovedeşte că domnul primar cunoştea prevederile exprese ale proiectului.

3. Prin urmare, alegaţiile purtătorului de cuvânt al Primăriei nu au nicio bază. Montarea unei a doua plăcuţe în zona de protecţie a monumentului fără un aviz de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional este ilegală, în conformitate cu Legea 422/2001, iar solicitarea de a fi îndepărtată, adresată domnului primar Sorin Apostu, trebuie dusă la îndeplinire”.

Se ridica motii

In acelasi timp, numeroase organizatii romanesti reunite la Tebea, cer autoritatilor statului, de la MAI la SRI, printr-un Comunicat oficial, sa apere drepturilor romanilor, incalcate de o guvernare cu valente tradatoare la adresa intereselor nationale. De la placuta lui Nicolae Iorga, la Legea Educatiei anti-nationale si Legea Minoritatilor, care consfinteste autonomiile locale si teritoriale, si pana la provocarile “secuiului” Csibi Barna, romanii solicita responsabililor statului sa-si faca datoria, pentru Romania. Oare le va asculta cineva cererea? Sau tot ungurii incitatori la ura interetnica vor avea castig de cauza? Iata protestul organizatiilor romanesti din Tara Motilor si Harghita-Covasna:

Comunicat

1. Solicităm Senatului României să adopte legea care modifică articolele din Legea Educaţiei referitoare la învăţarea Istoriei şi Geografiei României în limba română, de către elevii din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale, asigurându-se astfel cadrul necesar învăţării limbii naţionale de către toţi cetăţenii României.

2. Solicităm Camerei Deputaţilor să nu adopte Legea statutului minorităţilor naţionale, act normativ care urmăreşte în fapt reglementarea drepturilor persoanelor ce aparţin minorităţilor etnice ca drepturi colective, teritorialitatea ca element fundamental al exercitării drepturilor colective, delegarea competenţelor autorităţii statului la nivel central şi local către organe alese pe criterii etnice.

3. Solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român să ia măsurile ce se impun pentru respectarea Constituţiei României şi combaterea tuturor manifestărilor neorevizioniste, a celor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, sau prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României, manifestări de genul celor comise de Csibi Barna, la Miercurea –Ciuc şi Sf. Gheorghe.

4. Subscriem la conţinutul memoriului adresat de prestigioşi oameni de ştiinţă şi cultură din Cluj-Napoca şi din ţară, prin care se cere repunerea pe soclul statuii regelui Matei Corvin, la terminarea lucrărilor de restaurare a monumentului, a plăcuţei cu textul lămuritor propus de Nicolae Iorga, în spiritul adevărului istoric.

Continuarea la Ziaristi Online

FOTO. Panou instalat de CJ Covasna in Sfantu Gheorghe, exclusiv in limba maghiara!

Acest panou, instalat de catre autoritatile publice locale la iesirea din municipiul Sfantu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, anunta un proiect al autoritatilor publice locale din Covasna, finantat din fonduri publice, cum altfel, de recrutare de husari. Desi e montat pe marginea unui drum national si de catre o autoritate publica locala, panoul are un mesaj exclusiv in limba maghiara. www.kvmt.ro este pagina web a CJ Covasna, desi nu pare!

vineri, 20 mai 2011

MANIFESTARE "MULTICULTURALA" IN VIZIUNEA UDMR. 100% cu unguri, 100% pentru unguri, 100% in limba maghiara!

MANIFESTARE "MULTICULTURALA" IN VIZIUNEA UDMR. Doar fondurile publice si tara in care are loc au legatura cu Romania. In rest, 100% cu unguri, 100% pentru unguri, 100% in limba maghiara!
Via dan tanasa:


Într-o telegramă confidenţială din 22 iulie 2005, oficialii ambasadei fac o radiografie amănunţită a liderilor maghiarilor din România. Partidul etnic al maghiarilor din România, UDMR, a participat la guvernare din 1996. Ambasada oferea Departamentului de Stat informaţii biografice despre mai mulţi etnici maghiari din interiorul şi exteriorul UDMR care au un impact asupra vieţii politice şi care apar în mod regulat în presă sau în rapoartele ambasadei.

Oficialii ambasadei împărţeau clasa politică etnică maghiară în două grupuri: moderaţii care abordează gradual mai multe drepturi etnice şi autonomie pentru etnicii unguri din România şi aşa numiţii "radicalii" care caută reforme mai rapide. Din 1993, moderaţii conduşi de Bela Marko au dominat politica UDMR şi şi-au atins ţintele printr-un dialog cooperant cu partidele şi liderii din România. Radicalii sunt împărţiţi în multe facţiuni în care sunt şi foşti membri UDMR nemulţumiţi de paşii grei în privinţa schimbării sau lipsa de şanse pentru tinerii membri. Unii caută de asemenea schimbări cum ar fi o autonomie aproape totală pentru secuii din regiunile din centrul Transilvaniei şi un sistem complet de segregare educaţională. Grupurile cheie de radicali includ: Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania - CNMT, Uniunea Civică Maghiară - UCM şi Consiliul Naţional Secuiesc - CNS. Ambasada oferă de asemenea informaţii biografice despre doi tineri tineri etnici maghiari şi doi lideri proeminenţi din Cluj-Napoca şi judeţul Maramureş.
Integral in Jurnalul National
Citeste aici telegrama oficialilor americana despre UDMR

FARA STEMA ROMANIEI pe actele emise de Consiliul Judetean Covasna! AUTONOMIE LOCALA marca UDMR!

FARA STEMA ROMANIEI pe actele emise de Consiliul Judetean Covasna! AUTONOMIE LOCALA marca UDMR!

CJ Covasna - document fara stema Romaniei mai 2011

Mircia Giurgiu, deputatul PDL care cere eliminarea predarii Istoriei si Geografiei in maghiara! Felicitari!

Mircia Giurgiu: “O să fiu de acord cu predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară atunci când şi românii care trăiesc în Ungaria vor învăţa în limba română”

Din expunerea de motive: “Constitutia – actul fundamental pe care se bazeaza intreaga legislatie romaneasca – statuteaza faptul ca Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. Totodata, in Constitutie se mai precizeaza ca in Romania limba oficiala este limba romana.
De aceea, in conditiile in care exista unitati de invatamant particulare in limba minoritatilor nationale, nu vedem sensul ca in scolile de stat Istoria si Geografia sa fie predate in limba materna a popoarelor conlocuitoare, mai ales ca acestea au posibilitatea de a studia in limba materna“.

Vezi AICI toate avatarurile Proiectului care, conform extremistului Marko Bela, “arunca in aer Coalitia”. Extraordinar!

Integral pe Roncea.ro

joi, 12 mai 2011

Ziua de Cluj: Universitari şi academicieni cer repunerea plăcuţei lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin

Mai mulţi academicieni şi universitari din Cluj şi din Iaşi au semnat o cerere înaintată Primăriei din Cluj-Napoca, în care cer repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin (foto) a textului istoricului Nicolae Iorga, demontat la începutul renovării grupului statuar şi care nu a mai fost montat după inaugurare.

"Acest text a făcut parte din chiar istoria monumentului şi a mentalului colectiv al Clujului", spun semnatarii cererii. Aceştia argumentează şi cu faptul că aplicarea pe soclu a textului a fost urmarea protestului intelectualităţii române clujene interbelice faţă de mesajul din 1902, în care steagul Moldovei a fost înclinat la picioarele statuii regelui Matei Corvin. "Solicităm Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca să întreprindă toate demersurile necesare, în limita atribuţiunilor legale şi cu responsabilitate faţă de memoria înaintaşilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. (...) Solicitarea noastră nu se vrea decât o punte de legătură, respect şi reciprocă preţuire între două culturi şi popoare, reprezentate atât de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvin.
Integral in Ziua de Cluj
preluat din blog dan tanasa

miercuri, 11 mai 2011

CondeiulArdelean.ro: Provocare neruşinată la Topliţa Română

Către Consiliul Local al Municipiului Topliţa


Asociaţia Culturală „Dr. Urmanczy Nandor” Egyesulet din Topliţa, se adresează consiliului local deoarece intenţionează să amplaseze în municipiul Topliţa o statuie (bust din bronz) a lui Dr. Urmanczy Nandor (1868- 1940), care s-a născut în Topliţa şi tot aici a fost înmormântat. Vă rugăm prin prezenta să identificaţi o locaţie în parcul central, unde să se poată fi amplasată această statuie.
Cu ce a contribuit pentru dezvoltarea Topliţei:
- A fost deputat timp de 16 ani (1902- 1918), într-o circumscripţie electorală unde majoritatea votanţilor erau de etnie română.
- Datorită lui în 1895 s-a înfiinţat primul ziar local, în anul 1896 între 2 martie şi 1 septembrie, pe un teren de-al lui, din banii lui, s-a construit prima şcoală de stat, şcoală care şi astăzi funcţionează în cartierul „Vale”.
- A donat bani pentru construcţia catedralei ortodoxe din localitate pentru care în 1903 a fost invitat la ceremonia de sfinţire unde a ţinut şi un discurs. Semnătura lui se poate verifica în cartea de onoare.
- În anul 1909 datorită intervenţiei lui s-a înfiinţat primul tribunal din localitate.
- Datorită intervenţiilor parlamentare personale s-a terminat calea ferată Deda- Gheorgheni în toamna anului 1909.
- În mai 1918 înfiinţează biroul de finanţe al localităţii Topliţa.
În noiembrie 1940 a fost decorat „Post Mortem” cu titlul de „Cetăţean de onoare” al Topliţei, document semnat de primarul Pattantyus A. Miklos şi de secretarul Ujfalvi Bela. Atât Urmanczy Nandor cât şi Miron Cristea erau din aceeaşi generaţie, amândoi au absolvit facultatea la Budapesta. Amândoi îşi iubeau poporul şi nu au făcut nimic pentru dezbinarea bunei înţelegeri a celor două naţiuni. Amplasarea unei statui cu Urmanczy ar fi o reconciliere istorică şi în Topliţa, între maghiari şi români, totodată un respect reciproc a valorilor, care constituie un exemplu în Europa. De asemenea parcul central al oraşului nostru este un spaţiu de memoriu comun al tuturor locuitorilor. În acest oraş sunt 71% români şi 25 % maghiari, prin urmare ar fi corect şi echitabil ca pe lângă cele trei statui care reprezintă trei personalităţi româneşti să fie aprobată amplasarea şi acestei statui, care reprezintă cel mai renumit Topliţean de etnie maghiară. Îngrijirea memoriei lui Urmanczy ar putea fi o atracţie culturală, turistică a oraşului nostru, care ar fi benefică pentru noi toţi.
De aceea noi vă cerem un acord de principiu pentru amplasarea acestei statui, iar în caz favorabil vom înainta cât mai repede planurile detailate ale statuii, care ca dimensiune vor fi identice cu celelalte trei statui.
Vă mulţumim.

Asociaţia „Culturală” „Urmanczy Nandor” nu se mai astâmpără!

Subscrisele organizaţii obşteşti constituite pentru promovarea culturii româneşti: Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, Asociaţia Radio „Ardealul”, Asociaţia Culturală „Glasul Călimanilor”, Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu”, toate având sediul în Topliţa, şi personalitate juridică, fiind înscrise în Registrul special al asociaţiilor şi societăţilor obşteşti de la Judecătoria Topliţa, luând cunoştinţă despre cererea Asociaţiei Culturale „Urmanczy Nandor” Egyesulet, cu sediul în Topliţa, privind aprobarea amplasării unui bust al lui Urmanczy Nandor în parcul central al oraşului, publicată pe internet pe site-ul „Topliţa info”, vă aducem la cunoştinţă următoarele: Urmanczy Nandor
Urmanczy Nandor (foto) (1868-1940), născut în Topliţa, a fost unul dintre marii proprietari ai pământului, pădurilor şi munţilor din zona Topliţei (alături de alţi magnaţi, precum Banffy, Kemeny, Bornemiza etc.), cei care au răpit pământul topliţenilor, devenind stăpâni pe ele, iar ţăranii români din Topliţa au fost aduşi în stare de iobăgie pe moşiile noilor proprietari (vezi „Topliţa la 1785” de David Prodan, Cluj, 1947).
Este adevărat că, între 1902 şi 1918, Urmanczy Nandor a fost deputat în parlamentul Ungariei, dar el nu a reprezentat acolo nicidecum interesele românilor transilvăneni din circumscripţia sa electorală, toţi iobagi, ci interesele marilor magnaţi unguri, grofi şi baroni, dornici de a-şi menţine starea social-economică şi politică pe care o aveau, precum şi interesele Ungariei de a-şi menţine stăpânirea asupra Transilvaniei, încorporată cu de-a sila în componenţa statului maghiar încă în 1867.
Nu cunoaştem dacă în 1895 a apărut vreun ziar la Topliţa. Cercetătoarea Sidonia Puiu de la Biblioteca Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, afirmă că primul ziar a apărut, la Topliţa, în 1911, „Marasheviz hirlap” (între 25 iunie 1911 şi 13 octombrie 1912), dar în care ştirile despre românii topliţeni au fost aproape inexistente (vezi Sidonia Puiu în Sangidava 1, pag. 461-463).
Informaţia privitoare la cea dintâi şcoală din Topliţa, datând din 1896, este corectă, clădirea şcolii fiind edificată pe un teren aparţinând familiei Urmanczy, care a ajutat lucrarea şi prin contribuţie bănească, alături de cea a cetăţenilor. Atenţie, însă! Terenul dat de Urmanczy Nandor era, de fapt, pământul ţăranilor din Topliţa, jefuit samavolnic de către familia Urmanczy. Iar această „binefacere” pentru românii topliţeni nu s-a făcut deloc dezinteresat, ba chiar era îndreptată împotriva lor. Prin şcoală, subvenţionată de statul maghiar, nu se urmărea altceva decât deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor transilvăneni, fiindcă întregul proces de învăţământ s-a desfăşurat doar în limba maghiară. Directorul-învăţător era ungur, Gart Tivadar, adus, probabil, de undeva din Ungaria, aşa cum s-a procedat şi în 1940 cu toate şcolile româneşti. Tocmai pentru a contracara acest proces, bisericile ortodoxă şi greco- catolică din Ardeal au înfiinţat şi susţinut şcolile confesionale, în care era permisă şi limba română.
Adevărat este şi faptul că, în 1903, fraţii Urmanczy Nandor şi Ieronimus au participat la sfinţirea bisericii-catedrală ortodoxă din Topliţa, semnăturile lor aflându- se pe Actul de sfinţire a bisericii, semnat cu acea ocazie de toţi invitaţii de onoare (Nu a existat o Carte de Onoare). Fraţii Urmanczy nu au fost invitaţi pentru că ar fi contribuit vreodată cu bani pentru construirea bisericii, ci pentru că erau reprezentanţii autorităţilor. Nu există niciun act care să dovedească vreo contribuţie bănească a acestora pentru biserică. Iar acestea există în original, fiind depuse într-o cutie metalică sudată, aşezată la baza crucii din turnul din dreapta. De altfel, tocmai lipsa fondurilor a făcut ca zidirea noii biserici să dureze 36 de ani, din 1867 până în 1903! Între 1871- 1896 nu s-a lucrat deloc. „Pentru a nu se mai amâna lucrările şi deci sfinţirea, Dr. Elie Miron Cristea, Dr. Octavian Popescu şi Dr. Teodor Zbârcea au pus la dispoziţia bisericii o importantă sumă de bani” (vezi „O călătorie cu Maica Domnului” de protos. Varahiil I. Jitaru, ediţie îngrijită şi completată de Ilie Şandru, Editura „Grai Românesc”, Miercurea- Ciuc, 2009, pag. 21).
Nu negăm nici faptul că Urmanczy Nandor, în calitatea sa de deputat la Budapesta, o fi avut vreun oarecare rol pozitiv în grăbirea construirii liniei ferate Deda- Gheorgheni, finalizată în 1909, dar sigur a făcut-o din interese proprii, el fiind unul dintre profitorii acestei lucrări, putând să transporte mai uşor şi mai repede produsele agricole şi silvice destinate comercializării. De altfel, această lucrare oricum era în curs de executare, tocmai pentru o mai uşoară legătură între „secuime” şi restul ţării, inclusiv cu capitala Budapesta.
Şi informaţia privitoare la înfiinţarea Judecătoriei din Topliţa, în 1909, este corectă, numai că scopul acesteia, ca organ represiv al dualismului austro-ungar, nu a fost în folosul românilor topliţeni, ci în folosul stăpânitorilor, spre a putea condamna pe cei care nu mai erau în stare să ducă la bun sfârşit nesfârşitele sarcini iobăgeşti, ori îndrăzneau să nu se supună acestora.
După cum cu acelaşi scop a luat fiinţă, în mai 1918, şi biroul financiar, prin care s-a urmărit colectarea mai uşoară a dărilor şi impozitelor pe care iobagii le aveau atât faţă de stăpânii lor, cât şi faţă de statul maghiar. După cum este adevărat că Urmanczy Nandor a făcut parte din aceeaşi generaţie cu cel care a fost întâiul Patriarh al României, Dr. Elie Miron Cristea, ambii fiind născuţi în acelaşi an: 1868. În rest, nu mai au nimic comun. Faptul că Elie Cristea a studiat la Budapesta nu reprezintă ceva deosebit. În acea vreme, sute de tineri români din Ardeal au studiat acolo, în capitala ţării ai cărei cetăţeni erau. Autorii cererii afirmă că „amândoi îşi iubeau poporul şi nu au făcut nimic pentru dezbinarea bunei înţelegeri între cele două naţiuni”. Ce bine ar fi fost dacă era aşa. Miron Cristea, ajuns Mitropolit primat al României şi membru în cel dintâi Senat, s-a adresat locuitorilor de etnie maghiară, ajunşi cetăţeni ai României: „Şi cred că tălmăcesc sentimentele românilor de pretutindeni şi în deosebi ale membrilor acestui înalt Corp legiuitor, când declar că să fie asiguraţi fraţii maghiari, că noi nu o să-i persecutăm nicicând şi dragostea lor către rasa maghiară, vom da respectul şi toleranţa cea mai mare faţă de credinţa lor, vom respecta datinile şi obiceiurile lor şi toate năzuinţele lor juste de înaintare, cu o singură condiţie: să se identifice cu interesele şi aspiraţiunile noastre”.
Oare a procedat vreodată aşa Urmanczy Nandor? „Moştenirea morală” la care se face referire, atât în adresa trimisă Consiliului Local Topliţa, cât şi în Statutul Asociaţiei „Culturale” „Urmanczy Nandor”, nu poate fi alta decât cea cuprinsă în cuvântarea sa din 1935, ca „fondator şi conducător al mişcării iredentiste şi revizioniste împotriva păcii de la Trianon” (inscripţie pe piatra de la mormânt): „Dacă ne vom relua ţara (Transilvania - n.n.) nemaghiarii (adică românii - n.n.) vor trebui să se readapteze stării de lucruri milenare. Şi ne punem garanţi că se vor acomoda în 24 de ore. (…) Slovacii, pan-slavii, valahii vor trebui să dispară de pe pământul maghiar”! (Corneliu Codarcea - „La litige Romano- hongrois”, Bucureşti, 1937, pag. 170, preluată şi de Costel Cristian Lazăr în „Românii din judeţul Ciuc în perioada interbelică”, Bucureşti, 2007, pag. 161). Asta da „bună convieţuire” în „spirit european”!
Nu punem în discuţie activitatea multilaterală a Patriarhului Miron Cristea, care a fost una imensă. Vom preciza doar că datorită eforturilor sale permanente, vreme de mai mulţi ani, o parte din munţii şi pădurile din jurul Topliţei au putut fi redate localităţii, împotriva manevrelor de tot felul a foştilor proprietari, care s-au împotrivit cu disperare finalizării reformei agrare din 1921.
Ne întrebăm: ce a făcut oare Urmanczy Nandor pentru Topliţa şi pentru românii topliţeni pentru ca el să merite un bust aşezat lângă cele trei mari personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti? El nu a făcut nimic altceva în calitate de stâlp al puterii dualiste, austro-ungare, decât să se întărească continuu starea de dependenţă a Transilvaniei, alipită cu forţa şi împotriva voinţei românilor transilvăneni, majoritari, la Ungaria; nu a făcut altceva decât să menţină şi să întărească starea de iobăgie în care se aflau românii topliţeni, care pe la jumătatea secolului al XIX-lea, formau marea majoritate a populaţiei satului. La recensământul din 1850, Topliţa avea o populaţie de 2.397 locuitori, din care 2.115 erau români şi 181 erau unguri! Toţi românii topliţeni se aflau în stare de iobăgie, din care o bună parte pe întinsele pământuri ale familiei Urmanczy, care deţinea 11.573 de iugăre (păduri întinse, păşuni alpine, fâneţe şi teren arabil). Împreună cu ceilalţi magnaţi unguri (Banffy şi Societatea de Plutărit din Reghin), aceştia deţineau 32.990 de iugăre, adică aproape toţi munţii şi toate pădurile din jurul Topliţei, în timp ce întreaga populaţie iobăgească avea doar 26.000 de iugăre!
În toată perioada de după 1918, până în 1940, Urmanzy Nandor a trăit la Budapesta, unde a desfăşurat o permanentă şi intensă activitate revizionistă şi iredentistă împotriva Statului Român, devenind, aşa cum am arătat, fondatorul mişcării iredentiste şi revizioniste împotriva păcii de la Trianon, un adevărat titlu de glorie, care a ţinut să-i fie înscris şi pe piatra funerară. S-a reîntors la Topliţa în 1940, odată cu „glorioasa armată horthystă” care a ocupat Ardealul de Nord, în urma Dictatului de la Viena, din 30 august.
Pe podul de peste Valea Topliţei, ocupanţii vremelnici ai Ardealului de Nord au fost primiţi cu flori şi cântece „patriotice”: „Pe podul de peste râul Topliţa din centru îi aştepta o poartă oficială pregătită cu o seară înainte de Siklodi Ferenc, Siklodi Antal, Siklodi Janos, Szep Jozsef şi Farro Ferenc. Casele şi vitrinele magazinelor din centru s-au umplut de steaguri roşu-alb-verde. (…) Militarii au fost întâmpinaţi în centru, unde primarul Pattantyus Abraham Miklos, secretarul Ujvarosi Bela şi Urmanczy Gizela au rostit saluturi de întâmpinare” (Czirjak Karoly - „Toploczatol Marashevizig avagy Marasheviz monografia, 2010, pag. 76). Primarul mai sus amintit este cel care, nu după multă vreme, în noiembrie 1940, i-a acordat, postmortem, lui Urmanczy Nandor titlul de „Cetăţean de onoare” al Topliţei. Pentru ce merite? Pentru „meritul” de a se fi reîntors „glorios” în Topliţa, unde dorea să-şi pună în practică „garanţia” rostită în 1935. Nu a mai apucat, fiindcă în octombrie 1940 şi-a dat obştescul sfârşit. Bătrânii din Topliţa, dintre care unii mai sunt în viaţă şi care l-au cunoscut direct, ne-au povestit că „pe Urmanczy Nandor l-a apucat damblaua de prea marea bucurie a venirii ungurilor din nou în Ardeal şi şi-a dat duhul la puţină vreme după ce el a revenit în Topliţa”.
Ce au făcut aceşti „eliberatori” ai Ardealului de Nord după revenirea în Topliţa? „După cedarea Ardealului de Nord din 1940, mai mulţi unguri, la îndemnul inginerului Molnar Francisc din comuna Topliţa, au mers la Cimitirul Eroilor şi au distrus locaşurile unde erau depuse osemintele ofiţerilor eroi, le-au spart plăcile, au aruncat osemintele. (…) Au profanat în mod îngrozitor toate osemintele depuse în cimitir, iar placa mare pe care era stema ţării, indivizii Simon Andrei, Pentz Leon şi Siklodi Janos au dus-o în comună şi au pus-o ca podea la grajdul vitelor, unde a fost găsită la cercetările făcute. Plăcile mai mici cu emblema ţării au fost îngropate în pământ, spunând românilor că au îngropat România pe veci. Au distrus tot cimitirul şi gardul din jurul acestui cimitir” (Arhivele Statului, Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Dosar 25 din 1945, fila 73).
Cităm şi dintr-un alt document referitor la familia Urmanczy: Procesul-verbal „dresat astăzi, 9 iunie 1945, în localul Organizaţiei Frontul Plugarilor, în faţa obştei satului Topliţa” (…) „Urmanczy a fost acela care în toamna anului 1940, cu ocazia venirii trupelor maghiare, în fruntea acestor trupe fiind fratele său, iredentistul Bandi, mare fascist, şi fiii lor, au ţinut o consfătuire într-o noapte de duminică şi în aceeaşi noapte, pe la orele trei, au fost ridicaţi toţi fruntaşii români şi duşi la jandarmii horthyşti, unde au fost bătuţi şi maltrataţi în modul cel mai barbar. Tot cei din familia lui au declarat că, în 24 de ore, nu mai vor să vadă în Topliţa opincă de valah. Tot ei sunt aceia care, împreună cu nepotul lor Savari, atunci când se adunau românii cu ordine de chemare pentru a fi trimişi în lagăre de muncă, cu săptămânile erau la dispoziţia lor, pentru a scoate rădăcinile sălciilor şi arborilor, desculţi şi flămânzi. În castelul lor se ţineau şedinţele secrete, după 23 august 1944, au fost ridicaţi preoţii sau arestaţi la casele lor. Tot acolo a fost instalat comandamentul suprem german şi, împreună cu ruda lor, Caiser Adolf, neamţ de origine, dădeau directive contra trupelor aliate. (…) Dumnealor au plecat cu avioanele germane cu o zi înaintea intrării trupelor aliate în Topliţa”.
Iată şi câteva fragmente din „Declaraţia locuitorilor comunei Topliţa”, aflată la pag. 98 din Dosarul reformei agrare din 1945, în Topliţa: „Subsemnaţii locuitori ai comunei Topliţa, judeţul Mureş, privitor la purtarea familiei Urmanczy Jeronim, Urmanczy Gizela, Silvicultura Ardeleană şi Szaba Ştefan, declarăm următoarele:
- Urmanczy Jeronim şi soţia sa, împreună cu fiii lor Ioan şi Jeronim, în tot timpul celor patru ani, 1940-1944, au avut o comportare duşmănoasă faţă de populaţia românească;
- Urmanczy Jeronim Sandor a fost conducătorul politic al plasei Topliţa şi în această calitate a propagat şi susţinut prin fapte şi prin viu grai alianţa germanohorthystă- fascistă;
- Şi-a reluat în posesie toate bunurile expropiate de Statul Român şi a deposedat instituţiile româneşti de pământurile cu care au fost împroprietărite!!! A luat parte activă la acţiunea de internare a românilor în lagăre. În această acţiune a fost secondat de soţia sa şi de fiii săi, Jeronim şi Ioan. (…) Szaba Ştefan nu a fost refugiat , dar în 1943 a fost iniţiatorul măsurii de evacuare a locuitorilor români din Ciobotani în casele cărora a cantonat apoi armata germană. Cu forţa a folosit apoi terenurile unor români din cătunul Zencani, purtarea sa nefiind deloc prietenoasă cu populaţia românească”.
Iată, deci, ce a însemnat familia grofilor Urmanczy pentru românii din Topliţa. Iar cel mai important membru al acesteia, Urmanczy Nandor, „cel mai renumit Topliţean de etnie maghiară”, cum îl numesc autorii cererii, fost deputat în parlamentul din Budapesta, duşman declarat al poporului român, preşedinte al societăţii iredentiste şi revizioniste pentru anularea Tratatului de la Trianon, este acum comemorat de către societatea „culturală” ce-i poartă numele. Ba mai mult, fără nicio neruşinare şi lipsă de bun simţ, se cere acum aşezarea unui bust al acestuia în parcul central al oraşului. Acest lucru nu ar constitui o „reconciliere istorică între românii şi maghiarii din Topliţa”, aşa cum susţin autorii cererii, ci un act de blasfemie faţă de cele trei mari personalităţi culturale ale poporului român, dar şi o batjocură la adresa populaţiei româneşti a Topliţei. Oare cum ar putea sta bustul lui Urmanczy Nandor lângă bustul Patriarhului Miron Cristea? De aceea, considerăm cererea preşedintelui Asociaţiei „Urmanczy Nandor” un act lipsit de bun simţ, de neruşinare şi lipsă elementară de respect faţă de întâiul Patriarh al României, dar şi faţă de populaţia românească a Topliţei.
Nu negăm faptul că „parcul central al oraşului nostru este un spaţiu de memorie comună a tuturor locuitorilor”, însă acest lucru nu presupune ca alături de busturile marilor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti să-şi găsească locul un individ care pentru toţi românii topliţeni nu reprezintă altceva decât superlativul odiosului împilator şi exploatator al vremurilor trecute. Pentru ce nu se propune ca în acest „spaţiu de memorie comună” să-şi găsească locul o personalitate a istoriei şi culturii maghiare care s-a născut în Topliţa, sau măcar în împrejurimi? De ce tocmai Urmanczy Nandor este socotit „cel mai renumit Topliţean”? Pentru că a fost un duşman nu numai al românilor topliţeni, ci al întregului popor român!? Unul dintre cei care au militat, de-a lungul vieţii, pentru „menţinerea stării de lucruri milenare”. Pentru astfel de himere militează acum cei ce doresc cu orice preţ păstrarea „memoriei morale” a lui Urmanczy Nandor.
Prin aceasta ţinem să precizăm că nu avem nimic de reproşat locuitorilor de etnie maghiară a oraşului, în marea lor majoritate oameni oneşti, cu care trăim în bună înţelegere şi respect reciproc. Deci, noi aici, în Topliţa, nu avem nimic de „reconciliat”. Acţiunile iredentiste şi revizioniste ale unora dintre cei ce se consideră a fi liderii acestora nu au nimic comun cu realitatea existentă de bună convieţuire şi înţelegere între românii şi ungurii topliţeni. Autorii unor astfel de acţiuni, care nu fac altceva decât să incite la neînţelegeri şi animozităţi, ar trebui să aibă în memorie cuvintele rostite de un primar de etnie maghiară al unei comune din judeţul Cluj, aşezat în această funcţie de către autorităţile de ocupaţie maghiare, în 1940. El i-a adunat pe toţi consătenii săi, români şi maghiari, şi le-a spus: „Dragii mei, noi suntem aici împreună de când ne ştim şi niciodată nu am avut nimic de împărţit, trăind mereu în bună înţelegere. Cei care au venit acum, vor sta, poate mai mult, poate mai puţin, şi vor pleca. Noi, însă, rămânem aici şi aşa cum am trăit până acum, aşa trebuie să trăim şi de acum încolo”.
De aceea îl întrebăm şi noi pe acest individ, Czirjak Karoly, preşedinte al unei societăţi care se numeşte „culturală”, când are de gând să se astâmpere, să-şi vadă de treburile sale de brutar, să nu „croiască” istoria după cum visează el că ar fi trebuit să fie, ci s-o accepte aşa cum a fost şi cum este, fiindcă istoria, ca orice ştiinţă, nu se scrie după ureche, nici după inspiraţie, visând la cai verzi pe pereţi, cum se spune. Iar dacă societatea pe care o conduce este cu adevărat culturală, de ce nu şi-a ales ca patron spiritual o personalitate a culturii maghiare, fiindcă sunt destule asemenea personalităţi, nu un individ care este în conştiinţa românilor transilvăneni în general, şi a celor topliţeni în special, un duşman înrăit al poporului român şi unul dintre cei care i-a adus la sapă de lemn şi nicidecum la o stare de normalitate şi de convieţuire paşnică, aşa cum se insinuează în cererea adresată Consiliului Local Topliţa.
Pentru toate acestea, cerem Consiliului Local Topliţa, în numele opiniei publice româneşti din oraş, să respingă această cerere, ea fiind o încercare de profanare a celor trei mari personalităţi ale culturii româneşti, precum şi un act de dispreţ şi sfidare a populaţiei româneşti care formează marea majoritate a locuitorilor municipiului Topliţa.

Fundaţia Culturală „Miron Cristea”

Asociaţia Radio „Ardealul”

Asociaţia Culturală „Glasul Călimanilor”

Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu”

Topliţa, 20 aprilie 2011

Published in Condeiul Ardelean, 6 - 12 mai, Volume 2011, No. 215

http://www.condeiulardelean.ro/articol/provocare-nerusinata-la-toplita-romana

Informatia Harghitei: Copii maghiari, premianţi ai unui concurs de limba română, în vizită la Muzeul Naţional Cotroceni

Elevii din Harghita şi Covasna, premianţi ai concursului de limbă română ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris'', au vizitat, sâmbătă, Muzeul Naţional Cotroceni.

Cei 34 de elevi provin de la şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară din cele două judeţe şi au primit, în dar, de la Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, pe lângă cărţi, şi o vizită de o zi în capitala României.
Copiii s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut la Muzeul Naţional Cotroceni, unde au avut la dispoziţie un ghid profesionist, mulţi dintre ei afirmând că s-au simţit ,,ca într-un basm''.
Dacă băieţilor le-a plăcut, cel mai mult, biblioteca sau salonul vânătoresc, fetele au fost încântate de sala de bal sau de dormitorul reginei Maria.
După vizitarea muzeului şi a bisericii, elevii au fost însoţiţi de consilierul prezidenţial Cătălin Buciumeanu în grădina de la Cotroceni, plimbarea începând pe ,,platoul papei'', cum este denumită grădina de sus a palatului, întrucât acolo s-a plimbat la vizita în România fostul suveran Pontif Ioan Paul al II-lea.
Concursul ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!'' a fost iniţiat, în urmă cu nouă ani, de profesoara de limba română Maria Sturzu, la prima ediţie participând doar câteva zeci de elevi din Ciucul de Jos, însă numărul lor a crescut de la an la an.
În 2011 au participat la competiţie peste 200 de elevi din Harghita şi Covasna, a căror limbă maternă este maghiara.
Profesorii spun că există un interes mare din partea elevilor pentru acest concurs, în condiţiile în care şansele lor de a participa la întreceri în limba română sunt reduse.
Partenerul tradiţional al întrecerii este Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, care, în ultimii ani, a oferit ca premii cărţi scrise de clasicii literaturii române şi universale.

LIA MATEI

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/mai1011.html

Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna, ii sprijina financiar, din FONDURI PUBLICE, pe Csibi Barna si "Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate"

EXCLUSIV TANASADAN.BLOGSPOT. UDMR-istul Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna, ii sprijina financiar, din FONDURI PUBLICE, pe Csibi Barna si "Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate" HVIM pentru organizarea unei noi editii a "Szekely Sziget"! Scopul manifestarii: indoctrinarea tinerilor maghiari cu visul Ungariei Mari si propaganda autonomista!

Potrivit Anexei 5 a hotararii Consiliului Judetean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor, nr. 70/2011, la pozitia 80, Asociatia Szent Laszlo Serege din Targu Secuiesc a primit de la CJ Covasna o finantare nerambursabila de 2000 RON, pentru „programul cultural” Szekely Sziget editia a 3-a din 2011, care urmeaza sa se desfasoare intre 24-25 iunie 2011, undeva langa Targu Secuiesc. Szent Laszlo Serege este asociatia tinerilor autonomisti de la "Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate" HVIM, iar cele doua editii ale festivalului Szekely Sziget din 2009 si 2010 au fost cadrul perfect pentru consum de droguri, betii, batai si – evident – actiuni extremiste si provocatoare.

Anexa Proiecte Cultural 2011

Foto care pot fi gasite usor pe internet despre ce fel de "program cultural" se organizeaza pe bani publici in prezenta lui Csibi Barna...

Csibi Barna, invitat de onoare la astfel de manifestari ale tinerilor maghiari
Afisul manifestarii din 2010. Sigla Primariei Targu Secuiesc apare pe afis

Ungaria Mare, bautura, muzica rock si droguri

Racz Karoly, primarul din Targu Secuiesc, unul dintre sponsori

Ungaria Mare, singurul scop al manifestarii


Scrisoare deschisa domnului comisar sef dr. Ioan Aron, seful IPJ Covasna. Care sunt articolele de lege care pedepsesc faptele unui individ ca C. Barna

Scrisoare Deschisa IPJ Covasna

PROPAGANDA IREDENTIST-SOVINA PE BANI PUBLICI. PLIANTE IMPARTITE DE CJ COVASNA: "Tinutul secuiesc este TARA de origine a painii de casa cu cartofi..."!

PROPAGANDA IREDENTIST-SOVINA PE BANI PUBLICI. PLIANTE IMPARTITE DE CJ COVASNA: "Tinutul secuiesc este TARA de origine a painii de casa cu cartofi..."!

RONCEA.RO: Seful IPJ Covasna: Csibi Barna nu poate fi sanctionat. Extremistul maghiar e liber sa vanda tricouri cu “Tinutul Secuiesc nu e Romania”

RONCEA.RO: Seful IPJ Covasna: Csibi Barna nu poate fi sanctionat. Extremistul maghiar e liber sa vanda tricouri cu “Tinutul Secuiesc nu e Romania”

RONCEA.RO: Seful IPJ Covasna: Csibi Barna nu poate fi sanctionat. Extremistul maghiar e liber sa vanda tricouri cu “Tinutul Secuiesc nu e Romania” sau Traian Basescu spanzurat. AUDIO

Un “joc de cuvinte” al sefuluiInspectoratului de Politie Judetean Covasna, dr Ioan Aron, reprodus de publicatia locala CovasnaMedia l-a propulsat pe aparatorul Legii din “secuime” in rand cu extremistul maghiar Csibi Barna. Citatul, sesizat de Dan Tanasa in articolul Csibi Barna a vândut la Zilele Sfântu-Gheorghe tricouri cu România fără Ardeal, este acesta: “În aceeaşi idee, Şeful IJP Covasna a explicat că legislaţia este destul de restrictivă în ceea ce priveşte posibilitatea de plasare ca legale sau ilegale anumite mesaje, în sensul că inscripţiile ”Ţinutul Secuiesc nu este România” pot fi considerate şi corecte, dacă luăm în considerare că avem şi Ţara Bârsei sau Ţara Făgăraşului.”

Pentru ca nu ne-a venit sa credem ca un oficial al statului roman poate sa faca o asemenea declaratie, l-am cautat pe seful IPJ Covasna, Ioan Aron (foto sus), pentru lamuririle de rigoare. Pe parcurs, ne-am intretinut si cu purtatorul de cuvant al Inspectoratului, subcomisar Buzsi Andrea, care ne-a indrumat cu amabilitate spre seful sau. In ce priveste citatul cu probleme, Ioan Aron afirma ca a fost vorba de “un joc de cuvinte”, “o gluma”, care nu trebuia prezentata ca declaratia sa oficiala si si-a luat angajamentul de a solicita publicatiei in cauza sa publice o dezmintire. Problema mai grava ramane insa activitatea extremista a lui Csibi Barna care, conform sefului IPJ Covasna, nu poate fi sanctionata sub nici o forma. Extremistul maghiar este liber sa faca propaganda antiromanesca si anticonstitutionala, sa comercializeze tricouri cu Romania ciuntita sau chiar cu Traian Basescu spanzurat. Aflati de ce si cum poate fi indreptata situatia in interviul realizat cu seful IPJ Covasna Ioan Aron de Victor Roncea, pentru Ziaristi Online.


duminică, 8 mai 2011

StiriCovasna.blogspot.com: ASOCIATIA "NOI ROMANII" condamna atitudinea primarului Antal Arpad, organizatorul "Zilelor Sfantu Gheorghe"

ASOCIATIA "NOI ROMANII" condamna atitudinea primarului Antal Arpad, organizatorul "Zilelor Sfantu Gheorghe", promotorul extremistilor


COMUNICAT DE PRESA

Csibi Barna si Miscarea Tinerilor din cele 64 de comitate (HVIM) au comercializat materiale de propaganda antiromaneasca si iredentist – sovina cu acordul primarului din Sfantu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad

Asociatia “NOI ROMANII” condamna cu fermitate gestul organizatorilor “Zilelor municipiului Sfantu Gheorghe” de a permite amplasarea de standuri decatre organizatii extremiste maghiare care expun materiale de propagandaantiromaneasca si iredentist – sovina. Chiar daca presa a furnizat informatii cu referire doar la standul liderului “Plutonului Secuiesc” Csibi Barna, datorita notorietatii acestuia, intre standurile amplasate la manifestare au putut fi observate si cele ale altor organizatii extremiste maghiare precum HVIM – Miscarea Tinerilor din cele 64 de comitate (n.n. ale Ungariei Mari – Miscare interzia in Slovacia, Serbia si alte state) – care expun in centrul municipiului Sfantu Gheorghe materiale cu acelasi mesaj iredentist si antiromanesc.

Prin autorizarea amplasarii acestora, prin multitudinea de drapele ale Ungariei arborate peste tot in municipiul Sfantu Gheorghe, prin faptul ca la multe standuri singura limba utilizata pe afisaje este maghiara, prin faptul ca pe toate publicatiile, afisele si banerele oficiale textele in limba romana au caractere mai mici si sunt amplasate sub textele in limba maghiară, nerespectandu-se reglementarile legale in vigoare, manifestarea de sarbatorire a 550 de ani de atestare documentara a municipiului Sfantu Gheorghe, care ar fi trebuit sa fie a tuturor locuitorilor indiferent de nationalitate sau etnie, s-a transformat intr-o manifestare de propaganda antiromaneasca, patronata de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si Partidul Civic Maghiar (PCM).

Solicitam filialelor tuturor partidelor romanesti din judetul Covasna si in special organizatiilor lor din municipiul Sfantu Gheorghe sa se delimiteze public de organizatori – Primaria Sfantu Gheorghe (condusa de UDMR-istul Antal Arpad) – si sa condamne componenta de propaganda antiromaneasca a acestei manifestari. Adresam aceasta solicitare in mod expres domnului Madalin Guruinanu, presedintele PNL Sfantu Gheorghe, reprezentantul roman in comitetul de organizare.

Asociatia “NOI ROMANII”, cu aceeasi fermitate, condamna totodata si tolerarea acestor nelegalitati si provocari antistatale de catre autoritatile statului din judetul Covasna – Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, si seful Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, comisar sef dr. Ioan Aron, care din lasitate sau complicitate nu au dispus nicio masura concreta pentru ca aceste ilegalitati să nu aibă loc.

Avand in vedere ca in repetate randuri prefectul Ervin Gyorgy si subprefectul Ionascu Valentin au dat dovada de complicitate, prin omisiunea de a-si indeplini sarcinile din fisa postului in cazul unor ilegalitati flagrante de acest tip si nu numai, solicitam Ministrului Administratiei si Internelor verificarea tuturor aspectelor la care am facut trimitere anterior si demiterea celor doi inalti functionari publici. Prin atitudinea sa actualul prefect promovează ura interetnică, nu o atenueaza asa cum ar fi normal.

Biroul de presa
08 mai 2011
Asociatia „NOI ROMÂNII”
Adresa de corespondenta: Str. Unirii, nr. 3,bl.9, sc.G, ap.10, oras Covasna, 525200, Judetul Covasna, tel.0743150500, e-mail: office@noiromanii.ro

Sursa: http://stiricovasna.blogspot.com/

vineri, 6 mai 2011

dan tanasa blog: Dat afara de ANAF, Barna comercializeaza, la Sf Gheorghe, cu acordul primarului UDMR Antal Arpad, tricouri cu Romania ciuntita

EXCLUSIV TANASADAN.BLOGSPOT. FOTO. Dat afara de ANAF, Csibi Barna comercializeaza, la Sfantu Gheorghe, cu acordul primarului UDMR Antal Arpad, tricouri cu harta Romaniei ciuntita!



Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) nu doar ca nu s-a dezis categoric de extremistul Csibi Barna, dar ii si ofera spatiul public pentru a se manifesta in continuare. Astfel, in aceste zile, Csibi Barna se afla la Sfantu Gheorghe, acolo unde in acest weekend se sarbatoresc zilele orasului, pentru a-si comercializa recuzita iredentist-sovina.
Tricoul cu mesaj iredentist "inventat" de extremistul Csibi Barna se vinde la liber sub ochii nepasatori ai autoritatilor statului la festivalul "Zilelor Sfantu Gheorghe - 550 de ani de atestare documentara".
Prezentat in premiara de extremistul Csibi Barna la Universitatea de Vara a maghiarimii organizata la Tusnad , tricoul cu mesaj iredentist se poate achizitiona fara probleme, pentru ca autoritatile statului dorm ca de obicei, de la una din tabarele din Sfantu Gheorghe careia Primaria i-a concesionat un spatiu in centrul municipiului cu ocazia Zilelor Sfantu Gheorghe.
Primaria condusa de UDMR-istul Antal Arpad nu a avut nicio problema sa concesioneze adeptilor lui Csibi Barna un spatiu in care sa promoveze iredentismul la o festivitate publica organizata de o autoitate publica din Romania. Nici institutiile statului, altele decat cele cu conducatori UDMR, nu se lasa mai prejos si se fac ca nu vad asemenea situatii pentru care intr-o tara normala taraba ar fi fost inchisa de indata, marfa iredentista confiscata si extremistii comercianti de ocazie saltati. Tot la fel au trecut cu vederea purtarea in prezenta presedintelui Basescu a aceluiasi tricou la Tusnad, de catre Csibi Barna. Ce s-a intamplat dupa aceea stim cu totii.

Foto: Csibi Barna, cu capul plecat, azi la Sfantu Gheorghe!