Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

miercuri, 11 mai 2011

Informatia Harghitei: Copii maghiari, premianţi ai unui concurs de limba română, în vizită la Muzeul Naţional Cotroceni

Elevii din Harghita şi Covasna, premianţi ai concursului de limbă română ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris'', au vizitat, sâmbătă, Muzeul Naţional Cotroceni.

Cei 34 de elevi provin de la şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară din cele două judeţe şi au primit, în dar, de la Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, pe lângă cărţi, şi o vizită de o zi în capitala României.
Copiii s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut la Muzeul Naţional Cotroceni, unde au avut la dispoziţie un ghid profesionist, mulţi dintre ei afirmând că s-au simţit ,,ca într-un basm''.
Dacă băieţilor le-a plăcut, cel mai mult, biblioteca sau salonul vânătoresc, fetele au fost încântate de sala de bal sau de dormitorul reginei Maria.
După vizitarea muzeului şi a bisericii, elevii au fost însoţiţi de consilierul prezidenţial Cătălin Buciumeanu în grădina de la Cotroceni, plimbarea începând pe ,,platoul papei'', cum este denumită grădina de sus a palatului, întrucât acolo s-a plimbat la vizita în România fostul suveran Pontif Ioan Paul al II-lea.
Concursul ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!'' a fost iniţiat, în urmă cu nouă ani, de profesoara de limba română Maria Sturzu, la prima ediţie participând doar câteva zeci de elevi din Ciucul de Jos, însă numărul lor a crescut de la an la an.
În 2011 au participat la competiţie peste 200 de elevi din Harghita şi Covasna, a căror limbă maternă este maghiara.
Profesorii spun că există un interes mare din partea elevilor pentru acest concurs, în condiţiile în care şansele lor de a participa la întreceri în limba română sunt reduse.
Partenerul tradiţional al întrecerii este Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, care, în ultimii ani, a oferit ca premii cărţi scrise de clasicii literaturii române şi universale.

LIA MATEI

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/mai1011.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu