Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

joi, 12 mai 2011

Ziua de Cluj: Universitari şi academicieni cer repunerea plăcuţei lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin

Mai mulţi academicieni şi universitari din Cluj şi din Iaşi au semnat o cerere înaintată Primăriei din Cluj-Napoca, în care cer repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin (foto) a textului istoricului Nicolae Iorga, demontat la începutul renovării grupului statuar şi care nu a mai fost montat după inaugurare.

"Acest text a făcut parte din chiar istoria monumentului şi a mentalului colectiv al Clujului", spun semnatarii cererii. Aceştia argumentează şi cu faptul că aplicarea pe soclu a textului a fost urmarea protestului intelectualităţii române clujene interbelice faţă de mesajul din 1902, în care steagul Moldovei a fost înclinat la picioarele statuii regelui Matei Corvin. "Solicităm Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca să întreprindă toate demersurile necesare, în limita atribuţiunilor legale şi cu responsabilitate faţă de memoria înaintaşilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. (...) Solicitarea noastră nu se vrea decât o punte de legătură, respect şi reciprocă preţuire între două culturi şi popoare, reprezentate atât de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvin.
Integral in Ziua de Cluj
preluat din blog dan tanasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu