Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

miercuri, 25 mai 2011

Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram

Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram Iancu pangarit la Brasov



Ziaristi Online a relatat inca de la inceputul scandalului anti-romanesc provocat de unguri la Cluj asupra cenzurarii lui Nicolae Iorga de pe statuia lui Matei Corvinul de catre Kelemen Hunor si ai lui cat si despre protestele academicienilor clujeni urmate ulterior acestui act de mutilare a istoriei nationale.

Iata ca, dupa o oarecare ameliorarea a situatiei, prin compromisul instalarii unei placi explicative pe spatiul verde din fata statuii, ministrul ungur al Culturii şi totodata şeful UDMR, Kelemen Hunor, se arată revoltat de montarea plăcuţei de bronz la baza soclului statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, transmite NapocaNews. Intr-un comunicat remis presei acesta cere “indepartarea neintarziata” a textului marelui istoric roman Nicolae Iorga. Cititi comunicatul tupeist al Ministrului anti-Culturii romane:

“Grupul statuar Matei Corvin, o creatie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A și prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost inițial proiectată de artist. Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca și domnului primar Sorin Apostu, să îndepărteze neîntârziat acea inscripție, care se află în zona de protecție a monumentului și care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunitățile română și maghiară.”

Dupa cum informeaza Ziua de Cluj, luni, 23 mai 2011, in faţa monumentului din Piaţa Unirii, pe iarbă, a fost fost amplasată, fără un anunţ prealabil, o placuta din bronz (foto NapocaNews alaturat).

Iată ce scrie pe ea:

  • 1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: “Biruitor în războaie, invins numai la Baia de propriul său Neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită.”
  • 2010 – La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume Matthias Rex

O a doua plăcuţă fusese montată pe iarba în decembrie 2010 fiind inscripţionată în limbile română, maghiară, germană şi engleză:

  • Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Janos Fadrusz, inaugurată la 12 octombrie 1902

Subiectul plăcuţei îndepărtate de pe grupul statuar înainte de renovare a fost dezbătut pe ziuadecj.ro, fiind la baza unui sondaj la care au luat parte mii de cetăţeni din Ungaria, la initiativa partidului extremist Jobbik. Surse ZIUA de CLUJ susţin că autorităţile ar trebui să plătească pentru instalarea acestor plăcuţe cu altele cu KOLOZSVAR, la intrările în oraş.

UPDATE: Primaria Cluj-Napoca ii replica Ministrului Culturii printr-un contra-comunicat care, insa, la randul lui, contine grave dezinformari (semnalate mai jos de Ziaristi Online)

Continuarea la Ziaristi Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu