Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

vineri, 21 mai 2010

Mircea Duşa: Odată cu intrarea în vigoare a Legii educaţiei, Ştefan cel Mare se va numi Nagy Istvan

Preşedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, acuză PD-L că ,,s-a vândut" UDMR şi susţine că, odată cu intrarea în vigoare a legii prin care disciplinele Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maghiară, ,,Ştefan cel Mare se va numi Nagy Istvan".

,,În ziua mitingului naţional de protest, când românii se luptă pentru apărarea drepturilor lor, partidul de guvernământ nu a găsit altceva mai bun de cuviinţă decât să se vândă pe el şi limba română UDMR, votând ca Istoria şi Geografia României să se înveţe în limba maghiară la şcolile cu predare în limba maternă. Aşa că, odată cu intrarea în vigoare a legii, Ştefan cel Mare se va numi Nagy Istvan", a declarat pentru Mediafax preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, care este şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Duşa a spus că şi-a exprimat indignarea în plenul Camerei, propunând, în mod ironic, ca şi disciplina limba română să fie predată tot în limba maghiară. ,,Sunt indignat şi am cerut în plen, cu ghilimelele de rigoare, ca şi limba română să se înveţe tot în limba maghiară, poate aşa consfinţim o realitate, pentru că în Harghita şi Covasna Limba română este predată de suplinitori care nu o cunosc nici ei".
Duşa a spus că ar fi fost bine ca, în spiritul convieţuirii paşnice dintre românii şi maghiarii din cele două judeţe, suplinitorii care predau disciplina Limba şi literatura română să se aplece mai mult asupra cunoaşterii acesteia, apreciind că un astfel de demers este în beneficiul copiilor etnicilor maghiari. ,,Cei care predau ar trebui să realizeze că limba română este limba statului în care trăiesc. Dacă nu o vor mai auzi nici la orele de Istoria şi Geografia României, iar la orele de română o învaţă greşit, copiilor maghiari li se reduc şansele de a o cunoaşte şi de a o vorbi corect".

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/articole.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu