67 de spitale s-au inchis ieri in baza Hotararii de Guvern 345 din 31 martie 2011 . Repet, din 31 martie, 2011.
Cum s-au inchis am vazut cu totii, siderati, privind imaginile filmate ale tuturor televiziunilor si citind reportajele cutremuratoare din presa scrisa si online.
Personal am avut senzatia unui exod, a unei evacuari fortate, determinata de o calamitate naturala sau de una nucleara. Nou-nascuti in incubatoare “zburau” pe scarile spitalelor, mame lauze, care abia se tarau, cu sondele si furtunele in mana, dezorientate si inspamaintate, asteptand nici ele nestiind ce, in curtile spitalelor, bolnavi operati, imobilizati in carucioare, scosi din saloane de brancardieri, batrani suferinzi, disperati si cocarjati, care spuneau, cu voce pierita, ca se duc acasa sa moara…
Asa s-a derulat ieri filmul apocalipitc al aplicarii in pratica a Hotararii de Guvern 345 din 31 martie 2011. Hotarare care a iesit de la tiparnita Monitorului Oficial abia pe 1 aprilie. Si care a creat haos pentru ca managerii de spitale nu aveau de unde sa stie, dinainte, care spitale vor ramne si care vor fi inchise, fiindca listele, cum bine stim, pana sa se adopte Hotararea de Guvern, s-au tot schimbat, ca pampersii, functie de lobby si interese poltitice.
Nu am avut ragazul necesar sa fac o analiza de detaliu pentru a vedea ce culoare poltica au localitatile in care s-a satabilit, intr-un final, ce spitale se inchid. Poate o veti face dumneavoastra.
Nu pot insa sa nu observ, cu mirare, cu mare si deosebita mirare, chiar cu stupoare, ca NICIUN SPITAL DIN JUDETELE COVASNA si HARGHITA nu se afla printre cele 67 de spitale din care bolnavii au fost scosi pe branci.
La fel cum, cu aceeasi stupoare, am luat cunostinta si de declaratia de ieri a ministrului Sanatatii, Cseke Attila, care recunoaste ca in multe spitale a fost haos, dar vina, spune acesta, este a managerilor, care au stiut din timp ca se inchid spitalele si nu au facut nimic.
Da, din timp , s-a stiut, teroretic, dar practic doar dupa ce a iesit de la tipar Hotararea de Guvern 345 din 31 martie. Adica pe 1 aprilie, domnule ministru Cseke! Iar haosul, oricat v-ati spala dumneavostra pe maini, ca Pilat din Pont, va apartine in totalitate, fiindca ar fi trebuit sa va implicati direct si sa coordonati in totalitatea acest proces delicat si dureros in asa fel incat el sa nu afecteze bolnavii si asa suferinzi si disperati ca nu se pot trata cum trebuie din cauza lipsei de bani si din cauza masurilor tot mai restrictive pe care le practicati cand vine vorba de sanatatea romanilor.
In numele acestora, domnule ministru Cseke, va cer demisia deindata! Dar stiu ca nu o sa lasati ciolanul gras din care mai aveti de ros, pentru ca, nu-i asa, domnule Cseke, n-ati ajuns inca la os , asa cum a ajuns cutitul, pentru romanii de a caror sanatate
nici in cot nu va doare!
Cele mai multe spitale se închid în judeţele Argeş şi Prahova, câte patru. La polul opus se află spitalele din judeţele Brăila, Covasna, Dolj, Harghita, Satu Mare, care rămân intacte.
Bebeluşii de la Spitalul Caritas au fost transferaţi la la spitalele Cantacuzino, Panait Sârbu şi Filantropia. Astăzi ultimii bolnavi sunt mutaţi în alte unităţi sanitare din Capitală.
“De două zile mutăm bolnavii în spitalele municipalităţii. Astăzi (ieri, vineri, n.r.) mai avem cam 60 de bolnavi, dintr-un total de 220 cât am avut la începutul săptămânii. Este vorba despre 35 de pacienţi netransportabili din secţia Medicală, cinci din Chirurgie şi cam 20 de copii“, a declarat pentru Adevarul directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, doctorul Marius Savu.
Vezi Lista spitalelor, pe judeţe la Ziaristi Online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu