Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Scandalos! Presa maghiară reclamă dreptul poporului secuiesc de a întemeia un stat independent!

Cotidianul de limbă maghiară HAROMSZEK: Poporului SECUIESC i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României! Ziua națională a României este o RUȘINE! PROPAGANDĂ NAȚIONALIST-ȘOVINĂ ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ÎN PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA

Dan Tănasă

Celor care încă mai au impresia că vina pentru recentele incidente de la echipele naționale de hochei o poartă de fapt doar vârsta celor implicați și că de fapt avem de-a face cu incidente minore, le pun la dispoziție traducerile din presa de limbă maghiară din România a unor articole în care este tratată Ziua Națională a României. Orice alt comentariu cred că este de prisos.
Putem sărbători la 1 decembrie?
Ziua de doliu
Au ce sărbători secuii? La această întrebare există un singur răspuns corect: nu au. Este inimaginabil ca în ziua respectivă un secui să sărbătorească benevol, nesilit de nimeni. Fie că recunoaştem sau nu, 1 decembrie reprezintă o zi de doliu pentru maghiarii din Transilvania!
Este o întrebare justă: pentru cine este sărbătoare această zi? Pot sărbători cei
care tocmai din cauza evenimentelor din 1918 nu pot avea o ţară-patrie, ci doar o ţară-stat? Poate sărbători poporul secuiesc care nu a fost întrebat dacă doreşte sau nu să trăiască sub dominaţie străină? Poate sărbători comunitatea căreia i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României, autoguvernarea teritorială?
Dacă democraţia română ar funcţiona în spiritul toleranţei, s-ar fi avut în vedere ca sărbătoarea naţională a României să fie o zi care îi leagă pe cei care trăiesc aici. Aş putea da ca exemplu războiul de eliberare din 1595, din Muntenia, război în care alături de cei 24.000 de secui şi 13.000 maghiari transilvăneni au luptat 8.000 de munteni şi 3.000 de moldoveni. Împreună au învins oastea condusă de paşa Sinan. Din păcate, pentru naţionaliştii români intoleranţi au fost mult mai importante umilirea şi desfiinţarea maghiarimii ajunse sub dominaţie română.
Justeţea hotărârilor adoptate la Alba Iulia
Având în vedere că hotărârea adoptată la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, care pronunţă ruperea Transilvaniei, a fost o decizie unilaterală, poate fi considerată inacceptabilă din punct de vedere juridic. Majoritatea populaţiei din Transilvania nu a avut reprezentanţă la această şedinţă. In această zi, majoritatea populaţiei, 57% din cetăţeni, nu au fost întrebaţi dacă doresc să trăiască în România. Doar referendumul organizat în baza principiului autodeterminării putea să ia o decizie justă în problema privind apartenenţa Transilvaniei.
Dat fiind faptul că raporturile etnice şi istorice nu dovedesc justeţea ruperii Transilvaniei, iar referendumul democratic nu a fost organizat, nu putem vorbi despre o voinţă a poporului, exprimată la Alba Iulia. La marea adunare au participat doar reprezentanţii românilor, ca urmare, declaraţia de la Alba Iulia nu prezintă niciun fel de importanţă.
Rădăcinile vociferării din Miercurea Ciuc
Este o obrăznicie ca pe teritoriul populat de maghiari majoritari al Pământului Secuiesc să fie organizată o zi de sărbătoare. Membrii Noii Drepte – susţinătorii spiritului Gărzii de Fier – au optat pentru oraşul Miercurea Ciuc pentru a fi locaţia vociferării lor de la 1 decembrie. Scopul prezenţei în acest oraş a hoardelor naţionaliste îl reprezintă intimidarea! Reprezentanţii formaţiunii urmăresc să-i descurajeze pe secuii care populează două judeţe şi jumătate să mai revendice dreptul la autoguvernarea teritorială.
Pe site-ul lor oficial, cei care spiritual reprezintă reîncarnările Gărzii de Fier, lansează un apel la adresa românilor cei mândri, să se adune la Miercurea Ciuc dacă s-au săturat de manifestările anticonstituţionale (separatiste) ale maghiarilor. Ca urmare, nu vor să strige de bucurie şi să-i mulţumească Mântuitorului pentru faptul că de 93 de ani încoace domină teritoriul Ungariei de Est. Ei nu se bucură pentru faptul că, în 1918, şi Pământul Secuiesc, teritoriu maghiar aproape în întregime, i-a fost integrat României! Ei sunt dirijaţi de ura oarbă, demonul şi spiritul intoleranţei. Ei pur şi simplu nu pot tolera existenţa Pământului Secuiesc, dorinţa poporului secui de a-şi trăi viaţa în autonomie pe pământul său natal.
Multe generaţii au fost conştientizate asupra teoriei continuităţii daco-romane. Se mai poate mira că propovăduitorii ideilor extremiste îi califică pe maghiari drept venetici? Probabil că dacă ar cunoaşte adevărul – potrivit căruia stabilirea strămoşilor lor în Transilvania, acolo unde şi-au găsit adăpost şi apărare, a durat câteva secole – ar fi mai toleranţi, mai înţelegători în recunoaşterea drepturilor comunitare ale maghiarimii.
Autodeterminarea maghiaro-secuiască
Cei care cunosc istoria secuimii, ştiu că acestui popor i s-ar fi cuvenit, încă în 1918, dreptul la întemeierea unui stat independent. Dreptul la autodeterminare i se cuvine fiecărui popor! Insă între anii 1918 şi 1920, marilor cuceritori de teritorii nu le păsa de destinul maghiarimii. In această situaţie şi-a dat seama secuimea că Transilvania, Pământul Secuiesc, ar putea fi invadate de români. A fost constituită Divizia Secuiască, iar oastea formată din 12.000 de soldaţi a pornit o luptă pentru apărarea patriei şi a încercat să reprime invazia română.
Secuii au încercat şi pe căi paşnice să profite de dreptul lor la autodeterminare. De exemplu, în cadrul marii adunări din 17 noiembrie 1918, delegaţii Consiliilor Naţionale Secuieşti au revendicat organizarea autonomiilor asigurate la nivelul raioanelor. In 22 decembrie 1918, la Cluj, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a convocat o Adunare Naţională, în cadrul căreia a fost revendicată, în baza dreptului la autodeterminare, asigurarea unităţii teritoriale a Ungariei.
Ceea ce trebuie evocat
Noi, secuii, avem ce rememora pe 1 decembrie. Trebuie să-i omagiem pe soldaţii secui eroi care la sfârşitul războiului mondial şi-au asumat apărarea patriei.
Putem rememora promisiunile neîndeplinite de la Alba Iulia.
In această zi, putem reflecta asupra faptului că nu numai predecesorii noştri au fost privaţi de dreptul la autodeterminarea colectivă, ci nici nouă nu ne este asigurat acest drept. Am putea reflecta şi asupra consecinţelor fărâmiţării Pământului Secuiesc.
In această zi trebuie să ne hotărâm că nu vom renunţa la patria secuiască, la autonomia teritorială ce poate fi înfăptuită în cadrul României!
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6455 din 30.11.2011, autor Kadar Gyula
Nu există scăpare
Cel puţin voi scăpa de defilările, parada militară, curgerea în valuri a culorilor roşu-galben-albastru, tricolorul, imnul din Bucureşti. Si totuşi, în astfel de momente, e mai bine să fim pe Pământul Secuiesc decât în jungla capitalei – astfel s-a exprimat oaspete nostru maghiar, originar din Târgu Mureş, care lucrează la Bucureşti şi a sosit la noi în ajunul sărbătorii naţionale române.
Şirul drapelelor arborate pe stâlpii de iluminat nu a fost pe placul lui, însă s-a bucurat foarte mult de faptul că la magazin i s-au adresat în limba maghiară, că a fost servit de chelner în limba maghiară – până la urmă s-a retras la odihnă cu sufletul împăcat, a luat totuşi o decizie bună, se poate sesiza diferenţa dintre Bucureşti şi Sfântu Gheorghe.
Dimineaţa însă a fost trezit brusc de urletele capetelor rase. Harghita şi Covasna, pământ românesc – strigau din toţi rărunchii membrii organizaţiei extremiste, care au defilat prin centrul oraşului. Nu poţi scăpa de ziua de 1 decembrie – a concluzionat el – însă trezirea poate ar fi fost mai plăcută la Bucureşti decât aici.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6456 din 02.12.2011, autor Farcadi Botond
In ziua bucuriei poliţiştilor români

La 1 decembrie nu am ieşit în Piaţa Libertăţii – de pe pământul meu natal, din oraşul meu natal, aş putea spune. Pentru mine, aceasta nu este piaţa libertăţii, însă este cea mai importantă piaţă în care mă simt acasă.

Pe internet a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe sărbătoarea naţională a românimii. Nu le pot lua ceea ce marile puteri europene i-au trântit României existente doar de la 1877 încoace.

La Sfântu Gheorghe şi pe întreg Pământul Secuiesc, în Maramureş şi Satu mare, la Oradea, la Cluj, de fapt peste tot, românii sărbătoresc cu violenţă. Nu suportă nici azi ideea că strămoşii lor au primit gratis această ţară cu care nici acum nu ştiu ce să facă.

Oraşul era părăsit. Am mers până la grupul statuar Mihai Viteazul, iar între timp mă gândeam că aş putea fi legitimat de oricare dintre zecile de poliţişti. Cine sunt, ce caut, chestii de genul ăsta. Si mă mai gândeam şi ce caută aici acest grup statuar nepotrivit din punct de vedere artistic şi istoric.

Plictisit de întreaga pseudo-sărbătoare cu care îşi pecetluiesc an de an Marea Românie încropită, am plecat spre casă.

Străzile erau pline de poliţişti. Ajuns la capătul străzii, la magazinul fără nici o inscripţie în limba maghiară, am privit înapoi şi am constatat că este Sărbătoarea Poliţiştilor Români! Oraşul este plin de poliţişti români puternici, tineri. Da, asta este sărbătoarea lor. Si a lor este fiecare zi atâta timp cât aici vor exista maghiari.

Poate că este o provocare ceea ce am citit în dimineaţa aceea pe internet: pentru că nu i-am gonit de aici pe maghiari, pentru că îi tolerăm, să nu creadă cumva că sunt acasă pe pământul nostru românesc strămoşesc!

Se găseşte oare vreun maghiar care să bată la uşa Bruxellesului, a Strassbourgului, şi să întrebe ce Europă este aceasta în care încolţeşte neofascismul pur?

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 235 din 06.12.2011, autor Czego Zoltan
Ruşini, nu sărbători
Cât timp vor trăi maghiari cinstiţi pe pământ, nu va putea fi dat uitării faptul că România, sărbătoreşte la 1 decembrie decizia de la Trianon, dezlipirea Transilvaniei, care nu a respectat niciodată convenţia de la Alba Iulia. Aceasta ar fi asigurat dreptul la autodeterminare. Ruşine statului, dar şi Occidentului, susţinătorilor acestei ticăloşii.

Nu şi-au amintit cât sânge de maghiar s-a vărsat pentru dăinuirea lor, ţinând piept invaziilor otomanilor, turcilor şi alungând cine ştie câte alte pericole la adresa lor. La 5 decembrie, maghiarimea îşi poate reaminti un alt moment ruşinos, perechea demnă a Trianonului, a Mohacsului – cu diferenţa că această umilinţă nu ne-a fost sortită de alţii, cu arma: partidele lui Gyurcsany şi Kuncze au învins în referendumul privind acordarea dublei cetăţenii, iar UDMR-iştii au ciocnit la Hotelul Kempinsky. Suntem sătui de ei! Intrebarea este ce se va întâmpla cu legea minorităţii la Bucureşti, cu universitatea de medicină de la Târgu Mureş, cu biserica ortodoxă de la Miercurea Nirajului, cu autonomia Pământului Secuiesc. Iar răspunsul este: obţinerea unor funcţii cât mai înalte într-un guvern care ne neagă până şi existenţa şi istoria. Poate fi desfiinţată, declarată nimicită o naţiune? Poate că nu.
Aşteptăm a treia posibilă cale, pe care să putem porni pentru binemeritata noastră dăinuire. Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6462 din 09.12.2011, autor Pal Mihaly

Sursa: http://www.vuvuzeaua.ro/scandalos-presa-maghiara-reclama-dreptul-poporului-Linksecuiesc-de-a-intemeia-un-stat-independent

Romanian YouthVoice.ro/English: King Mihai I of Romania blames Winston Churchill: „I cannot ever forgive Churchill, who threw us to the Russians”

re Neither Hitler nor Mussolini ever imagined that a young, inexperienced monarch could change the course of the Second World War with a coup. Or at least to shorten the carnage by six months, writes the Spaanish newpaper El Pais after visiting King Mihai (Michael) of Romania in his home in Switzerland.

“Officially, what I did was get Romania out of the war, in hope of avoiding bloodshed. Although I knew that the Germans would never accept that. In fact, they didn’t, as they bombed us the same day,” the king says.

But during the long years in exile, Mihai was always bothered by what he deems as treason of the West and especially of British leader Winston Churchill. “Romania and all countries east of Germany were abandoned at Yalta,” he said, recalling the February 1945 conference when Stalin, Roosevelt and Churchill re-divided Europe.

“I can of course understand why Churchill thought this was the only possible strategy, from the British point of view at least. But I cannot forgive him and accept it.”

The king does not forget that normal people were to pay the consecuences, “the same nations for which the Alies entered the war”, he continues. “And even though there was no oposition from any leader at Yalta against the re-divided Europe, it was Churchill that considered it as a natural solution and perfectly acceptable”.

More details about the interview: http://www.elpais.com/articulo/Revista/sabado/Comi/Hitler/era/estirado/frio/Mussolini/parecia/humano/elpepirsa/20111224elpepirsa_1/Tes

Source: http://www.youthvoice.ro/english/king-mihai-i-of-romania-blames-winston-churchill-i-cannot-ever-forgive-churchill-who-threw-us-to-the-russians/

miercuri, 28 decembrie 2011

Senatorul PDL Iulian Urban: Politicienii UDMR sunt vinovați pentru subdezvoltarea din Covasna și Harghita! Maghiarii din România sunt niște marionete

Senatorul PDL Iulian Urban: Politicienii UDMR sunt vinovați pentru subdezvoltarea din Covasna și Harghita! Maghiarii din România sunt niște marionete în mâna găștii UDMR din Parlamentul României!
re Senatorul PDL Iulian Urban ataca UDMR pe blogul sau:

Istvan Gereb, Molnar Akos si Antal Alfred (componenti ai echipei nationale de hochei a Romaniei Under 16) au fost suspendati pe termen nelimitat de catre Comisia de Etica a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, dupa ce l-au agresat in vestiar pe Cosmin Marinescu, in data de 1 decembrie, cu ocazia unui cantonament desfasurat la Miercurea Ciuc,informeaza Mediafax.

Problema este insa mult mai grava. Ceea ce nu inteleg etnicii maghiari e faptul ca sunt folositi de elemente politice din zona, care isi umplu buzunarele, in timp ce ei se agita in conditiile in care au primit cele mai multe drepturi pe care le poate obtine o minoritate in Romania. UDMR-ul a fost aproape in toate guvernarile, au primit pasapoarte unguresti, legi speciale etc... cine e de vina ca zona aia e subdezvoltata, daca nu tocmai politicienii de etnie maghiara care ii instiga ? In loc sa se ocupe de dezvoltare ei sunt preocupati de autonomia locala...

P.S.
Copii aia sunt un termomentru al mentalitatii din zona aia... Si nu arata bine deloc...

O mare vina ar trebui sa si-o asume UDMR-ul si celelalte entitati formate pe criterii etnice, care profita de sprijinul etnicilor unguri si in loc sa-i ajute sa se integreze baga zazanie ca sa-si asigure o masa disciplinata de votanti... Tot minoritatile au de pierdut...Ca dovada uite in ce stare de subdezvoltare sunt zonele respective !

Drama etnicilor maghiari din Romania este uriasa pentru ca au permis sa ajunga simple marionete in mana unei gasti de politicieni care isi fac veacul in Parlamentul Romaniei..ei practic copilaresc si devin maturi intr-o tara care sunt invatati de parinti inca de mici sa o urasca si sa o dispretuiasca..

Ajung la maturitate, multi dintre ei nici macar nu vorbesc bine romana, si au probleme de integrare, de ales scoala, .... Cand fac copii, la fel ii invata, ca Romania sucks si romanii la fel, si ca asta nu e tara lor, si ca in inima trebuie sa fie ungaria mare...

Cand se duc in Ungaria dupa facultate plini de entuziasm sa isi caute de lucru, ca vezi-doamne acolo e occident, se lovesc de discriminarea ungurilor adevarati, care ii numesc romani tigani si le spun ca Ungaria nu e tara lor...

Din punctul meu de vedere, ar trebui sa intelegem ca acesti oameni sunt chinuiti in interior, deoarece ei asa sunt educati de mici, de parinti de familii, nu este o alegere pe care o fac constient...si tot prin vorba buna sa ii facem sa se simta aici in Romania bineveniti, si sa inteleaga ca aici este si casa lor...

Cand a venit Horty a ucis romani si a facut epurare etnica, deci e clar ca sub conducere ungureasca nu poti sa fii roman, dar sub conducere romaneasca, poti sa fii ungur in Romania, sa ai facultati in limba ta, biserici, demonstratii impotriva romaniei, paziti de jandarmii, deci, Romania cred ca se poarta destul de ok cu aceasta minoritate...

Romania nu este o inchisoare pentru ei, au toate drepturile posibile si daca stam sa ne gandim acolo unde nu sunt majoritari nu o duc deloc rau. Sunt - multi dintre ei - oameni talentati si muncitori - dar izolarea din secuime le reduce drastic posibilitatile de afirmare iar in zona nu sunt investitii, e saracie si infrastructura e la pamant toacmai datorita izolarii si a temerii ca investitiile ar schimba structura etnica!!! Sunt exemple de mari sportivi - daca tot discutam de sport - care au depasit izolarea si au inregistrat performante mari pentru Romania, unii dintre ei sunt in Panteonul sportului romanesc: Selymes, Birtalan , Vastag , Ionalda Balas , Kati Szabo - cu totii sportivi uriasi.
La multi ani si un gand bun tuturor celor ce simt romaneste indiferent de etnie.


Preluare din http://www.youthvoice.ro/covasna/senatorul-pdl-iulian-urban-politicienii-udmr-sunt-vinovati-pentru-subdezvoltarea-din-covasna-i-harghita-maghiarii-din-romania-sunt-nite-marionete-in-mana-gatii-udmr-din-parlamentul-romaniei/

Felicitare de sărbători pe Facebook din partea europarlamentarului ROMÂN Sogor Csaba

Câtă nesimțire!....



Sursa: http://tanasadan.blogspot.com/2011/12/felicitare-de-sarbatori-pe-facebook-din.html

CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ obligă CNCD să se pronunțe în cazul caracterului discriminatoriu față de români al drapelului județului Harghita! NOI DOVEZ

CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ obligă CNCD să se pronunțe în cazul caracterului discriminatoriu față de români al drapelului județului Harghita! NOI DOVEZI ALE MINCIUNILOR PREȘEDINTELUI CNCD, ASZTALOS CSABA!

Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD
Curtea de Apel Targu Mures - Sectia Contencios Administrativ şi Fiscal a admis acțiunea reclamanților Fundația Culturală “Dr. Miron Cristea”, Asociația Radio “Ardealul” şi Asociația “Glasul Călimanilor” şi anulează în parte Hotărârea C.N.C.D. nr. 304/10.11.2010, pronunțând Sentința civilă nr. 177/20.09.2011. Curtea de Apel Târgu Mureş, prin Sentința civilă nr. 177/20.09.2011, a decis că Hotărârea C.N.C.D. nr. 304/10.11.2010 a fost adoptată cu încălcarea prevederilor O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Prin această hotărâre, C.N.C.D. a respins reclamațiile intervenienților Fundația Culturală “Dr. Miron Cristea”, Asociația Radio “Ardealul” şi Asociația “Glasul Călimanilor” privind
săvârşirea unor presupuse fapte de discriminare de către Consiliul Județean Harghita, prin aprobarea “drapelului secuiesc” ca drapel al județului Harghita, dând naştere astfel la un tratament diferențiat, discriminatoriu, față de cetățenii de naționalitate română din județul Harghita.

Instanța de judecată, prin Sentința civilă nr.304/10.11.2010 a anulat în parte Hotărârea C.N.C.D. nr. 177/20.09.2011, dispunând analizarea şi soluționarea de către C.N.C.D. a situației de la lit. c) din sesizare privind crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare şi ofensatoare față de comunitatea românească din județul Harghita prin arborarea “drapelului secuiesc”. Sentința civilă nr. 177/20.09.2011 a rămas definitivă şi irevocabilă prin nerecurarea sa de către pârâtul C.N.C.D.

Decizia Curtii de Apel Targu Mures precizeaza faptul ca ”admite acţiunea formulată de fundaţia Culturală Dr.Miron Cristea, Asociaţia Radio Ardealul, Asociaţia Glasul Călimanilor formulată în contradictoriu cu C.N.C.D. Anulează în parte Hotărârea CNCD nr.304/10.11.2010, dispune analizarea şi soluţionarea de către CNCD a situaţiei d ela litera "c" din sesizarea formulată de Fundaţia Culturală Dr.Miron Cristea, Asociaţia Radio Ardealul, Asociaţia Glasul Călimanilor şi menţine dispoziţiile din hotărârea atacată cu privire la H.C.J. Harghita nr.269/2009. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 20 septembrie 2011.”

Cele trei asociatii ale romanilor din judetul Harghita au intervenit la CNCD in dosarul care a fost constituit urmare sesizarii subsemnatului pe care am adresat-o CNCD la data de 19 ianuarie 2010.



PS: desi decizia Curtii de Apel Targu Mures a fost pronuntata inca din luna septembrie din cunostintele mele nimeni nu a facut public acest lucru (cu exceptia CNCD care a publicat-o intr-un buletin informativ), motiv pentru care am decis sa o postez aici.

Sursa: http://tanasadan.blogspot.com/2011/12/curtea-de-apel-targu-mures-obliga-cncd.html

miercuri, 21 decembrie 2011

DECLARAȚIE INACCEPTABILĂ. Şeful FEDERAȚIEI ROMÂNE DE LinkHOCHEI, UDMR-istul BARNA TANCZOS ia in băşcălie din România („ţara asta minunată")

DECLARAȚIE INACCEPTABILĂ. Şeful FEDERAȚIEI ROMÂNE DE LinkHOCHEI ameninţă că pleacă cu hocheiştii din România! UDMR-istul BARNA TANCZOS, de la trenul Nostalgia la educarea tinerilor in spirit șovin! SOLICIT DEMITEREA DE URGENȚĂ A IREDENTISTULUI DIN CONDUCEREA FRH!

Tamas Sandor, Marko Bela, Kelemen Hunor si Tanczos Barna
Cotidianul.ro a publicat in urma cu putin timp reactia pe care presedintele Federatiei Romane a Hochei, UDMR-istul Tanczos Barna, a avut-o in legatura cu declaratiile unui component al nationalei romane de hochei:


Demisia urgent
Şeful federaţiei ameninţă că pleacă cu hocheiştii din România

Declaraţie INADMISIBILĂ şi INACCEPTABILĂ a preşedintelui Federaţiei Române de Hochey pe gheaţă, Tanczos Barna. La postul de radio GSP, Tanczos Barna a cauţionat declaraţiile lui Tihamer Bencze, care a afirmat că
„Ţinutul Secuiesc a bătut Ungaria şi nu România". Mai mult, tot ce a mai spus preşedintelele FRHG la postul de radio GSP a fost de-a dreptul şocant, iar în orice altă ţară ar fi fost demis în secunda doi şi, mai mult ca sigur că i s-ar fi întocmit şi dosar penal.

Iată declaraţia de o gravitate maximă a şefului federaţiei: „Faptul că au cântat sau nu imnul Ungariei eu n-am văzut nici o înregistrare. În schimb, imnul Secuiesc se cîntă de 21 de ani în Covasna. Dacă în România se vrea, o să-i exludem pe toţi maghiarii din Harghita care joacă în echipa asta. O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată".

Funeriu şi Boc dorm în papuci

La două ore de la declaraţia dată de Tanczos Barna nu am înregistrat nicio reacţie de la ministrul Daniel Funeriu, cel care răspunde şi de sportul Românesc şi nici de la primul ministru Emil Boc.

În aşteptarea demiterii sau demisiei lui Barna, ne punem următoarea întrebare: dacă tot face băşcălie din România („ţara asta minunată"), de ce preferă să conducă un organism în această ţară şi de ce UDMR insistă să guverneze în această ţară.

PS: Dacă Tanczos Barna ar fi fost preşedintele federaţiei din Germania, Franţa, Slovacia, Slovenia sau altă ţară din UE, ar fi făcut o astfel de declaraţie!

Nota mea: Pentru cei care nu stiu cine este UDMR-istul Tanczos Barna, actualul Presedinte al Federatiei Romane de Hochei, imi permit sa le reamintesc cateva stiri din presa vremii:

'Nostalgia' Ungariei Mari,In pelerinaj prin Ardeal (Gardianul, 06.05.2008)

Iredentismul maghiar pare sa nu mai cunoasca limite. Aproximativ cinci sute de pelerini maghiari de la Budapesta vor sosi, la sfarsitul acestei saptamani, in Harghita, la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc, cu un tren special, tractat de o locomotiva de epoca, ce poarta 'in frunte' stema Ungariei Mari. Garnitura, care poarta numele 'Nostalgia', se va deplasa in localitatea Ghimes-Faget, din judetul Bacau, aproape de granita imperiului austro-ungar, mai cunoscuta sub denumirea 'granita celor 1.000 de ani'

Secretarul de stat din Ministerul Transportului al Romaniei, UDMR-istul Barna Tanczos, a anuntat deja ca va astepta personal trenul special in localitatea harghiteana Lazarea si ca va insoti pelerinii pana la Miercurea Ciuc, iar apoi la Ghimes Faget, unde o parte a calatorilor maghiari va participa la dezvelirea unei placi comemorative bilingve ridicata in amintirea inginerului maghiar Pfaff Ferenc (1851 - 1913), care a proiectat mai multe gari in Ungaria Mare, dar si cantonul din Ghimes Faget.

Acest exemplu al exceselor iredentiste vine la scurt timp dupa ce, inaintea sarbatorilor pascale, Electrica Transilvania Sud a remis clientilor din toata zona Ardealului facturi pe verso-ul carora se afla fotografia mai multor oua inrosite, dintre care cel din mijloc purta stema Ungariei Mari. Acest fapt a condus la declansarea unei anchete interne la Electrica, fiind verificat atat contractul incheiat cu firma de publicitate care a realizat 'capodopera', cat si persoanele din cadrul institutiei care se fac responsabile de avizarea acestor felicitari

Secretarul de stat din Ministerul Transportului al Romaniei, Barna Tanczos, va astepta trenul special in localitatea harghiteana Lazarea si va insoti pelerinii pana la Miercurea Ciuc, iar apoi la Ghimes Faget, unde, ca si o parte a pelerinilor maghiari, va participa la inaugurarea unei placi comemorative bilingve, ridicata in amintirea inginerului maghiar Pfaff Ferenc (1851-1913), care a proiectat mai multe gari in Ungaria Mare, dar si cantonul din Ghimes Faget.

Pentru prima data dupa 64 de ani, se pare ca o locomotiva ce poarta 'in frunte' stema Ungariei va traversa Transilvania in perioada 9 - 12 mai, tractand un tren special cu acei maghiari care vor sa participe la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc. Organizatorul 'excursiei' nostalgice este redactorul sef al magazinului cailor ferate maghiare 'Indohaz', Hamori Ferenc. Acesta a declarat in presa maghiara ca exista promisiuni din partea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane (SNCFR) ca o locomotiva maghiara sa poata tracta trenul special pana in Harghita cu ocazia Rusaliilor, cand la Sumuleu Ciuc are loc cel mai mare pelerinaj din Europa de Est. (Sursa: Newz.ro)

Pelerini din Ungaria au sosit in Harghita cu trenul Nostalgia (Agerpres, 12.05.2008)

Un numar de 400 de pelerini din Ungaria au sosit vineri seara in judetul Harghita cu un tren special, numit "Nostalgia", tractat de o locomotiva de epoca pe care se afla stema Ungariei, transmite ROMPRES.

Garnitura de tren, formata din opt vagoane, a pornit vineri din Budapesta si a intrat in Romania pe la Episcopia Bihorului. Ea este tractata de o locomotiva Nohab 017, de fabricatie suedeza si care a fost cumparata de Caile ferate ungare in 1930.

Prima oprire a trenului a fost vineri seara in localitatea Lazarea, din judetul Harghita, unde a fost asteptat de secretarul de stat in Ministerul Transportului, Tanczos Barna si de vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba.

Acestia le-au inmanat pelerinilor vederi cu imagini de la Sumuleu Ciuc, locul unde are loc pelerinajul de Rusalii. De asemenea, oaspetii maghiari au fost serviti cu turta dulce si cozonac secuiesc.

In gara s-au aflat si cateva zeci de localnici, curiosi sa vada garnitura de tren si sa-i intampine pe pelerini.

Credinciosii din Ungaria, unii dintre ei cu steagul tarii vecine in maini, s-au declarat incantati de tara noastra, despre care au spus ca este 'minunata', dar si de primirea care le-a fost facuta.

Tanczos Barna si Borboly Csaba au mers cu trenul pana la Siculeni, unde a avut ultima oprire si au stat de vorba cu oamenii.

Pelerinii au coborat in localitatile Racu, Carta, Sandominic sau Siculeni si au innoptat la localnici iar sambata dimineata au pornit, impreuna cu acestia, catre Sumuleu Ciuc unde va avea loc pelerinajul de Rusalii.

Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Tanczos Barna, a dorit sa inlature orice fel de speculatii legate de sosirea in Romania a acestui tren, precizand ca a da o alta tenta evenimentului, decat cea reala este o greseala.

'Este doar un tren care aduce pelerini la marea sarbatoare de Rusalii. Si este un lucru absolut normal ca in Uniunea Europeana sa circule trenuri, mai ales intre tari vecine, fara nicio alta complicatie. (Sursa: Ziare.com)


TUPEUL ȘI NESIMȚIREA FĂRĂ MARGINI AL ETNICILOR MAGHIARI DE LA ECHIPA NAȚIONALĂ DE HOCHEI CONTINUĂ!> "Nu România, ci Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria

TUPEUL ȘI NESIMȚIREA FĂRĂ MARGINI AL ETNICILOR MAGHIARI DE LA ECHIPA NAȚIONALĂ DE HOCHEI CONTINUĂ! GAZETA SPORTURILOR.RO: Declaraţie-şoc a celui mai bun hocheist din naţionala noastră: "Nu România, ci Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1"



de Istvan Deak


Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României dehochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc,Tihamer Becze (24 de ani), vorbeşte în presa maghiară, fără menajamente, despre scandalul imnului, cazul Marinescu şi tensiunea creată în ultimele săptămâni . "Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spune Becze.

"Spectatorii au aplaudat imnul României"
Golgheterul din acest an al naţionalei susţine că, pentru el, meciul cu Ungaria
nu a reprezentat ceva special. "Ne-am pregătit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Sîntem sportivi profesionişti şi vrem să cîştigăm fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat că jucăm cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. În contrast cu obiceiurile internaţionale din hochei, în care se intonează imnul doar la finalul partidei, şi doar cel al echipei cîştigătoare, organizatorii au decis să fie intonate ambele imnuri înainte de startul partidei şi după finalul partidei. Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cîntat şi noi împreună cu spectatorii. Apoi, aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cîntat Imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală. Nu ştiu de ce se face atîta caz, s-a întîmplat un lucru firesc, care se întîmplă de ani buni la noi”, a declarat Becze.

Integral pe GSP.ro
Preluare blog Dan Tanasa

Romanian YouthVoice.ro: Cine este instigatorul in Hochei? Tanczos Barna (secretar de stat): "O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată l

Cine este instigatorul in Hochei? Tanczos Barna (secretar de stat): "O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată"

re "Noi trebuie să apreciem rezultatele echipei naţionale după performanţele sportive, nu după cele de etnie, rasă şi-aşa mai departe. Toată lumea îi face nenorociţi pe cei din etnia maghiară, primesc mesaje că mai bine jucăm în Liga Z decît să avem unguri în echipă şi-aşa mai departe. Cei care n-ar simţi nimic pentru România şi pentru ţara natală ar pleca cum s-a mai întîmplat.

Cu chiu cu vai acum am reuşit să avem jucători care se bucură la golurile marcate pentru România, la fel ca şi publicul din Miercurea Ciuc, care se bucură pentru victoriile echipei naţionale de hochei.

Nu poţi obliga pe nimeni să se dea cu o etnie anume, sau să se decare român, ungur sau ţigan. Fiecare face ce simte. Că au cîntat sau nu imnul Ungariei eu n-am văzut pe nici o înregistrare. În schimb, imnul Secuiesc se cîntă de 21 de ani în Covasna.

Dacă în România se vrea, o să-i exludem pe toţi maghiarii din Harghita care joacă în echipa asta. O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată ", a precizat Barna la Radio GSP.

Boooc!
Mai ai minima demnitate sa il demiti pe acest individ din functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale?

Sursa: http://www.youthvoice.ro/sport/cine-este-instigatorul-in-hochei-tanczos-barna-secretar-de-stat-o-sa-plec-cu-toti-jucatorii-din-romania-ca-sa-fie-toata-lumea-multumita-si-sa-jucati-in-liga-h-incet-incet-o-sa-plece-toti-din-tara-asta-minunata-/

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Romanian Youth Voice.ro: sursele creșterii exporturilor României: telefonul, bujia și mașina

Telefonul mobil este cel mai bine vândut produs al României în primele opt luni ale acestui an, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Statistică, însă, de anul viitor fabrica de la Jucu de va închide ceea ce va anula acest trend al telefoanelor.

Telefoanele, în mare parte fabricate de Nokia, s-au vândut de 1,22 miliarde de euro, fiind urmate de bujii cu 1,09 miliarde de euro. Pe locul trei în topul produselor de export se află autovehicule diesel care s-au vândut de 921 milioane de euro.

În total, exporturile României la opt luni sunt de 29 de miliarde de euro, mai mult decât în primele nouă luni ale lui 2010 şi un record de după Revoluţie pentru această perioadă din an. România ocupă locul opt la avansul exporturilor din UE din 2011 cu un plus de 25% faţă de 2010.

La import, cele mai cumpărate produse sunt aceleaşi: ţiţei, medicamente, gaze, la fel ca în primele cinci luni ale anului. Ţiţeiul s-a importat de 2,2 miliarde de euro, în primele opt luni de peste două ori mai mult decât medicamentele – 1 miliard de euro în timp ce gaze s-au importat de 794 milioane de euro. Importurile de ţiţei aparţin, în cea mai mare parte, companiilor Rompetrol şi LukOil, care îl procesează în rafinăriile Petromidia şi Petrotel.
Totalul importurilor la opt luni este de 35 de miliarde de euro, mai mare cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai mare partener comercial al României continuă să fie Germania cu o valoare a schimburilor de 11,5 miliarde de euro dintre care exporturi de 5,6 miliarde de euro şi importuri de aproape 6 miliarde de euro. Locul doi este ocupat de Italia cu o valoare a schimburilor bilaterale de aproape 8 miliarde de euro dintre care 3,8 miliarde sunt exporturile noastre. Pe a treia poziţie se află Ungaria cu o valoare a schimburilor de 4,63 miliarde de euro. Balanţa comercială este defavorabilă României care reuşeşte să exporte de doar 1,63 miliarde de euro în timp ce importă de 3 miliarde de euro.
Alţi mari parteneri comerciali ai României mai sunt Franţa, Turcia ori China.

Detalii: http://youthvoice.ro/economie/

Gandul.info: Un jucător român de hochei, de la naţionala sub 16 ani, UMILIT de colegii lui de origine maghiară

ProSport a prezentat, astăzi, situaţia cu care s-a confruntat singurul jucător de origine română al naţionalei under-16 de hochei a României. Acesta a fost înjurat şi lovit de colegii săi de etnie maghiară, pentru că le-ar fi atras atenţia că şi ei sunt români.

Incidentul s-a petrecut chiar de 1 decembrie, la Miercurea Ciuc, unde naţionala under-16 se pregătea pentru participarea la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013, găzduit de ţara noastră.

Detalii: http://www.gandul.info/news/un-jucator-roman-de-hochei-de-la-nationala-sub-16-ani-umilit-de-colegii-lui-de-origine-maghiara-federatia-propune-excluderea-a-trei-jucatori-update-9059269

Tolerance.ro: Russian elections: the members of the European Parliament call for new free and fair elections

re After the US Secretary of State, Hillary Clinton voiced "serious concerns" about the parliamentary elections which took place in Russia, this week, the MEPs called for new free and fair elections and an immediate and full investigation of all reports of fraud and intimidation in the Russian elections held on 4 December, while welcoming demonstrations in Russia as an expression of the will of the people in a resolution passed on Wednesday.

"MEPs stress that the running of the election showed that Russia does not meet election standards as defined by the OSCE, and express deep concern about reports of fraud and the preliminary findings of the OSCE/ODIHR report on procedural violations, lack of media impartiality, harassment of independent monitors and lack of separation between party and state".

Details: http://tolerance.ro/news/russian-elections-the-members-of-the-european-parliament-call-for-new-free-and-fair-elections/

CatalinCornea.ro:Cu ce înlocuim punga de plastic?

Pungile de plastic sunt peste tot. În râuri, la ferestrele caselor sau chiar blocurilor, în copaci, în parcuri, pe văi sau plaje, pungile de plastic au devenit un fenomen dăunător denumit şi “poluarea albă”.

Efectele negative ale pungilor de plastic sunt multiple. Estimările arată că unei pungi de plastic îi trebuie între 20 şi 1000 de ani pentru a se degrada (în funcţie de grosimea acesteia), iar dacă eliminarea se face prin ardere, în timpul acestui proces pungile de plastic emit gaze extrem de toxice. Prin ardere, plasticul poluează aerul şi produce degradarea rapidă a solului.

Pungile de plastic sunt o prezenţa masivă în cadrul deşeurilor menajere din comunităţi dar totodată ele reprezintă şi un pericol pentru diferite specii animale care suferă din cauza înghiţirii lor sau a blocării între acestea. Balenele, pescăruşii şi broaştele ţestoase sunt printre vietăţile cele mai expuse morţii cauzate de pungile de plastic.

De asemenea, poluarea vizuală cauzată de pungile aruncate sau purtate de vânt este semnificativă. Pungile de plastic formează “bălti” în care se pot dezvolta microorganisme periculoase, inclusiv insecte ce pot transmite diferite boli, mai ales că pungile de plastic contribuie şi la înfundarea canalizării oraşelor.

Pentru producerea pungilor de plastic se utilizează în general polimeri de plastic ce provin din resurse non-regenerabile, doar o mică parte din pungile de plastic fiind colectate şi reciclate.

În România pungile de plastic umplu gropile de gunoi, stau aruncate pe strada sau în parcuri şi plutesc nestingherite pe cursurile de râu. Din calculele estimative, la ora actuală un român foloseşte în medie pe an circa 250 de pungi de plastic.

Soluţiile implementate în diferite state au avut ca scop descurajarea folosirii acestor tipuri de ambalaje. Prima măsură are în vedere simple campanii de conştientizare a consumatorilor asupra efectelor negative a pungilor de plastic asupra mediului. Din păcate aceste campanii înregistrează rezultate modeste în ceea ce priveşte renunţarea consumatorilor la astfel de ambalaje. O a doua măsură se refera la suprataxarea pungilor de plastic, fiind o măsură cu rezultate mai bune într-un timp mai scurt. A treia şi cea mai drastică măsură prevede interzicerea definitivă a pungilor de plastic.

Din păcate soluţia experimentată în România, ce a suprataxării împreună cu promovarea utilizării pungilor de hârtie nu poate produce efecte semnificative mai ales că pungile de hârtie sunt la rândul lor foarte poluante.
Ideea principală este că atunci când vorbim de poluarea mediului nu ne referim doar la biodegrabilitatea unui material cum ar fi de exemplu plasticul, ci şi la multe alte aspecte cu ar fi energia necesară pentru obţinerea acestuia, materiale de bază şi forţa de muncă şi alte activităţi care duc în mod direct sau indirect la poluarea mediului.

Aproape toată lumea se concentrează pe efectele negative ale pungii de plastic, majoritatea considerând că alternativa este punga de hârtie. GRESIT! Punga de hârtie este şi ea foarte poluantă.

Punga de hârtie ridică o problemă semnificativă în ceea ce priveşte consumul de energie şi resurse naturale. Practic se consumă de patru ori mai mută energie pentru producerea pungilor de hârtie decât a celor din plastic. Energia necesară obţinerii pungilor se măsoară în BTU (British Thermal Unit, BTU= cantitatea de energie termală necesară creşterii cu un grad Fahrenheit a unui font de apă). În cazul pungilor de plastic acest număr este 584 BTU, iar în cazul celor de hârtie este de 2511 BTU. Putem observa faptul că pentru obţinerea pungilor de plastic este nevoie de o cantitate mult mai mică de energie.

Desigur, majoritatea hârtiei este produsă din copaci, de aceea, impactul asupra calităţii aerului este enrorm. Pădurile, cele care absorb gazele cu efect de seră vor fi tăiate, iar apoi, pentru a se produce pungi se vor produce alte gaze cu efect de seră…
O altă problemă pe care o ridică producerea pungilor de hârtie este poluarea. Toate cercetările arată ca soluţiile chimice necesare pentru producerea pungilor de hârtie determină o poluare semnificativă atât a aerului cât şi a apei. Producţia de saci de hârtie determină cu 70% mai multă poluare a aerului şi de 50 de ori mai multă poluare a apei decât producţia de saci de plastic.
Pe de ală parte reciclarea hârtiei consumă cu 91% mai multă energie decât cea a plasticului. În cazul plasticului avem nevoie de 17 BTU, iar în cazul hârtiei avem nevoie de 1444 BTU.
De asemenea, majoritatea studiilor recente demonstrează ca procesul de degradare a hârtiei nu este substanţial mai rapid decât cel al plasticului, mai ales în groapa de gunoi în lipsa apei, luminii şi oxigenului, elemente necesare ale procesului de degradare.
În concluzie, putem observa că niciuna din cele două tipuri de pungi nu duce la o situaţie satisfăcătoare. Şi atunci ce am putea face în scopul protecţiei mediului, sănataţii oamenilor şi animalelor?

Soluţia reală este completa înlocuire a acestor pungi cu plase/pungi produse din materiale biodegradabile şi realizate prin procese de productie nepoluante (sau cu poluare redusă). În tot mai multe ţări se iau deja măsuri de interzicere a pungilor de plastic şi de înlocuire completă a acestora cu pungi din materiale biodegradabile: pungile de plastic biodegradabil (care conţin aditivi biodegradabili) sau pungile refolosibile din diverse materiale/produse cum ar fi faina de porumb, plasele din material textil (cânepa organică, bumbac, iuta etc).

Aşadar trebuie luate măsuri care într-un interval rezonabil de cel mult 1-2 ani să conducă la o schimbare de substanţă.

Sursa: http://catalincornea.ro/2011/12/18/cu-ce-inlocuim-punga-de-plastic/