Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

duminică, 12 iunie 2011

Sorin Apostu a primit cartonaş roşu de la maghiari

Sorin Apostu a primit cartonaş roşu de la maghiarie

Aproximativ 30 de tineri maghiari au organizat, sâmbătă seara, în Piaţa Avram Iancu, un flash mob prin care au dorit să-i atragă atenţia primarului Sorin Apostu asupra comunităţii maghiare.

Tinerii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional, când oficialităţile soseau la festivitatea de premiere a TIFF, şi au ridicat câte un cartonaş roşu pentru primarul Sorin Apostu.

Ei au purtat şi pancarte cu mesaje critice la adresa primarului.

Printre protestatari s-a numărat şi Gergely Balasz, preşedintele CNMT pe zonă.

Protestatarii doresc să-i atragă atenţia primarului Sorin Apostu că primăria clujeană „nu reprezintă doar acel segment de 79% din populaţia oraşului de etnie română, ci şi comunitatea maghiară din Cluj, care îşi foloseşte limba maternă în şcoli, pe afişe, în magazine, pe stradă ori acasă”.

Ei susţin că „recentele acţiuni anti-maghiare ale primarului, cât şi activitatea Primăriei Cluj sunt extrem de jignitoare faţă de comunitatea maghiară din Cluj”.

Printre acţiunile care i-au nemulţumit se numără demontarea tăbliţellor multilingve de la intrarea în oraş, plăcuţa cu citatul din Iorga de lângă statuia lu Matei Corvin şi faptul că grupul statuar ar fi fost folosit drept loc de joacă şi scenă improvizată de către spectatori, cu ocazia Zilelor Clujului.

O altă nemulţumire se referă la faptul că „singurul spectacol maghiar din cadrul Zilelor Clujului a fost întrerupt cu premeditare pentru sărbătorirea victoriei echipei clujene U Mobitelco” şi că doar ploaia a dus atunci la evitarea unui conflict interetnic.

Dan Ban

Sursa: http://www.napocanews.ro/2011/06/sorin-apostu-a-primit-cartonas-rosu-de-la-maghiari.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu