Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 7 iunie 2011

Nokia face senzaţie. Telefonul mobil depăşeşte bujia şi ajunge primul produs de export al României

Seturile de fişe de bujii care, de mulţi ani, erau pe primul loc în topul exporturilor au căzut pe 3. Pe locul 9 şi nou intrate în top sunt monitoarele LCD

GALERIE MULTIMEDIA

În topul produselor româneşti vândute în afara ţării s-a făcut, în acest an, o rocadă majoră. După ce ani de zile autovehiculele sau părţi ale autovehiculelor au purtat trena exporturilor începutul lui 2011 a făcut din telefonul mobilcel mai exportat produs al ţării. Faţă de anul trecut exportul de telefoane mobile aproape s-a dublat ajungând la 300 de milioane de euro, în primele două luni ale anului, ultima perioadă pentru care Institutul de Statistică are date diseminate. Această evoluţie bună poate fi pusă pe seama producţiei sporite de la fabrica Nokia de la Jucu, Cluj fără a pierde din vedere vânzările de celulare care sunt doar asamblate în România din componente importate.

Cele mai importante pieţe de export pentru celularele româneşti sunt Ungaria, Rusia şi Emiratele Arabe Unite.


Seturile de fişe de bujiicare, până anul trecut, erau, constant, pe primul loc la exporturi au căzut pe locul trei cu o valoare vândută de 265 de milioane de euro. Chiar şi aşa exporturile de seturi de fişe au crescut cu mult faţă de cei 211 milioane de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest produs este cumpărat, în principal, de Germania, Anglia şi Ungaria.

Pe locul doi la exporturi, cu o valoare de 267 de milioane de euro, găsim autovehiculele, în mare parte Dacia, care s-au vândut cu 120 de milioane de euro mai mult decât ianuarie-februarie 2010.

Printre cele mai exportate 10 produse în prima parte a acestui an se mai numără benzinele, deşeurile metalice ori anvelopele. Nou intrate în top sunt monitoarele LCD. Acestea s-au exportat de 94 de milioane de euro către ţări precum Olanda, Slovacia ori Italia.

Totalul exporturilor din primele două luni ale anului a fost de 6,93 miliarde de euro. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, exportam de doar 4,87 miliarde de euro.

Sursa: http://www.money.ro/nokia-face-senzatie--telefonul-mobil-depaseste-bujia-si-ajunge-primul-produs-de-export-al-romaniei_966406.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu