Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

luni, 20 septembrie 2010

TIGANII au mai multa demnitate decat ministrul Vasile Blaga si sefii IJP si IJJ Harghita!

Organizaţiile romilor cer excluderea din UDMR a primarului din Miercurea Ciuc

Mai multe ONG-uri dedicate drepturilor romilor au transmis astăzi o scrisoare deschisă autorităţilor în semn de prostest faţă de evenimentele de comemorare a dictatorului Miklos Horthy, ce au avut loc la Miercurea Ciuc, pe 11 septembrie.
Reacţia vine după ce ieri, prin intermediul Evz.ro, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România şi-a exprimat „consternarea faţă de evenimente”.

Reţeaua Naţională a Tinerilor Romi, organizaţia Policy Center for Roma and Minorities şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” cer în scrisoarea deschisă „sancţionarea administrativă şi demiterea conducerii autorităţilor publice locale care au autorizat, în mod ilegal, manifestările(...), analizarea legalităţii organizării în spaţiul public a manifestărilor extremiste de către organizaţia “Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" şi scoaterea acesteia în afara legii,(...)excluderea din Uniunea Democratică a Maghiarilor (UDMR) din România a domnului Robert Raduly, primarul oraşului Miercurea Ciuc”, precum şi „condamnarea publică” a acţiunilor de către preşedintele UDMR, Marko Bella.

Documentul este adresat preşedintelui Traian Băsescu, vicepremierului Marko Bela, miniştrilor de Interne şi al Apărării dar şi procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Scrisoarea menţionează că „sub guvernarea de extremă dreaptă a lui Miklos Horthy, autorităţile maghiare din Ungaria şi Transilvania de Nord au fost responsabile de ghetoizarea, deportarea şi aplicarea soluţiei finale pentru populaţia evreiască şi romă şi de acţiuni xenofobe care au avut ca victime populaţia românească din Transilvania de Nord”. Protestatarii fac trimitere la Legea 107 din 27 aprilie 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, care interzice organizaţile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Integral in Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu