Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

luni, 28 februarie 2011

Masa rotunda la Zlot: Romanii din Timoc se organizeaza in vederea recensamantului

Masa rotunda la Zlot: Romanii din Timoc se organizeaza in vederea recensamantuluiIn cadrul „Zilelor Culturii Rumanesti de la Zlot", sămbătă 26 februarie, a avut loc masa rotundă care a reunit organizatii romanesti membre ale Forumului Romanilor din Serbia dar si altele si unde temele principale au fost pastrarea identitatii rumânilor din Serbia de Răsarit şi pregatirea recensamantului, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

La masa rotundă, pe lânga organizatorii, „Ariadnae Filum" asociatia pentru cultura romanilor/vlahilor din Bor si „Primovara" asociatia culturala romaneasca din Zlot, la dezbatere au mai participat reprezentanţii Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, Asociatiei pentru cultura romanilor „Puntea Neamului" din Belgrad, Centrului informativ cultural din Brestovac, Forumul pentru cultura rumanilor-Bor, Asociatiei pentru cultura rumanilor Dunarea –Cladovo, Initiativa culturala rumanesca- Petrovac si Protopopul Protopopiatului Dacia Ripensis, Boian Alecsandrovic, insotit de parintele Ionut Mitu de la Parohia Malainita.

In cadrul dezbaterii participanţii la masa rotundă au subliniat situatia grea a Comunitatii rumânesti din Serbia de Răsarit si faptul ca nu exista nici-un fel de colaborare cu instituţiile statului sarb care ar trebuie să protejeze si sa ajute organizaţiilor rumaneşti.

Masa rotunda la Zlot: Romanii din Timoc se organizeaza in vederea recensamantului
S-au adus acuzaţii grele la adresa partidelor politice care sunt la guvernare, Partidul Democrat şi Partidul Socialist, care prin membrii lor au preluat conducerea Consiliului Naţional al Rumânilor.

Asociatiile romanesti prezente la dezbatere au declarat ca cei care conduc Consiliul National nu lucrează în interesul rumânilor, iar prin decizia din noiembrie când a fost eliminata limba română din statutul Consiliului, limba sarba fiind acum in statut ca limba oficiala, se urmareste asimilarea rapidă a rumânilor din Timoc.

Având în vedere că în campania pentru alegerea Consiliului au fost multe neregularităţi (anchetarea rumânilor care s-au înscris pe listele electorale pentru Consiliul de către poliţie si procuratura , înspaimăntarea românilor de catre membrii partidului democrat şi socialist...) si faptul ca acesta a eliminat limba romana ca limba a romanilor din Timoc, se poate spune ca intreaga conducere a Consiliului a pierdut credibilitatea la rumânii din Serbia.

Pentru recensamătul care se va desfăşura în octombrie toate organizaţiile s-au angajat că vor lua parte la campania de informare şi încurajare a rumânilor de a se declara rumâni/români. Iar prin activitatile care au avut loc in aceasta saptamana la Zlot, se poate spune chiar ca această campanie a inceput deja.

Seara romaneasca la Zlot
Dupa dezbatere a fost organizata „Sara Rumaneasca" in Caminul cultural din Zlot, cu muzica şi căntecele tradiţionale rumâneşti la care au participat peste trei sute de rumâni.

Cina festiva a inceput a cu rugaciune si binecuvantarea din partea parintelelui Boian Alecsandrovici, romanii din Zlot, ascultand pentru prima data rugaciunea spusa in limba romana.

"Şâzâtoare" la romanii din Zlot

Cu doua zile in urma, tot in cadrul "Zilelor Culturii Rumanesti" de la Zlot, a avut lor "Şâzâtoare", obicei la care sa adunat femeile din sat să arate mestesuguri traditionale , sau cum se zice la românii timoceni "Lucruri din mâni".

Femeile au tors la lână, au împletit. In acelaş timp barbaţi au aratat în practica jocuri din tinereţe şi copilaria lor "Plecerca, tunu". Seara bătrânii au povestit cum a fost odata si cum se tinea traditia pe vremea lor, iar unii tinerii romani din Zlot au participat pentru prima dată la"Şâzâtoare".

Sazatoare in Timoc
La acest eveniment a participat şi femeile membre Asociaţiei bisericeşti a femeilor ortodoxe "Sfânta Maxima"a Biserici Ortodoxe Române din satul Metoiţa şi din oraşul Bor.Cu aceasta ocazie Preşedinte Asociaţiei "Sfânta Maxima" domnişoara Sania Vaţici a declarat că unul din scopurile importante ale acestei asociaţii este pastrarea obiceiurilor tradiţionale româneşti.

Tot seara, participanţii la această manifestare au putut să audă ceale mai frumoase cântece populare româneşti.

Sursa: Romanian Global News

vineri, 25 februarie 2011

Judeţul Harghita la Nufărul

Autor:
Doru Decebal Fe...
Criza inutilă marca PDL-UDMR servită populaţiei a lăsat urme adânci în conştiinţa oamenilor. Apropiindu-se anul electoral 2012, UDMR a simţit că e rost de coafarea imaginii şifonate a uniunii, care nu a făcut altceva decât să asigure stabilitate proiectului de falimentare a Ţării. Dar cum tăierile salariale, ale pensiilor şi alocaţiilor nesimţite ale copiilor le-au simţit şi votanţii UDMR, iată că se arată ca necesară îmbunătăţirea imaginii politicienilor uniunii, care pierd pe zi ce trece din simpatizanţi.
Judeţul Harghita la NufărulSursa: http://www.condeiulardelean.ro/

bogdandiaconu.blogspot.com: Basescu, tot mai nervos

De ce o fi nervos presedintele Basescu?

Romania a iesit din criza, premierul e obsedat sa mai prinda o tura, el si partidul iubit al presedintelui, deci toate merg ca pe roate. Lupta anti-coruptie se desfasoara la superlativ, Elena Udrea are idei pentru Bucuresti, totul e bine si frumos.

Cine misca in front, pac la razboiu cu DNA-ul, cine comenteaza prea mult e al lui Vantu, Patriciu si Voiculescu, cum a patit si Corina Dragotescu aseara, totul e clar si simplu. Nu ati observat ca dictaturile sunt simple, au idei putine si fixe? Si acelasi mod de operare: dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine. Nu ne ramane decat sa ne asumam calitatea de dusmani ai poporului (ai poporului pedelist, desigur) si macar sa strangem randurile.

Sursa: Basescu, tot mai nervos bogdandiaconu.blogspot.com

Congres UDMR cu scandal: gazdele din Oradea au bătut palma cu USL

Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely se bat mâine şi poimâine la Oradea pentru funcţia de preşedinte al UDMR. Cu două zile înainte de Congresul Uniunii, liderul UDMR Bihor şi preşedinţii Uniunii Social-Liberale (USL) au semnat un protocol de colaborare.
Pactul semnat ieri de preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ este valabil până în 2016. Decizia a venit în condiţiile în care liderii Uniunii de la centru ceruseră PDL semnarea unui protocol care să le ofere garanţia că statutul minorităţilor şi alte legi prioritare pentru maghiari vor fi adoptate în perioada următoare, drept „răsplată” pentru menţinerea în actuala coaliţie guvernamentală. De altfel, acordul PDL-UDMR-UNPR urma să fie definitivat ieri, însă acţiunea a fost amânată.


Prin protocolul semnat de „gazdele” Congresului UDMR, cele două formaţiuni se obligă să formeze majorităţi în toate consiliile locale din judeţ şi să susţină în plan naţional parteneriatul început la Oradea.
Liderii celor patru partide au susţinut că la baza protocolului stau „bunele relaţii dintre UDMR şi PNL Bihor începute în timpul guvernării Tăriceanu”, când liberalii bihoreni au susţinut proiectele administraţiei judeţene şi municipale din Oradea, chiar dacă nu aveau niciun reprezentant în conducerea acestora. „Liberalii sunt oameni de cuvânt şi întotdeauna ce au spus aia au făcut”, a comentat liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, citat de Mediafax.


Gergely: „Au înjunghiat comunitatea maghiară”
Dacă ministrul Kelemen Hunor şi consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs au fost luaţi prin surprindere de hotărârea liderilor Uniunii din Bihor, contracandidatul lor la şefia formaţiunii, Olosz Gergely, a reacţionat prompt.


„Anunţarea încheierii unei alianţe între UDMR şi USL la Oradea, cu două zile înaintea Congresului Uniunii, reprezintă un atac la adresa stabilităţii UDMR. Dacă Marko Bela şi Kelemen Hunor ştiau despre acest anunţ, înseamnă că, deliberat, ei au înjunghiat pe la spate comunitatea maghiară din România.


Dacă Marko Bela nu era la curent cu ce s-a întâmplat, atunci este şi mai grav, demonstrând că, în fapt, astăzi nu mai este preşedintele UDMR, nu mai este liderul comunităţii maghiare”, a comentat Olosz Gergely. „Nu ştiu despre acest protocol. Nu vreau să comentez până nu aflu detaliile”, a reacţionat Kelemen Hunor. „Refuz să comentez până aflu despre ce e vorba”, a spus şi Eckstein Kovacs.


Protocolul încheiat la Bihor a venit ca o bombă înaintea Congresului UDMR, la care candidatul creditat cu cele mai mari şanse este considerat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, favoritul lui Marko Bela. Kelemen Hunor şi-a fixat ca obiectiv prioritar „obţinerea unor rezultate bune la alegerile din 2012″.


Valentina Deleanu, Citeste mai multe pe: www.adevarul.ro

Liderul Cartel Alfa Harghita, acuzat de sindicalişti de cerere şi luare de mită

Liderul Cartel Alfa Harghita a fost acuzat, marţi, de liderii a 11 sindicate afiliate din judeţ, de cerere şi luare de mită, de trafic de influenţă şi de faptul că nu apără interesele sindicaliştilor, Biroul Executiv al CNS Cartel Alfa mergând în zonă pentru a discuta cu contestatarii.


Acuzaţiile au fost făcute în faţa Biroului Executiv al CNS Cartel Alfa, deplasat la Miercurea Ciuc pentru a discuta cu sindicaliştii care susţin că preşedintele filialei harghitene, Sorin Badea, nu apără interesele sindicaliştilor şi că, mai mult, a luat bani de la conducerile patronatelor pentru a boicota unele negocieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Doi morţi într-un accident grav în Harghita

Doua persoane au murit marti, in urma unui accident care a avut loc pe DJ 137, la intrarea in Odorheiu Secuiesc, judetul Hargita, dupa ce o masina a derapat si s-a ciocnit cu un alt autoturism, informeaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Harghita, Gheorghe Filip, o masina condusa de T.B., de 34 de ani, din comuna Mugeni, care circula pe DJ 137, dinspre comuna Feliceni catre municipiul Odorheiu Secuiesc, nu a adaptat viteza la conditiile de drum si a derapat.

miercuri, 23 februarie 2011

la Muzeul Oltului si Muresului Superior va avea loc vernisajul expozitiei ,,Tabara de Arheologie Experimentala Pauleni-Ciuc - Ciomortan"

Incepand cu vineri, 25 februarie 2011, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni va deschide o noua expozitie tematica: ,,Tabara de Arheologie Experimentala Pauleni-Ciuc - Ciomortan, jud. Harghita", la sectia sa din Miercurea-Ciuc - Muzeul Oltului si Muresului Superior. Vernisajul expozitiei va avea loc maine, 24 februarie 2011, la ora 17,00.
In mileniile V-IV i.Hr., Europa Rasariteana cunoaste o deosebita inflorire a civilizatiei eneolitice (epoca cuprului). Intre creatiile stralucite de aici se remarca Cultura Cucuteni-Ariusd-Tripolie, ale carei urme s-au descoperit de arheologi si in judetele Covasna (in localitatea Ariusd) si Harghita (in localitatea Pauleni-Ciuc - Ciomortan).
Expozitia prezinta tabara de arheologie experimentala organizata in vara anului 2009 de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni si Asociatia Cultural Stiintifica ,,Carpatii Rasariteni", cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.

Omagiu adus poetului Grigore Vieru si la Bucuresti

Omagiu adus poetului Grigore Vieru si la BucurestiAsociatia Culturala "La noi, la romani" cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti si Inaltul Reprezentant al Guvernului Romaniei pentru R. Moldova, organizeaza in data de 25 februarie 2011, ora 17.00, la Sala "Nichita Stanescu" a Centrului Cultural al M.A.I, cea de-a treia editie a evenimentului cultural: "Taina care ma apara - In memoriam Grigore Vieru", spectacol de poezie si muzica pe versurile marelui poet basarabean, transmite Romanian Global News.

Evenimentul este prilejuit de comemorarea a 76 de ani de la nasterea poetului si patriotului Grigore Vieru si 2 ani de la trecerea sa in nemurire. La spectacol vor participa inalte personalitati din domeniul culturii si artei din Republica Moldova si Romania.

Parteneri: Primaria Sectorului 2, Centrul Cultural al M.A.I.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, in mijlocul comunitatilor romanesti din Edinburgh si Glasgow

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, in mijlocul comunitatilor romanesti din Edinburgh si GlasgowAmbasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dr. Ion Jinga, s-a aflat duminica, 20 februarie, in mijlocul comunitatilor romanesti din Edinburgh si Glasgow, cu prilejul vizitei efectuate in Scotia in vederea inaugurarii oficiale a Biroului Consular din Edinburgh, transmite Romanian Global News, care citeaza Ambasada Romaniei la Londra.

La intalniri au participat peste 250 persoane. Intrunirile au inceput la Biserica Ortodoxa Romana "Intampinarea Domnului" din Glasgow, iar cu aceasta ocazie, domnia sa a adresat un mesaj de felicitare si incurajare comunitatii din Glasgow care, de la ultima sa vizita desfasurata in iunie 2010, s-a marit si coagulat in jurul bisericii ortodoxe pastorite de Parintele Marcel Oprisan.

Totodata, l-a prezentat pe domnul John Clenaghan, expert in cadrul Corpului Pompierilor, care a fost decorat de catre Presedintele Romaniei cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Cavaler, drept recunoastere a eforturilor depuse pentru modernizarea si dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare (S.M.U.R.D.). Tot la Glasgow, Dr. Ion Jinga a purtat discutii cu Rev. Adah Young din cadrul Bisericii Scotiene din Shettleston care gazduieste Biserica Ortodoxa Romana intr-una din cladirile sale.

In seara zilei de 20 februarie 2011, Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie s-a intalnit cu comunitatea romanilor din Edinburgh si cu un grup de studenti romani din capitala Scotiei. Pe langa mesajul transmis, Ambasadorul a purtat discutii cu participantii.

In cadrul vizitei, Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie s-a intalnit cu membri ai Guvernului Scotian, conducerea Primariei si Universitatii din Edinburgh, oameni de afaceri, reprezentanti ai Bisericii Scotiene si Romano-Catolice, ai unor organizatii caritabile, cadre didactice universitare si cercetatori.

Deschiderea Biroului consular de la Edinburgh se numara printre masurile concrete adoptate de Ministerul Afacerilor Externe in vederea apropierii serviciilor consulare de comunitatile de romani din Marea Britanie, prin extinderea retelei consulare.

Biroul gestioneaza activitatea consulara in relatia cu cetatenii romani si cu autoritatile locale din Scotia, Irlanda de Nord si Nordul Angliei.

Biroul consular din Edinburgh acorda consultanta, protectie si asistenta consulara cetatenilor romani aflati in situatii vulnerabile, inclusiv minorilor neinsotiti, persoanelor care au suferit accidente etc.

Autoritatile romane nu vor elibera prin Biroul consular din Edinburgh vize de intrare in Romania pentru cetatenii straini care doresc sa calatoreasca in Romania si care au nevoie de viza, aceasta prerogativa fiind indeplinita pe teritoriul Marii Britanii numai de Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra.

Programul de lucru cu publicul, datele de contact ale Biroului consular de la Edinburgh, precum si informatii utile pentru cetatenii romani, se regasesc si pe pagina de internet oficiala a Ambasadei Romaniei la Londra la adresa www.londra.mae.ro – Sectiunea Servicii consulare. Programarile se fac prin telefon, fax si posta electronica la adresa infoconsul.edinburgh@yahoo.co.ukAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau direct la sediul Biroului consular.

vineri, 18 februarie 2011

Ultimii Români din Harghita











TV în limba română la "Cernăuţi"

TV în limba română la "Cernăuţi"

Printr-un acord de colaborare între Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi, Clubul media Meridian şi Compania de televiziune şi radiodifuziune CMTR „Cernăuţi” a fost lansat un nou proiect care va oferi românilor din Nordul Bucovinei oportunitatea de a afla despre evenimentele din ţinut prin intermediul Programului informativ „Reporterul de Cernăuţi” în limba română. În fiecare zi de duminică, la orele 8.30 şi 17.30 telespectatorii sunt invitaţi să urmărească o trecere în revistă a evenimentelor din cursul săptămânii în cadrul acestui program. Pe Postul de televiziune „Cernăuţi” admiratorii tezaurului muzical-folcloric românesc vor putea viziona şi programe de muzică românească „Să petrecem împreună” şi „La izvor de cânt şi dor” care vor fi transmise duminica la orele 17.00, în cadrul cărora telespectatorii vor avea posibilitatea să urmărească şi manifestările organizate de Centrul Bucovinean de Artă care au devenit tradiţionale, cum ar fi Festivalul-concurs de muzică uşoară românească „Vise printre stele”, Festivalurile Internaţionale „Alese perle pentru mama” , „În grădina cu flori multe” şi „Să-mi cânţi cobzar”.

Luna lui Mărţişor va aduce încă o surpriză românilor din regiunea Cernăuţi, în cadrul acestui proiect va fi inaugurat programul de dedicaţii muzicale în limba română „De la inimă - la inimă”.

Pe lângă Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi, Clubul media Meridian şi Compania de televiziune şi radiodifuziune „Cernăuţi” parteneri în acest proiect mai sunt şi Studioul Teritorial de televiziune TVR Iaşi, Ziarele „Libertatea cuvântului”, „Concordia” şi Organizaţia nonguvernamentală - Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi. Cu dorinţa de a extinde proiectul, recent a fost depusă o solicitare de finanţare la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu genericul „TV Cernăuţi – păşind prin spaţiul românesc”, totodată partenerii sunt în căutarea sponsorilor şi susţinătorilor.

Pentru viitor intenţionăm să dezvoltăm acest proiect şi să propunem populaţiei românofone mai multe emisiuni de diferite genuri, difuzate pe acest post de televiziune.

duminică, 13 februarie 2011

Informatia Harghitei: Fonduri semnificative pentru promovarea imaginii judeţului Harghita

Fonduri semnificative pentru promovarea imaginii judeţului Harghita
Consilierii PCM spun că banii sunt folosiţi pentru promovarea imaginii lui Borboly Csaba
Cristinel Glodeanu cere tipărirea de materiale promoţionale şi în limba română

Consiliul Judeţean Harghita investeşte, în acest an, suma de 240 mii lei, pentru promovarea imaginii judeţului, banii urmând să fie folosiţi pentru participarea la seminarii şi conferinţe, editarea de broşuri, calendare şi agende sau realizarea de spoturi audio şi video.
Potrivit hotărârii adoptate duminică seara de consilierii judeţeni, jumătate din fondurile alocate vor fi folosite pentru publicitate radio şi TV şi pentru realizarea unei agende de birou, personalizată cu sigla Consiliului Judeţean.
Potrivit hotărârii, restul banilor se vor cheltui pentru participarea la seminarii, forumuri sau conferinţe, pentru editarea unui calendar de birou, realizarea unor spoturi audio şi video sau pentru realizarea unor medalii care vor fi acordate celor care şi-au adus contribuţia la promovarea imaginii judeţului.

Sursa: http://www.informatiahr.go.ro/

TARA ARDE SI UDMR SE PIAPTANA. CJ Harghita a alocat 41.000 lei din bugetul pe 2011 Institutului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale!?

Aceasta hotarare a fost adoptata in sedinta din 6 februarie 2011 a CJ Harghita.

CJ HR - HotPRMinor

duminică, 6 februarie 2011

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR DIN HARGHITA. Finantarea proiectelor culturale din bugetul CJ Harghita in 2010: 14% pentru romani, 86% pentru maghiari! DO

Din cele peste 158 mii lei alocate de CJ Harghita in 2010 pentru finantarea proiectelor culturale doar 23.500 lei au fost destinate unor asociatii si fundatii ale romanilor, restul sumelor, adica 86% din bugetul total, au fost destinate exclusiv proiectelor culturale ale maghiarilor.
Situatia sumelor alocate de CJ Harghita in 2010 pentru finantarea proiectelor culturale


CJ HR - Buget Proiecte Culturale 2010

SINTAGMA "tinutul secuiesc" apare in hotararile Consiliului Judetean Harghita. CJ Harghita va cheltui 90.000 lei in 2011 pentru "excursii în Ţinut...”

Aceasta hotarare urmeaza sa fie adoptata in sedinta CJ Harghita din data de 6 februarie 2011.

CJ HR - Hot.tineret

PRESEDINTELE CJ HARGHITA, UDMR-istul Borboly Csaba, obligat sa plateasca 6200 de lei cheltuieli de judecata dupa ce a pierdut irevocabil un proces!

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR DIN TARGU SECUIESC. Primaria Targu Secuiesc, condusa de PCM-istul Racz Karoly, organizeaza un eveniment public si il promo

Judeţul Harghita la Nufărul

Autor:

Criza inutilă marca PDL-UDMR servită populaţiei a lăsat urme adânci în conştiinţa oamenilor. Apropiindu-se anul electoral 2012, UDMR a simţit că e rost de coafarea imaginii şifonate a uniunii, care nu a făcut altceva decât să asigure stabilitate proiectului de falimentare a Ţării. Dar cum tăierile salariale, ale pensiilor şi alocaţiilor nesimţite ale copiilor le-au simţit şi votanţii UDMR, iată că se arată ca necesară îmbunătăţirea imaginii politicienilor uniunii, care pierd pe zi ce trece din simpatizanţi.


Judeţul Harghita la Nufărul


Sursa: http://www.condeiulardelean.ro/