Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

vineri, 25 februarie 2011

Congres UDMR cu scandal: gazdele din Oradea au bătut palma cu USL

Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely se bat mâine şi poimâine la Oradea pentru funcţia de preşedinte al UDMR. Cu două zile înainte de Congresul Uniunii, liderul UDMR Bihor şi preşedinţii Uniunii Social-Liberale (USL) au semnat un protocol de colaborare.
Pactul semnat ieri de preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ este valabil până în 2016. Decizia a venit în condiţiile în care liderii Uniunii de la centru ceruseră PDL semnarea unui protocol care să le ofere garanţia că statutul minorităţilor şi alte legi prioritare pentru maghiari vor fi adoptate în perioada următoare, drept „răsplată” pentru menţinerea în actuala coaliţie guvernamentală. De altfel, acordul PDL-UDMR-UNPR urma să fie definitivat ieri, însă acţiunea a fost amânată.


Prin protocolul semnat de „gazdele” Congresului UDMR, cele două formaţiuni se obligă să formeze majorităţi în toate consiliile locale din judeţ şi să susţină în plan naţional parteneriatul început la Oradea.
Liderii celor patru partide au susţinut că la baza protocolului stau „bunele relaţii dintre UDMR şi PNL Bihor începute în timpul guvernării Tăriceanu”, când liberalii bihoreni au susţinut proiectele administraţiei judeţene şi municipale din Oradea, chiar dacă nu aveau niciun reprezentant în conducerea acestora. „Liberalii sunt oameni de cuvânt şi întotdeauna ce au spus aia au făcut”, a comentat liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, citat de Mediafax.


Gergely: „Au înjunghiat comunitatea maghiară”
Dacă ministrul Kelemen Hunor şi consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs au fost luaţi prin surprindere de hotărârea liderilor Uniunii din Bihor, contracandidatul lor la şefia formaţiunii, Olosz Gergely, a reacţionat prompt.


„Anunţarea încheierii unei alianţe între UDMR şi USL la Oradea, cu două zile înaintea Congresului Uniunii, reprezintă un atac la adresa stabilităţii UDMR. Dacă Marko Bela şi Kelemen Hunor ştiau despre acest anunţ, înseamnă că, deliberat, ei au înjunghiat pe la spate comunitatea maghiară din România.


Dacă Marko Bela nu era la curent cu ce s-a întâmplat, atunci este şi mai grav, demonstrând că, în fapt, astăzi nu mai este preşedintele UDMR, nu mai este liderul comunităţii maghiare”, a comentat Olosz Gergely. „Nu ştiu despre acest protocol. Nu vreau să comentez până nu aflu detaliile”, a reacţionat Kelemen Hunor. „Refuz să comentez până aflu despre ce e vorba”, a spus şi Eckstein Kovacs.


Protocolul încheiat la Bihor a venit ca o bombă înaintea Congresului UDMR, la care candidatul creditat cu cele mai mari şanse este considerat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, favoritul lui Marko Bela. Kelemen Hunor şi-a fixat ca obiectiv prioritar „obţinerea unor rezultate bune la alegerile din 2012″.


Valentina Deleanu, Citeste mai multe pe: www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu