Bine ati venit pe blogul de stiri ”Harghita News”! Acest portal va ofera cele mai importante stiri din Harghita precum si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.

marți, 2 august 2011

YouthVoice.ro/Harghita: S.O.S. de la Hagi Curda. Autoritatile ucrainiene continua presiunile si hartuirea epitropului bisericii romanesti din Hagi- Cu

Imediat dupa Sfintirea Bisericii de la Hagi-Curda, din 16 Iulie, a inceput campania de intimidare si presiune asupra lui Vasile Iordachescu epitrop al Bisericii " Sf. Petru si Pavel " si fruntas al comunitatii romanesti din localitate, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Astfel marti 19 Iulie i s-a transmis, pentru intimidare, prin militie, din partea unui deputat din Rada de la Kiev, ca "practic se cunosc intentiile D-lui V. Iordachescu , de romanizare a acestui teritoriu candva apartinand Romaniei".

Miercuri 20 Iulie V.Iordachescu a fost invinuit de catre Departamentul Cultelor Ucrainian ca a incalcat noua lege ce si intrat in vigoare de pa data de 1 Iunie si nu a cerut viza speciala pentru romanii sositi la Sfintirea Bisericii.

Joi 21 Iulie, inspectorul de la Administratia Financiara a cerut copii dupa toate actele bisericii aflate in posesia D-lui Iordachescu, inclusiv permisul de incepere a lucrarilor, stiind bine ca acest permis nu exista.

Acest permis, pe care autoritatile erau obligate sa-l elibereze in primul an de la inceperea constructiei adica din anii 2006-2007, si platit de trei ori pana in prezent, in mod abuziv nici pana astazi nu a fost eliberat.

Vineri 22 Iulie D-lui Iordachescu ii este intrerupta linia telefonica.

Sambata 24 Iulie Agentul de la Fisc ii cere copii de pe actele si chitantele fondurilor primite de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

Luni 26 iulie Dl. Iordachescu, obtine de la banca copii de pe actele cerute, iar marti este prezent la Administratia Financiara unde este interogat de la ora 9 AM la 16:20 PM. Indivizii respectivi netinand cont ca omul din fata lor are 71 de ani, este bolnav si a fost tinut toata aceasta perioada fara mancare, fara medicamente si fara apa.

Deoarece devine clar ca pe cale canonica nu se poate interzice functionarea bisericii romanesti, autoritatile ucrainiene cauta motive de ordin birocratic pentru a-i intrerupe activitatea si eventual pentru a-l aresteze si condamna pe Vasile Iordachescu, sufletul construirii bisericii romanesti de la Hagi -Curda.

Biserica fiind insa proprietatea Mitropoliei Basarabiei aceasta trebuie sa-si apere proprietatea, iar daca nu reuseste singura sa ceara ajutor Patriarhiei Romane de care apartine.

Este deasemenea de neinteles si ingrijorator ca nici-o organizatie sau asociatie romaneasca din Ucraina, sau lider de opinie roman, nu si-a manifestat solidaritatea cu romanii din Hagi-Curda si nu a protestat public fata de incalcarea grosolana a drepturilor lor religioase. Sunt pozitiile oferite de autoritatile ucrainiene atat de caldute incat s-au molesit complet liderii romanilor din Ucraina? S-au mai grav, au fost cumparati?

Este de sperat ca epitropul Vasile Iordachescu sa fie asistat si sa i se acorde tot suportul din partea Consulatului Romaniei la Odesa si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

Intrebat de situatia de la Hagi Curda, Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni a Senatului Romaniei a declarat pentru Romanian Global News:

Vorbesc aproape in fiecare zi cu Dl. Iordachescu si il incurajez sa reziste presiunilor la care este supus. Este inacceptabil pentru o tara care are pretentii europene sa se comporte asa fata de drepturile religioase ale propriilor cetateni. Voi sesiza toate forurile europene si internationale care se ocupa de drepturile omului si drepturilor minoritatilor asupra evolutiei situatiei drepturilor religioase a romanilor din Sudul Basarabiei. Voi cere Ministerului de Externe de la Bucuresti sa monitorizeze atent orice abuz si hartuire la care este supus Vasile Iordachescu si voi informa permanent pe membrii Parlamentuli Romaniei asupra situatiei din Hagi – Curda".

Sursa: http://www.youthvoice.ro/harghita/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu